Bewaar chocolade altijd op een koele, droge plaats, bij voorkeur bij een temperatuur tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vermijd blootstelling aan direct zonlicht, vocht en warmte, omdat deze factoren de kwaliteit van de chocolade kunnen aantasten en ervoor kunnen zorgen dat het sneller bederft.
Niet koud of vochtig.
Chocolade houdt ook niet van kou of vocht. Leg daarom chocolade liever niet in een vochtige kelder of koelkast.
Na openen kunnen zich hier schimmels en bacteriën in ontwikkelen, die gifstoffen achterlaten. Dat is ongezond. Geopend kun je deze producten vaak wel een week in de koelkast bewaren, maar gooi ze weg als je schimmel ziet.
Je kunt de choco twee weken bewaren in de koelkast.
Bewaar je chocolade op een donkere en droge plek
Het is inmiddels duidelijk dat chocola onder normale omstandigheden beter niet in de koelkast, in de badkamer of in de buurt van kaas, vlees en vis kan worden bewaard. Kies liever voor een plek waar het donker en droog is.
Chocolade
Bewaar chocolade nooit in de koelkast. Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Kan chocolade bederven? Check ook altijd de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Na deze datum is de chocola heus niet direct bedorven, maar gaat de smaak wel langzaam maar zeker achteruit.
Ingrediënten. De exacte samenstelling van Nutella verschilt van land tot land. De belangrijkste ingrediënten zijn palmolie uit Maleisië en Papoea-Nieuw-Guinea en suiker. Samen maken ze 72% uit van een pot Nutella Chocopasta.
Eetwissel voor je gezondheid, want:
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
Wanneer je Nutella vloeibaar wil maken is het het makkelijkst om de pot met deksel onder te dompelen in warm water. Je kan er ook voor kiezen om de hazelnootpasta au bain-marie op te warmen.
En dat werd Nutella, anno 1964. Michele Ferrero was een natuurtalent in alles wat toen nog geen naam had: marketing, product placement, het creëren van een gevoel bij een product, klantenbinding.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Becel en Boerinneke lijken qua samenstelling in grote lijnen op Nutella.
De delicaat zoete hazelnootcrème werd in 1940 ontwikkeld door de Italiaanse banketbakker Pietro Ferrero en is sinds 1965 ook in Duitsland verkrijgbaar.
Ferrero, oorspronkelijk afkomstig uit Piëmont in Italië, heeft van dit lastige probleem een slimme oplossing gemaakt door een zoete pasta te maken van hazelnoten, suiker en een beetje van de zeldzame cacao. De voorvader van Nutella® werd geboren.
Nutella® bevat palmolie omdat dit de beste optie is om ervoor te zorgen dat het product de juiste textuur en structuur heeft en omdat het de karakteristieke smaak van de andere ingrediënten niet in de weg staat. Het belangrijkste is dat palmolie geen hydrogeneringsproces hoeft te ondergaan.
Bewaartip voor dit product
Sluit pot goed af en bewaar op een droge plek.
Geen zorgen, er groeit geen schimmel op de chocola. Dat witte laagje komt vanuit de chocola zelf. Hoe? Door de twee lekkerste ingrediënten: vet en suiker.
Aan Stuff, een website voor foodies, vertelt de expert dat je chocolade "nooit in de koelkast mag bewaren, ook niet als er buiten een hittegolf aan de gang is". "De koude temperatuur van de koelkast maakt de chocolade dof en zorgt ervoor dat niet alle smaken kunnen vrijkomen", legt hij uit.
Zuivel. Ook bij yoghurt, kwark of vla is het verstandig om eerst je zintuigen aan het werk te zetten voor je besluit een hele pak weg te gooien. Is een ongeopende verpakking een paar dagen over datum? Als je niets geks ziet, ruikt of proeft, kun je de zuivel nog veilig eten.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.