Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Harde kazen als cheddar en Parmezaan krijgen soms wat schimmelplekjes. Laat je hier niet meteen door afschrikken: deze kun je namelijk wegsnijden. Volgens het Voedingscentrum kun je harde kazen gemiddeld tot twee maanden na hun houdbaarheidsdatum eten, mits ze er nog goed uitzien en de verpakking nog dicht zit.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
De bacteriën die de startercultuur vormen, helpen de smaak, textuur en geur van een kaas te bepalen . Sommige bacteriën geven kaas bijvoorbeeld een paddenstoelensmaak en een bijzonder stinkende geur. Voorbeelden van dergelijke kazen zijn Brie en Camembert. Andere factoren die kazen bijzonder stinkend kunnen maken, zijn rijping en wassen.
Voor de beste smaak en kwaliteit mag de kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard .
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Wat als je per ongeluk toch schimmel eet? In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid.
Nogmaals, als je schimmel eet, is de kans groot dat er niets gebeurt of dat je een lichte maag-darmstoornis ervaart . "Je zou een zeer onderontwikkeld immuunsysteem moeten hebben en een heleboel schimmel moeten eten om ziek te worden," zegt Detwiler. "Zelfs dat zal je waarschijnlijk niet doden."
Zodra u schimmel op uw tomaten ziet, is het waarschijnlijk tijd om ze te laten staan .
Echte meeldauw van tomaat, veroorzaakt door de schimmel Oidium lycopersicum , is een relatief nieuwe ziekte in Noord-Amerika die zowel de productie van tomaten in de volle grond als in kassen kan aantasten. Symptomen zijn onder andere wit oppervlakkig mycelium op bladeren en stengels, vergeling, uitdroging, necrose en bladverlies.
Hoewel de vlek zelf misschien geen potentieel voedselveiligheidsprobleem vormt, kan een vlek of barst er zeker voor zorgen dat potentiële ziekteverwekkers in het product terechtkomen, wat een potentieel voedselveiligheidsprobleem kan vormen .
Wanneer u een paar beschimmelde stukken fruit in een bak vindt, gooi dan het beschimmelde fruit en alle stukken fruit die er direct mee in aanraking komen weg . Bekijk de resterende stukken fruit eens goed: als er geen tekenen van schimmel zijn en het fruit niet te papperig is, was het fruit dan grondig voordat u het eet.
Het per ongeluk inslikken van maden veroorzaakt over het algemeen geen blijvende schade. Als iemand echter maden heeft ingenomen door het eten van bedorven voedsel, loopt hij of zij het risico op voedselvergiftiging . Symptomen van voedselvergiftiging kunnen variëren van zeer mild tot ernstig en kunnen soms meerdere dagen aanhouden.
Het eten van bedorven beef jerky kan leiden tot voedselvergiftiging , omdat de bacteriën die het bederven veroorzaken, kunnen worden overgebracht naar uw spijsverteringsstelsel. Symptomen van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, braken, diarree, koorts en buikpijn. In ernstige gevallen kan voedselvergiftiging uitdroging en orgaanschade veroorzaken als het niet wordt behandeld.
Het is onwaarschijnlijk dat u voedselvergiftiging heeft , vooral omdat u slechts een kleine hoeveelheid heeft geconsumeerd. Het zou helpen als u zich geen zorgen zou maken, maar in het geval van symptomen raad ik u aan Pepto Bismol te nemen, maar u hoeft zich nergens zorgen over te maken.
De meeste schimmels die op harde kaas groeien, zijn niet erg schadelijk maar zien er niet smakelijk uit en zijn meestal ook niet bevorderlijk voor de smaak van de kaas. Snijd schimmel op harde kaas dus ruim weg.
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk.
Beschimmeld brood eten kan weinig kwaad maar is ook niet echt gezond. Spot je dus een gekleurd vlekje op een van de boterhammen? Dan gooi je best het hele brood weg. In zachte etenswaren gaat de verspreiding van schimmels namelijk vaak snel en onzichtbaar.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Harde kazen kun je kaas nog gewoon eten als er een beetje schimmel op zit, mits je de schimmel uit de kaas snijdt. Echter, zachte kaas, geraspte kaas en gesneden kaas kunnen niet meer gegeten als er schimmel op zit. In deze kazen kan de schimmel zich namelijk makkelijk verspreiden.
Het eten van bedorven blauwe kaas kan voedselvergiftiging veroorzaken, wat symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen veroorzaakt ( 5 , 6 ). Bepaalde soorten schimmels produceren ook mycotoxinen, wat giftige stoffen zijn die de immuunfunctie kunnen onderdrukken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs kunnen bijdragen aan kanker ( 1 ).