Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast. Lang houdbare melkproducten kunnen ongeopend buiten de koelkast worden bewaard. Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet.
Het middelste gedeelte van de koelkast is met name geschikt voor zuivelproducten zoals room of yoghurt.
Helemaal boven in de koelkastdeur kan je je boter en kaas bewaren. Daaronder leg je eieren (in de koelkast blijven ze langer goed dan daarbuiten) en potjes/tubes met bijvoorbeeld mosterd en tafelsauzen. Helemaal onderin zet je grote brikken en flessen, zoals frisdrank en melk.
Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen. Prijs, materiaal of merk van de bakjes maakt niet uit.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast.
Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Bewaar groenten in de groentelade. Daar is de luchtvochtigheid wat hoger dan in de rest van de koelkast en zo beschadigen de groente niet door de kou.
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Vlees en vis: achteraan
Rauw vlees, vis en schaaldieren zijn de meest delicate ingrediënten van je koelkast. Je bewaart ze dus best in het koudste deel: achteraan. Daar krijgen de producten minder last van de warmte wanneer de deur opengaat.
Je kunt melk dus beter achterin de koelkast bewaren op de onderste of middelste plank. Warme lucht stijgt, dus hoe lager je de melk bewaart, hoe beter. Dat geldt ook voor andere soorten melk, zoals sojamelk en amandelmelk. Sauzen, jam of een fles bruisend water kun je bijvoorbeeld wel prima in de deur bewaren.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Omdat koude daalt, is het in het bovenste compartiment van de koelkast iets warmer. Hier leg je dus de voedingsmiddelen die het graag koud hebben maar niet Antartica-fris. Leg hier voedsel dat niet gekookt hoeft te worden. Boterhambeleg, snacks en restjes voelen zich hier thuis.
Maar er zijn ook veel modellen met een draaiknop met de standen 1 t/m 5. Hierbij is het zo dat de koelkast harder koelt op stand 5 en minder hard koelt op stand 1. Bij een draaiknop is het dus hoe hoger de stand, hoe kouder het wordt.
Je koelkast moet tussen de 3°C en 4°C zijn.
De onderste plank is het koudste deel van de koelkast.
Zorg dat je ze ook goed verpakt of afdekt. Let erop dat de onderste plank uit een stuk bestaat (geen raster). Zo bescherm je de producten in het vak eronder, mocht de verpakking gaan lekken.
Welke groente bewaar je buiten de koelkast? Vruchtgroenten zoals tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado kun je beter buiten de koelkast bewaren. In de koelkast bederven ze sneller door de kou. Groente als komkommer en paprika zijn in de supermarkt vaak verpakt in plastic folie.
Bewaar je worst op een droge plek
Het idee is om een ruimte te vinden met een temperatuur tussen 12 en 20°C om uw producten in goede omstandigheden te bewaren. De temperatuur mag niet te heet of te laag zijn. Een keuken is een relatief goede plek om je worstjes te bewaren.
Bovenin of op de plank onder de bovenste plank kun je beste boter en kaas bewaren. Wanneer je kaas te koud bewaard, kan hij uitdrogen. Niet lekker! Daarom is bovenin de koelkast een veilige plek.
In 1 op de 4 koelkasten is het 7°C of warmer. Tien jaar geleden bleek uit onderzoek dat 40% van de mensen de koelkast te warm had staan.
Koelkast met een draaiknop
Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.