Zet de koelkasttemperatuur tijdelijk wat lager als je er veel ongekoelde producten in hebt gelegd. Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst.
Met een spons is dat risico uit de lucht, het neemt meer op dan papier én het ziet er ook gewoon net wat beter uit dan een stel oude kranten in je koelkast.
Sauzen. Veel mensen bewaren geopende flessen en potjes met sauzen en smaakmakers, zoals ketchup, sojasaus en sambal, in de koelkast. Heb je een koele, donkere ruimte, dan is dat niet echt nodig. Deze producten zitten meestal vol natuurlijke of kunstmatige conserveringsmiddelen.
Bewaar vlees en vis onderin de koelkast
Vlees en vis kun je het beste goed gekoeld bewaren. De meest koele plek in de koelkast is onderin, net boven de groentelade. Daarom is dit de beste plek voor het bewaren van vlees en vis. Onderin bewaar je producten op zo'n 4 graden Celsius.
Maar hier zijn de basisprincipes: de bovenste plank en de deur zijn doorgaans de warmste "zones", terwijl de middelste en onderste planken geleidelijk koeler worden . Dus, u moet specerijen in de deur bewaren, zuivelproducten, eieren en smeersels op de bovenste planken, vlees en melk op de onderste plank en fruit en groenten in de groentelade.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
Citrusfruit zoals sinaasappels, ananas en citroenen hoeven niet per se in de koelkast. Je kunt het ongeveer 1 á 2 weken bewaren op je fruitschaal. Tomaat, paprika, komkommer, aubergine, courgette en avocado zijn voorbeelden van vruchtgroenten die je beter buiten de koelkast kunt bewaren.
Helemaal boven in de koelkastdeur kan je je boter en kaas bewaren. Daaronder leg je eieren (in de koelkast blijven ze langer goed dan daarbuiten) en potjes/tubes met bijvoorbeeld mosterd en tafelsauzen. Helemaal onderin zet je grote brikken en flessen, zoals frisdrank en melk.
Wij van HG adviseren om de koelkast minimaal 4 keer per jaar schoon te maken. Maak de binnenkant en buitenkant schoon. Neem de waterafvoer en lekbak van de koelkast ook mee tijdens het schoonmaken. U zult zien dat het schoonmaken van uw koelkast een kwestie van bijhouden wordt.
Bewaar de bovenste planken voor bereide gerechten, restjes of kant-en-klare producten. De onderste planken zijn kouder, dus zijn ze het beste voor vlees en andere rauwe ingrediënten.
Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
Installeer ondiepe kasten, planken of rekken boven de koelkast om de verticale ruimte efficiënt te gebruiken voor opslag zonder de ventilatie te belemmeren . Veranker kasten stevig om de inhoud te beschermen tegen vochtigheid en condensatie. Glazen deuren werken goed om zichtbaarheid van opgeslagen inhoud te bieden.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
In het algemeen geldt dat rauw voedsel altijd onder al het andere in de koelkast bewaard moet worden, dus gekookt voedsel moet erboven bewaard worden als u beide in uw koelkast hebt . Dit is vooral om te voorkomen dat het rauwe voedsel, met name vlees, op een ander ingrediënt druppelt, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken.
De koelkastdeur is de beste plek om flessen melk, sap, koude dranken en potten te bewaren , maar bewaar alleen de flessen die open zijn. Bewaar verzegelde flessen melk op de planken, zodat de open flessen eerst worden gebruikt.
Koelkast met een draaiknop
Een ezelsbruggetje is: hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur. Wanneer een koelkast 7 standen heeft, is stand 7 het koudst. Je stelt de thermostaat in op 60 procent van de maximale stand. Bij 7 standen draai je de thermostaat tot 4.
Probeer veel verse groenten, mager vlees, fruit en andere voedingsmiddelen te hebben die niet verpakt zijn . Tip: Houd uw koelkast op een temperatuur tussen 32-40 graden F. Verplaats het voedsel dat snel bederft naar voren, waar u het gemakkelijk kunt zien. Groenten.
Bovenin of op de plank onder de bovenste plank kun je beste boter en kaas bewaren. Wanneer je kaas te koud bewaard, kan hij uitdrogen. Niet lekker! Daarom is bovenin de koelkast een veilige plek.