Optimale groeiomstandigheden voor wortels Zorg ervoor dat de grond vrij is van stenen en andere obstakels. Als je vaak een kromme oogst hebt, wat natuurlijk ook leuk en lekker is, kan het zijn dat de grond wat zwaarder is. Hierdoor kunnen ze minder makkelijk recht naar beneden groeien.
Zorg, zeker tijdens het kiemen en de jonge groei, zeer regelmatig voor voldoende vocht. Als het heel erg droog is tijdens de groeiperiode, blijven de wortels namelijk erg klein.
Worteltjes houden van een zonnige standplaats en een lichte en luchtige bodem (op zware kleigrond kunnen de wortelen niet heel goed recht naar beneden groeien en kunnen ze nog wel eens vertakken of heel stomp in plaats van puntig worden, dat maakt ze trouwens niet minder lekker hoor).
Wortelen hebben niet veel voeding nodig. Wij geven (naast het al genoemde onderwerken van oude stalmest en compost) een week of 2 voor het zaaien een organische algemene moestuinvoeding met daarin vooral wat extra kali (de K in NPK), want wat extra kali zorgt voor de ontwikkeling en de smaak van het worteltje.
Wanneer wortels planten
Het duurt ongeveer 12 weken om te rijpen. Hoofdgewassen worden vanaf het late voorjaar gezaaid en hebben ongeveer 16 weken nodig om te rijpen. Deze worden in de nazomer en herfst geoogst. Korte wortels zijn minder kieskeurig dan lange wortels.
Controleer op rooting
Wortelen zal over het algemeen in 3-4 weken plaatsvinden, maar sommige planten hebben er langer over. Wanneer de wortels 1-2 inch of langer zijn, is de stek klaar om te worden verpot.
Wortelen kiemen vaak een stuk trager dan andere gewassen: het kan één tot twee weken duren voordat je de kiembladeren kunt waarnemen. Na een week of drie is het – indien nodig – verstandig om het gewas uit te dunnen (het teveel aan opgekomen plantjes verwijderen door de plantjes aan het loof uit de grond te trekken).
Auxine: stimuleert wortelontwikkeling en het ontstaan van nieuwe zijwortels. Cytokinine: bevordert het herstellend vermogen, stimuleert celdeling en dus nieuwe groei.
Wortels moeten worden bemest wanneer de toppen 3 inch hoog zijn. Een korrelige meststof zal goed werken, mits met mate gebruikt . Kies een meststof met weinig stikstof en meer kalium en fosfaat - 0-10-10 of 5-15-15 zal goed werken. Let op de 3-cijferige code op de zak meststof.
De geur van de ui verjaagt de wortelvlieg, wat ui en wortel een goede combinatie maakt. Een voorbeeld van een slechte combinatie is tomaat en wortel. Tomatenplanten scheiden een stof af die wortelgroei remt, waardoor worteltjes die ernaast staan minder goed zullen groeien.
Fosfor (P) en kalium (K) zijn de twee belangrijkste voedingsstoffen die wortelgroei stimuleren . Organische meststoffen tonen vaak de relatieve hoeveelheden van elk, evenals stikstof (N), in de vorm van de NPK-verhouding. Fosfor zorgt er met name voor dat nieuwe wortelsystemen zich door de grond of een ander groeimedium kunnen verspreiden.
Vanaf februari kunt u zaaien in de kas en vanaf april kunt u de wortels zaaien in de tuin. Zaai in grote hoeveelheden en dun de planten uit naarmate ze groeien. Als u ruimte hebt voor een paar rijen, kies dan een standaardtype zomerwortel.
Hoe langer je de wortels laat staan, hoe dikker ze worden. Ze worden 15 – 20 cm lang en zijn daarom ook ideaal voor in een moestuinbak of een pot (minimaal 20 cm diep).
Alles wat je nodig hebt is dit: een vak van 30x30 cm met een luchtige, voedzame aardemix. wortel zaden. een plek met minstens 6-8 uur zonlicht per dag.
