Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Aardbeien rijpen niet nadat ze geplukt zijn , dus als ze er niet rijp uitzien, zullen ze dat nooit worden. Hoe weet je welke aardbeien het meest vers zijn? Kijk naar een felrode kleur, een natuurlijke glans en vers uitziende groene toppen. Vermijd bessen met witte toppen of punten.
Bananen (maar ook andere soorten fruit) stoten van nature kleine beetjes van het gas ethyleen uit en dat versnelt de rijping van ander fruit. Dit is wel enkel mogelijk bij fruit dat voor dit gas gevoelig is. Zo zullen kleine vruchten zoals aardbeien en kersen hierop bijna niet reageren.
Aardbeien, bessen, druiven, pruimen en kersen produceren geen ethyleen. Ze kunnen dus niet meer narijpen als je ze geplukt hebt. Deze fruitsoorten pluk je eetrijp en zijn slechts kort houdbaar. Je bewaart ze het best in de koelkast.
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
Dus je stopt wat fruit dat ethyleen produceert in een papieren zak, het gas begint zich op te bouwen en het fruit rijpt sneller . Plastic zakken zijn hier niet goed voor: ze houden vocht vast waardoor het fruit kan rotten voordat het rijp is. Papieren zakken, en het maakt niet uit welke kleur, zijn het beste omdat ze niet luchtdicht zijn.
Als je dan heerlijke, sappige exemplaren verwacht, kom je bedrogen uit. In plaats van zacht en zoet zijn de aardbeien tegenwoordig eerder hard en zuur. Dat heeft met de manier van telen én plukken te maken. Deze rode vrucht kreeg de naam aardbei, omdat-ie het beste in de grond groeit.
Een rijpe aardbei is volledig rood. Ook rondom het kroontje. Daarnaast moet ze een lekkere, zoete geur hebben.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Roosteren versterkt de aardbeiensmaak en maakt stevig, onrijp fruit malser . Een scheutje citroensap maakt flauw fruit helderder. Subtiel gebruik van aromaten zoals vanille en rozenwater bootst de geurige diepte van rijp zomerfruit na.
Ethyleen, het plantenhormoon dat rijping veroorzaakt, is een gas. Bruine papieren zakken geven er wat van af, en ze geven het sneller af als de zak warm is . De lucht in de zak zou genoeg ethyleen moeten hebben om de bessen te laten rijpen.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Jazeker! Niet alle vruchten moeten gegeten worden als ze nog niet rijp zijn, maar groene aardbeien zijn prima te eten .
Onrijpe aardbeien zijn hooguit geschikt om tot jam te verwerken.
Laat de bessen macereren .
Een klein beetje suiker is alles wat je nodig hebt. Schep het over gehakte of gesneden bessen, roer het door elkaar en laat het mengsel ongeveer 10 minuten staan voordat je het opeet.
De vrucht wordt zacht wanneer hij water verliest . Zodra een aardbei van zijn steel is geplukt, blijft hij langzaam vluchtige verbindingen en vocht uitstoten, maar hij kan deze niet meer via zijn steel vervangen. Vervolgens, naarmate het vocht- en nutriëntengehalte blijft afnemen, worden de celwanden zachter en kunnen ze zelfs instorten.
Aardbeien hebben heel veel zon nodig voor het rijpen van de vrucht. Zoek daarom een plekje met zoveel mogelijk zon uit, het liefst een plekje met 6 tot 10 uur direct zonlicht per dag. Omdat een aardbeienplant flink wat ruimte in beslag neemt is het handig om de rijen redelijk ver uit elkaar te planten, zo'n 80 CM.
Hoe weet je of een aardbei rijp is? Pluk alleen bessen die rood zijn, wat aangeeft dat ze volledig rijp zijn . Bessen die nog wit zijn op de bes, inclusief de schouders, moeten worden bewaard voor de volgende pluk. De smaak en het suikergehalte zijn optimaal wanneer bessen worden geoogst wanneer ze volledig rijp zijn.
Anthracnose is een ziekte die aardbeienbloesems, bladstelen en stengels infecteert in het begin van het seizoen . Infectie op de bloesems leidt tot kleine, harde, misvormde vruchten en kan later leiden tot meer vruchtrot op rijp fruit. Wanneer u fungiciden toepast tijdens de bloei, neem dan een product op dat effectief is tegen anthracnose.
De geplukte onrijpe aardbeien kleuren op weg naar de supermarkt nog wel, maar rijpen niet meer. De aardbei uit de supermarkt ziet er dus uit als een lekkere rijpe aardbei, maar heeft dus de smaak van een aardbei die net een paar dagen te vroeg geplukt is.
De meeste suiker zit bij aardbeien in de punt. Zonlicht zorgt voor de aanmaak van suikers. Maar een aardbeienplant heeft maar een beperkte hoeveelheid suiker te verdelen. Dus hoe minder aardbeien aan de plant laat zitten, hoe zoeter de resterende vruchten van nature zullen smaken.
Maar let op: het is niet aan te raden om aardbeien ruim van te voren te wassen en te snijden. Spoel ze liever af vlak voordat je ze gaat eten, en verwijder daarna pas het kroontje. Anders kunnen de aardbeien beschadigen en zich volzuigen met water, waardoor ze smaak verliezen.
Aardbeien die een nacht in suiker worden geweekt , worden heel zacht met veel vocht, maar zelfs 30 minuten is lang genoeg om wat sap te produceren en de bessen te laten zakken. Als je je daartoe geroepen voelt, kun je wat extra's toevoegen aan de suiker.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.