Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Hoewel gekookte witlof en rauwe witlof beide erg gezond zijn, is rauwe witlof gezonder dan gekookte witlof. Dit komt doordat rauwe witlof meer vitaminen en mineralen behoudt die tijdens het kookproces deels verloren kunnen gaan. Bovendien bevat rauwe witlof meer vezels, wat gunstig is voor de spijsvertering.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen. Hoe beter de afgifte van alle spijsverteringssappen verloopt, hoe beter je voedsel opgenomen en verteerd wordt waardoor je lichaam optimaal gebruik kan maken van alle voedingsstoffen.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Eet veel groenten, peulvruchten, bonen en fruit
Groenten, fruit en peulvruchten zijn uitstekende bronnen van voedingsstoffen die een gezonde darmflora bevorderen. Ze bevatten veel vezels, een voedingsstof die je lichaam niet kan verteren, maar sommige bacteriën in de darmen hebben het nodig om te groeien.
Of je darmen schoon zijn, kun je merken aan de dikte en kleur van je ontlasting. Door het drinken van een laxeeroplossing verandert je stoelgang. Van smeuïg, dik en bruin, naar steeds dunner wordende bruine vloeistof. Als er uitsluitend lichtgele en heldere vloeistof uitkomt, dan is je darm leeg.
Hoe vaak mag je witlof eten? Je kunt witlof zonder problemen regelmatig eten, zelfs dagelijks, als onderdeel van een gebalanceerd dieet. Het is een caloriearme groente rijk aan vezels, vitaminen en mineralen, wat bijdraagt aan een gezonde spijsvertering en algemene gezondheid.
Onbeperkt eten.
Met slechts 1 gram per 100 gram behoort witlof tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Doordat het weinig calorieën bevat kan je er veel van eten. Hierdoor is het bijvoorbeeld een goede manier om je maaltijd meer volume te geven als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Het bevat daarnaast verschillende belangrijke voedingsstoffen. Het bevat vooral veel B-vitamines.
Witlof-weetjes
Daarnaast is witlof rijk aan kalium, fosfor, magnesium en calcium. Door het hoge kaliumgehalte werkt de groente vochtafdrijvend en heeft een positief effect op je bloeddruk. Ook bevat witlof inuline, een vezeltje die de groei van gezonde (bifido)bacteriën in de darmen stimuleert.
Sterk bewerkt eten zoals koek, snoep, chips zijn niet goed voor je spijsvertering en microbioom. Door sterk bewerkte producten te eten voed je de 'schadelijke' bacteriën in je microbioom. Daardoor nemen ze toe in aantal en ontstaat er minder ruimte voor goede bacteriën.
Psylliumvezels neemt u 1-2x daags in met weinig water. Hierdoor wordt de ontlasting dikker en het voorkomt een branderig gevoel bij de anus. Clusteren van ontlasting (meerdere keren ontlasting binnen 1,5 tot 2 uur) kan verbeteren als u psylliumvezels aan het einde van de maaltijd inneemt.
De frequentie van je ontlasting zegt iets over je spijsvertering en stoelgang. Moet je vaker dan drie keer per dag naar het toilet voor ontlasting? Dan hebt je misschien last van diarree. Ga je minder dan drie keer per week, dan spreken we van verstopping.
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Moro's Wortelsoep is zo'n oud huismiddeltje dat nog steeds heel werkzaam is bij darmklachten en diarree. Het werkt voor mensen, maar ook voor honden, op dezelfde manier.
Licht verteerbaar zijn: Bloemkool, zuurkool, koolraap, witlof, asperges in blokjes, spinazie, andijvie, snijboontjes, sperzieboontjes, worteltjes, dop-erwtjes, rode bietjes, selderij, schorseneren, rabarber, raapstelen, postelein, fijne tuinboontjes.