Wortels hebben niet veel bemesting nodig. Een teveel aan mest zorgt er vaak vooral voor dat het loof hard groeit maar de groei van de wortels zelf achterblijft. Enkele maanden voor het zaaien kun je de grond nog wel van wat mest voorzien. Verder groeien wortels het liefst op een luchtige en losse bodem.
Van de onderkant van een wortel kunnen we helaas geen nieuwe wortels maken. Wel kunnen we het groen van de wortel opnieuw laten groeien. De loof van een wortel kun je weer gebruiken in salades, pasta's of soepen. Snij het kontje van een wortel af en leg deze in een pot met aarde of een schaaltje water.
Graaf de grond 30 cm diep om, zodat er geen stenen, keien of klonterende grond meer in zit . Dan krijg je rechte wortels. Voeg geen mest of compost toe aan de grond, want dat kan leiden tot overmatig blad, fijne wortelharen en misvormde groei. Wortels geven de voorkeur aan een gebied waar eerder een gewas is gegroeid, zoals kool.
Maak een mengsel van uitgegraven grond met de aangewezen dosis DCM Meststof Viviroot®. Bedek de bodem van het plantgat (of plantsleuf) met een dikke laag van dit mengsel. Zet de plant erop en vul verder aan met dit mengsel. Druk de grond goed aan en geef voldoende water.
Een manier om je wortels (en tuin) te bemesten is door je eigen compost te maken . Toch wil je ervoor zorgen dat je zelfgemaakte compost niet te veel stikstof bevat. Om een fosfaat- en kaliumgeconcentreerde compost te bevorderen, kun je daarom items toevoegen zoals aardappelschillen, bananenschillen en komkommers.
De twee belangrijkste voedingsstoffen die uitstekende wortelgroei in planten ondersteunen, zijn fosfor en kalium . Deze twee ingrediënten zijn uiterst nuttig in elke meststofmix die een dikke, gezonde verzameling gloednieuwe wortels moet aanmoedigen, of bestaande systemen moet versterken en stimuleren.
Om planten bijvoorbeeld aan te moedigen om te wortelen, moet u een meststof kiezen die meer fosfor bevat dan stikstof of kalium, d.w.z. een met een 1-2-1-verhouding. De volgende zijn de belangrijkste meststofverhoudingen die door tuinders worden gebruikt: Wortelvorming: 1-2-1 . Bloei en vruchtvorming: 1-1-2, 1-2-2, 2-1-2.
Veel planten zullen wortelen vanuit slechts een deel van een plant. Sommige planten zullen wortelen in water, maar stekken zullen een beter wortelsysteem ontwikkelen wanneer ze geworteld zijn in een potgrond zonder aarde . Zand of perliet kan ook worden gebruikt, vooral voor stekken die een goede drainage nodig hebben en kunnen rotten als ze te nat worden gehouden.
Een manier om wortelgroei te bevorderen is om een wortelpoeder op stekken aan te brengen voordat u ze plant om ze een goede start te geven. Daarnaast kunt u wortelgroei stimuleren bij gevestigde planten door ervoor te zorgen dat de grond alle voedingsstoffen bevat die het nodig heeft.
Over het algemeen heeft Wortel ongeveer 1 - 1,5 centimeter water per week nodig. Dat volume moet gelijkmatig worden verdeeld over de wekelijkse besproeiing. Als het warmer wordt, moet u misschien meer water geven, maar in de meeste gevallen is twee centimeter per week een goede basishoeveelheid.
Heb je weinig ruimte of geen geschikte grond (bijvoorbeeld zware kleigrond), dan kun je wortelen zaaien in een bak van zeker 30-45 cm diep met goede potgrond. Voor wat minder diepe bakken kun je ook een ronde wortelsoort (Parijse worteltjes) kiezen. Die gaan veel minder de diepte in.