Door veranderingen in de cellen en hormonen hebben ouderen het moeilijker om het gebruikelijke dag- en nachtritme aan te houden. Zo vermindert de productie van melatonine, het slaaphormoon dat direct gekoppeld is aan de licht-donkercyclus en dat het lichaam vertelt dat het tijd is om in slaap te vallen.
Frequent en lang slapen overdag komt veel voor bij de ziekte van Alzheimer. Dat komt doordat stoornissen in de hersenen het slaap-waakritme ontregelen. Amerikaanse onderzoekers gingen na of middagdutjes een aanwijzing kunnen zijn om later de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen (1).
Oudere mensen hebben vaak meer slaap nodig om zich uitgerust te voelen en goed te kunnen functioneren gedurende de dag. Daarnaast hebben ouderen vaak te maken met slaapproblemen zoals slapeloosheid en slaapapneu, wat hun slaapkwaliteit negatief kan beïnvloeden.
Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);
Oorzaken van te veel slapen. Een van de meest voorkomende oorzaken van te veel slapen is een slechte slaapkwaliteit. Het is erg belangrijk om voldoende uren te slapen, maar ook om goed te slapen. Onder goed slapen verstaan we ook: een gelijkmatig ritme en zo weinig mogelijk verstoringen.
Door ons drukke bestaan zijn veel mensen moe. Veel willen slapen wordt bijvoorbeeld bij een burn-out gezien. Het is pas een slaapstoornis als iemand daaronder lijdt of er sprake is van beperkingen in het functioneren. Dit wordt ook hypersomnia of hypersomnolentie genoemd.
Narcolepsie komt door te weinig van een stofje in de hersenen. Dat stofje heet hypocretine. Het regelt dat je slaapt en wakker bent. Door te weinig van deze stof lukt het niet meer om lang wakker te zijn en lang te slapen.
Wat zijn de oorzaken? Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal is er sprake van een chronisch slaaptekort doordat mensen te kort op bed liggen.
Hoe meer je slaapt, hoe minder de inspanning op een dag. Hierdoor is je hersenactiviteit lager, gaan je spierfuncties en conditie achteruit, en kan je doorbloeding verslechteren. Volgens slaapdeskundigen loop je zelfs een gróter risico op hart- en vaatziekten bij te veel slaap, dan bij te weinig slaap.
Slaperigheid overdag kan leiden tot een verslechtering van concentratie en reactievermogen. Meestal voelen mensen de slaperigheid wel aankomen, maar kunnen ze die uiteindelijk niet onderdrukken. Als je veel en/of lange dutten doet, bestaat het risico op omkering van het dag/nacht ritme.
Als de persoon niet ongemakkelijk of gestrest lijkt te zijn, is meer slapen overdag normaal gesproken geen reden om je zorgen te maken . Als iemand echter de meeste tijd in bed ligt en slaapt, moet hij of zij verzorgd worden om ervoor te zorgen dat hij of zij geen fysieke gezondheidsproblemen ontwikkelt.
'Oudere mensen hebben minder slaap nodig' klinkt het vaak, maar dat is slechts een fabeltje. Wat er wel gebeurt bij het ouder worden, is het optreden van veranderingen in het slaappatroon. Een oudere persoon heeft dus net als de gemiddelde volwassene een slaapbehoefte van 7 à 8 uur per nacht.
Een oudere persoon heeft vaak genoeg aan 6 à 7 uur slaap, terwijl een baby soms tot 16 uur per dag slaapt. Ongeveer de helft van die tijd bestaat bij de baby uit droomslaap. Kinderen moeten veel leren, daardoor duurt de droomslaap bij hen langer dan bij volwassenen.
Naarmate we ouder worden wordt dit een groter probleem aangezien ons lichaam steeds minder produceert van deze belangrijke antioxidant. Het is daarom het beste om een oogje in het zeil te houden en ervoor te zorgen dat u genoeg hiervan heeft zodat u goed kan blijven functioneren.
Ook kunnen sommige verschijnselen een gevolg zijn van stress of vermoeidheid. Dementie herkennen kan dus moeilijk zijn. Ziet u deze symptomen echter samen, en steeds vaker, dan is het verstandig om een arts te bezoeken voor verder onderzoek.
Conclusie: 'Sunrising' lijkt een belangrijke rol te spelen bij dementie. In onze populatie was agitatie iets vaker 's ochtends dan 's avonds , maar piek van agitatie lijkt niet gerelateerd te zijn aan depressie bij dementie.
Te veel slapen wordt in verband gebracht met veel gezondheidsproblemen , waaronder: Diabetes type 2. Hartziekten. Obesitas.
Hypersomnie staat voor overmatige slaperigheid. U voelt zich overdag continu slaperig. De letterlijke betekenis van hypersomnie is 'veel slaap'. Iemand met hypersomnie heeft constant de behoefte om even te slapen, ook al heeft diegene 's nachts een normaal slaappatroon.
Als je meer dan 8 uur per nacht slaapt, neemt de kans op een hartaanval toe. Te weinig slapen is niet gezond, dat weten we allemaal. Maar te veel slapen blijkt nu ook ongezond te zijn. Te veel slaap wordt in een nieuw onderzoek gelinkt aan een hoger risico om ziek te worden en te overlijden.
Hormonale ontregeling van de biologische klok
Zo vermindert de productie van melatonine, het slaaphormoon dat direct gekoppeld is aan de licht-donkercyclus en dat het lichaam vertelt dat het tijd is om in slaap te vallen. Ouderen slapen daarom lichter en worden relatief vaker wakker dan jongere mensen.
Hypersomnie kan ontstaan door een onderliggende oorzaak, zoals: Gebruik van slaapmiddelen of bijwerking van medicatie. Slaapdeprivatie (slaapgebrek) (Obstructief) slaapapneu syndroom.
Hypersomnie is overmatige slaperigheid. Er zijn veel oorzaken van overmatige slaperigheid, waaronder onvoldoende of inadequate slaap, slaapstoornissen, medicijnen en medische of psychiatrische aandoeningen . De kenmerken van hypersomnie variëren van persoon tot persoon, afhankelijk van leeftijd, levensstijl en onderliggende oorzaken.
Ze hebben ongeveer 8 uur slaap nodig. Volwassenen slapen best 7 tot 9 uur per nacht. Ouderen vanaf 65 jaar hebben 7 tot 8 uur slaap nodig.
Hoeveel uur slaap heeft een volwassene nodig? Als volwassene (26 tot 64 jaar) zou je aan 7 tot 9 uur genoeg moeten hebben. Uitzonderingen daargelaten. Senioren (65+) hebben nog minder slaap nodig, namelijk 7 tot 8 uur.
Ouder worden en slaap
Er is minder diepe slaap en mensen liggen vaker wakker. Vanaf het 60e levensjaar nemen ook de duur en de stabiliteit van de REM slaap af en verandert de timing van de slaap. Ouderen gaan eerder naar bed en worden vroeger wakker. Ze doen vaker dutjes overdag.