Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Hoewel 1 middelgrote appel slechts 95 calorieën bevat, bevat het veel polyfenolen (met antioxiderende eigenschappen). Deze antioxidant bevindt zich ook in de schil van de appel. Daarom is de vraag "moet je appelschillen eten?" het antwoord ja .
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Rode appels komen opnieuw als winnaar uit de bus, met hogere niveaus van quercetine in vergelijking met groene appels. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram. Uit onderzoek blijkt dat quercetine ontstekingsremmende en hartbeschermende eigenschappen heeft.
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Appels zijn een geweldige bron van vezels . Een middelgrote, rauwe gala-appel met schil bevat 2,1 gram (g) vezels. Appels bevatten ook een specifiek type oplosbare vezel genaamd pectine, dat bekend staat om zijn laxerende werking.
Appels kunnen de gezondheid van de darmen bevorderen
Appels bevatten pectine, een type vezel dat als prebioticum in uw darmmicrobioom fungeert, en een gezonde darm is vaak de sleutel tot een betere gezondheid. Omdat voedingsvezels niet verteerd kunnen worden, bereikt pectine uw dikke darm intact, wat de groei van goede bacteriën bevordert.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Appels worden in Nederland het meest gegeten van alle fruitsoorten. Per dag eten we gemiddeld 28 gram appel. Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit te eten, wat neerkomt op 200 gram per dag. Door af te wisselen met verschillende fruitsoorten krijg je verschillende voedingsstoffen binnen.
Een appel is caloriearm en is erg vezelrijk: er zitten 166 calorieën en 5,4 gram vezels in een appel die ongeveer 223 gram weegt. Appels helpen ook bij het afvallen. Caloriearme vruchten zijn erg vullend, waardoor je doorheen de dag minder zal eten van andere maaltijden.
De schil van fruit zit inderdaad boordevol nuttige voedingsstoffen zoals vitamines, sporenelementen en mineralen. Fruit bevat, evenals groente, ook veel antioxidanten en die zijn vooral geconcentreerd in de schil.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
De schil is het meest voedingsrijke deel van een appel , dus gooi de schil niet weg! Volgens Healthline bevat een rauwe appel met schil tot 332% meer vitamine K, 142% meer vitamine A, 115% meer vitamine C, 20% meer calcium en tot 19% meer kalium dan een geschilde appel.
Twee appels per dag eten is goed voor de gezondheid van het hart. Je kunt elke soort appel eten, zolang je de schil maar eet. Appelschillen bevatten veel antioxidanten die helpen kanker te bestrijden. Onderzoekers suggereren dat het beter is om antioxidanten uit fruit en groenten te halen dan uit voedingssupplementen.
Een appel is namelijk hartstikke gezond. Appels bevatten weinig calorieën en veel voedingsvezels en kalium. Kalium kan de bloeddruk verlagen bij mensen met een te hoge bloeddruk en meer inname van kalium verkleint de kans op een beroerte.
Fruit is goed voor het lichaam en past zeker dagelijks in een gezond en gevarieerd voedingspatroon. Eet er dus niet te weinig van, maar ook weer niet te veel. Eet 2-3 stuks fruit: minimaal 2, maar niet meer dan 3 stuks per dag.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Er zijn verschillende studies geweest die de consumptie van appels hebben verbonden aan een lager risico op hartziekten. Een reden hiervoor is dat de fruitsoort veel oplosbare vezels bevat, wat kan helpen om het cholesterolniveau te verlagen. Daarnaast hebben ze veel polyfenolen.
Hoewel u twee of drie middelgrote appels per dag moet eten om een lichte verbetering in uw lipidenprofiel te zien, zijn appels nog steeds een goed voedingsmiddel om op te nemen in uw cholesterolverlagende dieet. Ze bevatten namelijk veel gezonde voedingsstoffen, waaronder cholesterolvriendelijke voedingsstoffen zoals vezels en ...
Het kan extra druk op uw darmen uitoefenen
Appels worden niet aanbevolen voor mensen die vaak last hebben van een opgeblazen gevoel of maagproblemen. Appels staan hoger in de ranglijst van voedingsmiddelen met suiker, wat moeilijk te verteren is .
Toch zijn rode appels nog net wat gezonder dan de groene variant. Dit komt omdat de rode appels aanzienlijk meer voedingsvezels bevatten: zo'n 10 tot 18 procent meer dan in een groene appel. Daarnaast bevat een rode appel tot wel een derde meer pectinevezels (een type voedingsvezel) dan een groene appel.
Oma Smith
Wetenschappers weten dat een onevenwicht van darmbacteriën ervoor kan zorgen dat obese mensen last krijgen van ontstekingen of diabetes. Granny Smith-appels bevatten niet-verteerbare verbindingen die daadwerkelijk kunnen helpen de bacteriën in uw darmen in evenwicht te brengen, volgens een tijdschrift gepubliceerd in Food Chemistry.