Bij jeuk kan een lauwe douche helpen. U kunt de huid ook deppen met water met een scheutje azijn erin. De allergische reactie kan ook minder worden als u luchtige, losse kleding draagt. Er zijn medicijnen die de jeuk minder maken.
Citroen(sap) of azijn
Het bijtende zuur zorgt er namelijk voor dat je huid tijdelijk verdoofd wordt en de jeuk afneemt. Snijd een citroen in plakjes en leg een plakje op elke muggenbult. Of je kunt een beetje sap of (appel)azijn op een watje doen en deppen.
Vitamine E: Voedingsmiddelen met vitamine E, zoals amandelen, zonnebloempitten, spinazie en avocado, kunnen helpen bij het hydrateren van de huid en het verminderen van jeuk.
Huidverzorging: Azijn heeft een aantal potentiële voordelen voor de huid. Het kan worden gebruikt als toner om de pH van de huid in balans te brengen, zonnebrand te verzachten en kleine huidirritaties te verlichten. Het is echter belangrijk om azijn te verdunnen voordat je het op de huid aanbrengt.
Het wordt ook wel appelcider azijn of appelcider genoemd en is minder heftig dan natuur azijn. Appelazijn is van nature zuur en daar kunnen schimmels over het algemeen heel slecht tegen. Als je last hebt van een schimmelinfectie kun je appelazijn gebruiken om het uitbreiden van de voetschimmel tegen te gaan.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
Om de jeuk te verminderen, is het belangrijk om een goede hygiëne- en verzorgingsroutine aan te houden: Welke hygiëneproducten? Kies als dagelijks reinigingsproduct voor een overvette zeep, een syndet of een verzachtende reinigingsolie die de jeuk zal helpen kalmeren.
Voorbeelden bij een niet al te droge huid zijn lanettecrème en cetomacrogolcrème. Voorbeelden bij een erg droge huid zijn vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème. Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt.
Door de huid in te vetten kunt u de jeuk verminderen. Bij een huid die droog is een verzachtende en beschermende crème of zalf de beste behandeling. Als de huid niet al te droog is komen lanette en cetomacrogolcrème als eerste in aanmerking. Als de huid echter erg droog is, werken de vaseline crèmes of de zalven beter.
Vitamine B complex bestaat uit acht verschillende vitaminen. Ze dragen bij aan de vernieuwing van huidcellen. Ze reguleren de energiestofwisseling van de huidcellen en dragen bij aan een snelle huidgenezing. Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie.
Bovendien is het een natuurlijke ontstekingsremmer. Helpt verbeteren en voorkomen van een droge schilferige huid wanneer het toegevoegd wordt aan het badwater. Als je vaak last hebt van een stijve nek kan een doekje gedrenkt in warm water met evenveel azijn helpen.
Insectenbeten: lavendelwater
Ben je gestoken dan kan je de jeuk verzachten met lavendelwater. Het kalmeert de huid waardoor de jeuk vermindert en het helpt ook preventief en voorkomt insectenbeten. Het is zelfs een handig middeltje om tekenbeten te voorkomen. Insecten hebben namelijk een hekel aan deze geur.
Doe wat citroensap op de beet
Het zuur van de citroen werkt om de jeuk van jouw beet meteen te verzachten.
Probeer niet te krabben of te wrijven indien u jeuk heeft. Liever kloppen op de huid of een verkoelende zalf op smeren. Probeer eventueel afleiding te zoeken. Het dragen van ruwe of wollen kleding kan de jeuk verergeren.
Een jeukende huidziekte
Er zijn veel huidziekten die zorgen voor jeuk. De bekendste voorbeelden zijn eczeem, psoriasis en galbulten. Ook schimmelinfecties met Candida kunnen jeuk veroorzaken.
Raadpleeg je huisarts bij hevige jeuk tijdens het slapen om de oorzaak te vinden. Goede hygiëne is belangrijk, net als aangepast beddengoed. Draag luchtig zittende nachtkleding, bij voorkeur van katoen, dat niet schuurt. Zorg ervoor dat de huid niet te droog is en gebruik een anti-allergene voedende crème.
Jeuk is een veel voorkomende klacht bij kankerpatiënten. Het is echter nog niet goed onderzocht of jeuk zelf een voorbode kan zijn van een onderliggende, nog niet ontdekte inwendige kanker.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.
Een pijnstiller zoals paracetamol helpt niet tegen jeuk.
Appelazijn kan helpen jeuk te verminderen door ontstekingen te verminderen en de vochtigheid in de huid te verhogen, maar wetenschappers hebben nog niet bevestigd dat dit het geval is . Azijn kan ook de huid irriteren en het kan branden. Praat met een arts voordat u het gebruikt, verdun de azijn en doe eerst een pleistertest.
Gunstig voor cholesterol
Hierdoor helpt azijn bij het controleren en verlagen van het cholesterolgehalte, de bloeddruk en het triglyceridengehalte. Regelmatig gebruik van azijn in de voeding kan de kans op hartaandoeningen helpen verminderen en zorgt voor een vlotte doorstroming van het bloed.
Met voeding jeuk van binnenuit tegengaan
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3 vetzuren, zoals vette vis (zalm, makreel, sardines), lijnzaad, chiazaad en walnoten, kunnen ontstekingen verminderen en de gezondheid van de huid bevorderen.