Cacao bevat flavanolen, antioxidanten die het cholesterolgehalte kunnen verbeteren. Onderzoek toont aan dat cacaoproducten het LDL- en het totaalcholesterolgehalte verlagen, hoewel ze geen significante invloed hebben op het HDL-cholesterolgehalte ('goede' cholesterol).
Rauwe cacaopoeder is erg gezond. Het heeft een gunstig effect op je hart en vaatstelsel en kan de stress doen verminderen. Daarnaast is de rauwe cacao een goede bron van mineralen en antioxidanten en kent cacaopoeder in zijn rauwe vorm geen extra toevoegingen.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
Cacao bevat een gezonde hoeveelheid cafeïne. Dit helpt om energie te boosten en vermoeidheid te bestrijden. Het bevat niet alleen een goede hoeveelheid cafeïne, maar ook magnesium. Twee eetlepels cacaopoeder bevat ongeveer 14% van de dagelijkse hoeveelheid magnesium van uw lichaam .
Een kopje cacao in de ochtend kan uw antwoord zijn. De zachte boost van theobromine, gecombineerd met een kleine hoeveelheid cafeïne (ongeveer 0,22% in onze cacaobonen - minder dan een cafeïnevrije koffie), kan de focus verbeteren, de cognitieve functie verbeteren en uw humeur verbeteren - allemaal zonder de harde effecten van conventionele koffie.
Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Probeer pure chocolade
Pure chocolade is de cholesterolvriendelijke keuze van Alice Trivas, RD, CD van het Center for Nutrition in Salt Lake City, Utah. 2 "De 'high-end' merken (en die met veel cacao) bevatten doorgaans de meeste voedingsstoffen, maar u moet wel opletten met hun cafeïnegehalte.
Studies hebben ook aangetoond dat cacao helpt om energieverbruik en metabolisme te reguleren en tegelijkertijd het gevoel van volheid te vergroten. Met andere woorden, hoewel chocolade vaak wordt geassocieerd met gewichtstoename, kan cacaopoeder daadwerkelijk helpen om gewicht te verliezen en tegelijkertijd belangrijke voedingsstoffen te leveren.
Wat is de beste cacao? De beste cacao is rauwe cacao. Rauwe cacao behoudt door de koude verwerking een grote hoeveelheid van zijn oorspronkelijke voedingsstoffen. Gewoon cacaopoeder wordt bij hogere temperaturen verwerkt, waardoor het eindproduct minder voedingsstoffen bevat.
Het is een fijn alternatief voor koffie. ⤖ Drink ook voldoende water, cacao is licht uitdrogend en dit voorkomt mogelijk hoofdpijn. Voldoende water drinken is altijd belangrijk :-).
Het consumeren van cacao-extract of zeer pure chocolade bleek verschillende cardiovasculaire risicofactoren te verminderen in een nieuwe metastudie, een studie van andere studies. Cacaoconsumptie leek de bloeddruk in het algemeen te verlagen, evenals slechte cholesterol en bloedsuiker.
Wat zijn de bijwerkingen van cacaopoeder? Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .
Wie moet cacao in grote hoeveelheden vermijden? Personen die momenteel SSRI-antidepressiva, medicijnen tegen lage bloeddruk of chemotherapie gebruiken, mogen niet meer dan een meditatiedosis drinken.
Cacao kan een aantal gezondheidsvoordelen bieden voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Er is geen aanbevolen hoeveelheid cacao die u dagelijks zou moeten consumeren , maar zoals alle voedingsmiddelen is het het beste om het met mate te consumeren als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.
Cacaopoeder bevat niet alleen veel flavanolen, maar is ook een natuurlijke bron van: vezels, die een gezonde darmflora ondersteunen . eiwitten, die nodig zijn voor het behoud en de groei van spiermassa . kalium, dat belangrijk is voor de spier- en neurologische functie en het behoud van een normale bloeddruk.
Cacaopoeder is rijk aan flavonoïden, die kunnen helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedvatfunctie te verbeteren . Het lijkt erop dat oudere mensen die al een verhoogde bloeddruk hebben, het meeste baat hebben bij het toevoegen van pure cacaopoeder aan hun dieet.
Het is goed om elke dag zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten. De meeste mensen weten wel dat vezels goed zijn voor de spijsvertering, maar vezels kunnen ook het LDL-cholesterol verlagen. Vooral vezels uit volkoren producten en fruit doen dit. Kies daarom vooral volkoren en eet elke dag 2 keer fruit.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.