In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan betacaroteen. Net als bloemkool kun je broccoli het best een halfuur voor bereiding in koud water met zout leggen om kleine insecten te verdrijven. Van de broccoli hoeft niets te worden weggegooid: steel en blad zijn net zo geschikt voor consumptie als de bloem.
Broccoli heeft altijd een mooie groene kleur. Een broccoli die al wat langer ligt, kan wat geel-bruine uiteindes krijgen. Je kunt de broccoli nog wel eten.
Voorgesneden broccoli wordt slap, gaat zuur ruiken of beschimmelt. Bederf herken je snel met je zintuigen.
Controleer eerst de kleur van de roosjes. Ze moeten heldergroen en egaal groen zijn. Als ze gele of bruine vlekken hebben, is dat een teken dat je broccoli begint te bederven. Als je ziet dat er vage witte of zwarte vlekken op de roosjes of de stengel groeien, is dat een teken dat er schimmel begint te ontstaan en dat het tijd is om ze weg te gooien .
Is het veilig om broccoli te eten als het geel wordt? Het korte antwoord: Het is volkomen veilig om gele broccoli te eten . Dat gezegd hebbende, kan het zijn dat u een sterke en bittere smaak opmerkt die u niet gewend bent van verse broccoli. Sommige mensen vinden dit onaangenaam, vooral als ze proberen om gele broccoli rauw te eten.
Uiterlijk: Verse broccoli moet egaal heldergroen zijn. Als er gele of bruine vlekken zijn, is dat een teken dat de broccoli over zijn hoogtepunt heen is. Als u schimmel ziet, zoals witte of zwarte pluizige plekken, is de broccoli zeker bedorven . Geur: Als de broccoli een sterke geur heeft of een vreemde geur, gooi hem dan weg.
Het ziet er misschien slap, verkleurd of gerimpeld uit, allemaal tekenen dat broccoli aan het bederven is. Je wilt ook geen afwijkende kleuren zien. Broccoli hoort groen te zijn, dus het is een slecht teken als de roosjes geel of bruin worden . Als er zichtbare schimmelplekken zijn, of als de broccoli er papperig uitziet, is het absoluut tijd om de bos weg te gooien.
De groente is verkleurd of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Je herkent het door de witte vlekken. Als je goed kijkt zie je dat het een plakkerige, meelachtige stof is, op de bovenkant van het blad en de stengels. Na een poosje wordt de witte schimmel donkerder en gaat het blad krullen.
Als de groenten in het kokende water terechtkomen, komen er vluchtige zuren vrij in het water en worden ze meegevoerd in de stoom. Als de pan wordt afgedekt, worden de stoom en de zuren die erin zitten terug in het water gedwongen. Daar reageren de zuren met het chlorofyl in de groenten, waardoor ze een lelijke bruine kleur krijgen.
Je kunt checken of de broccoli echt gaar is door met een mes of een vork in een dik stuk van de broccoli te prikken. Wanneer dit zonder te veel moeite gaat, is de broccoli perfect beetgaar.
Wat mag u niet eten
Vezelige groenten zoals asperges, bleekselderij, zuurkool, snijbonen, sperziebonen, prei, doperwten, peulvruchten, taugé, mais, champignons, tomaten, ui, knoflook, spinazie, andijvie, paprika's en rauwkost.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
Sla de broccolikop met de steel naar beneden en dan aan alle kanten, op een wit bord terwijl deze nog heel is . Als er iets verschijnt, is het het beste om alle roosjes te verwijderen en alleen de steeltjes te gebruiken. Als er niets verschijnt, breek de broccolikop dan in roosjes en doe de 'watertest' in heel warm/heet water.
Maak gaatjes in een plastic zak of -folie ter hoogte van de roosjes en doe daar de broccoli in. Ook weer niet te strak inwikkelen, want er is luchtcirculatie nodig om broccoli vers te houden. Het geheel leg je onderaan in de koelkast of in de groentelade. Op deze manier is verse broccoli nog 3 dagen houdbaar.
Een broccoli die te lang in de groentela ligt. Meest verkleurt de steel het snelst en hieraan kan je dus goed zien of de broccoli vers is. Ziet de steel er goed uit maar zijn de roosjes geel geworden dan hoef je de broccoli nog niet weg te gooien. De smaak zal iets bitterder zijn maar niet oneetbaar.
Ook groente uit pot kun je nog jaren na de houdbaarheidsdatum nog eten. Dat je het zo lang kunt bewaren, komt omdat de groenten eerst heel goed zijn verhit. Daardoor zijn alle bacteriën gedood en bederven de groenten eigenlijk niet.
Je kunt deze groente verwerken in wokgerechten en ovenschotels, in plakjes roosteren in de oven of zelfs rauw eten in salades. Uiteraard kun je broccoli ook koken, maar doe dit zeker niet te lang (normale stronkjes niet meer dan circa 4 minuten). De vitamines gaan bij lang koken verloren.
Bedorven broccoli kan schadelijke bacteriën of schimmels herbergen , dus het is belangrijk om te controleren op tekenen van bederf en ervoor te zorgen dat het vers is voordat u het eet. Als u met bedorven of beschimmeld bedoelt, kunt u last krijgen van buikpijn tot diarree of overgeven, totdat het uit uw systeem is.
Broccoli is gevoelig voor ethyleengas. Broccoli opsluiten in kleine ruimtes kan het proces versnellen waarbij dit gas de verse groente afbreekt, waardoor deze sneller bederft . Wikkel broccoli niet te strak in de groentezak en leg het niet in een overvolle lade met veel andere soorten fruit en groenten.
De volgende keer dat u slappe groenten uit uw koelkast wilt weggooien, denk dan nog eens goed na! Het is mogelijk dat de groenten gewoon uitgedroogd zijn (meestal verliest de koelkast sneller water). Als ze niet beschimmeld zijn, kunt u ze waarschijnlijk weer tot leven wekken met water. Het is ook een geweldige manier om geld te besparen tijdens het boodschappen doen.
Prik na 3 minuten koken met je vork in een dikker stuk broccoli, bijvoorbeeld de stronk. Gaat de vork er makkelijk in? Dan is de broccoli gaar. Zo niet, herhaal de actie iedere halve minuut totdat de vork weinig weerstand krijgt.
Als schimmel zichtbaar is op je eten, dan is er sprake van bederf. Soms zie je alleen een klein deel van de schimmel, vaak een of meer witte plekjes met een zweem van blauw of groen. Vaak zitten de schimmeldraden dan ook al door de rest van het voedsel.
Slappe broccoli is een teken dat het niet zo vers is als het zou kunnen zijn. Je kunt het nog steeds gebruiken bij het koken, zoals in soepen of roerbakgerechten, waarbij de textuur misschien niet zo belangrijk is . Als het maar een beetje slap is, kun je het ook proberen nieuw leven in te blazen door het even in ijswater te laten weken om het een beetje knapperig te maken.