Verder bevat honing nog geringe hoeveelheden minerale bestanddeelen (0,04-1%) vooral fosfaten, ijzer, kalk en magnesium.
1. Voorkomt bloedarmoede: Honing bevat veel ijzer , mangaan en koper, die erg belangrijk zijn voor de opbouw van hemoglobine. Volgens oude teksten is honing een traditioneel geneesmiddel en preventiemiddel voor bloedarmoede, omdat het helpt bij het handhaven van het optimale niveau van rode bloedcellen en hemoglobine.
Honing bevat onder andere vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Ofwel, bomvol met de nodige voedingsstoffen! Daarnaast is honing een probiotica en houdt het de darmflora in balans.
Honing zit boordevol antioxidanten, zoals fenolen, enzymen en flavonoïden. Ze helpen zogenoemde vrije radicalen, ofwel stoffen die ons lichaam kunnen beschadigen, tegen te gaan. Ook verlagen ze het risico op hartaanvallen, beroertes en kanker.
Schommelingen bloedsuikerspiegel
Honing bestaat uit ongeveer 80% suikers en 3% enzymen, stuifmeel en dergelijke. De rest (17%) is water. Honing is een enkelvoudig koolhydraat en kan een schommeling in je bloedsuikerspiegel veroorzaken.
Na de energiedip heb je vaak snel weer honger [10]. De suiker in honing kan daarnaast bijdragen aan het krijgen van leverproblemen, hartaandoeningen, hogere kans op depressie, dementie en zelfs bepaalde soorten kanker [11]. Naast suiker bevat honing veel calorieën.
Net als suiker staat honing niet in de Schijf van Vijf. Voor alle soorten honing geldt dat het vloeibare suiker is. Van suiker kun je beter niet te veel eten.
Tip 1: Voeding
Een balans in je voeding is belangrijk om op een verantwoordelijke manier de bloeddruk te verminderen. Zo zijn er een aantal producten die gevolg hebben tot een verlaging van je bloeddruk; meloen, havermout, lijnzaad, basilicum, donkere chocolade, tomaten, komkommer, kaneel, honing en gember.
Honing is een heerlijke en gezonde toevoeging aan je thee. Het voegt niet alleen een natuurlijke zoetheid toe, maar biedt ook tal van gezondheidsvoordelen dankzij de bijzondere enzymen en voedingsstoffen die het bevat.
Het klinkt een beetje tegenstrijdig, want honing zit boordevol suikers. Toch bijkt uit onderzoeken dat het dagelijks eten van honing bij kan dragen om nare ziektes als kanker en hart- en vaatziekten te voorkomen. Dit komt doordat honing boordevol flavonoïden en antioxidanten zit.
Volgens het Amerikaanse Institute of Health bevat rauwe honing verschillende vitaminen en mineralen, waaronder vitamine A, C, D, E. Honing heeft met name een hoge concentratie van de B-complexvitaminen, waaronder thiamine, riboflavine, niacine en pantotheenzuur.
Warme melk met honing
Uit tryptofaan kan het lichaam serotonine maken, een stofje in de hersenen dat je helpt in slaap te vallen. Iets zoets als honing in de warme melk, vergroot de opname van het aminozuur tryptofaan.
De conclusie: Honing heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen.
Het eten van fruit of het toevoegen van honing of melasse aan bijvoorbeeld ontbijtgranen kan de ijzeropname bevorderen en voedingsstoffen toevoegen die in geraffineerde suiker ontbreken.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Daarom heeft het lichaam ijzer nodig, waarvan de meeste rode bloedcellen (hemoglobine) nodig hebben. Als iemand die bloedarmoede heeft of weinig ijzer in zijn lichaam heeft, honing eet, kan het lichaam het ijzergehalte op peil houden en zo de symptomen van ijzergebreksanemie verminderen.
Samen, een symfonie van gezondheid
Hier zijn slechts een paar manieren waarop dit duo harmonieus danst om uw welzijn te verbeteren: Versterkte immuniteit: Zowel honing als thee zijn rijk aan antioxidanten, die helpen het immuunsysteem te versterken . Deze dynamische combinatie kan helpen bij het afweren van ziektes en infecties, waardoor u gezond en vitaal blijft.
Hoewel honing gezonder is dan geraffineerde suiker, betekent dit niet dat je onbeperkt honing kunt eten. Het regelmatig overschrijden van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan bijdragen aan gewichtstoename en een verhoogd risico op diabetes en hart- en vaatziekten.
Het dient niet alleen als een heerlijk dessert of tussendoortje, maar biedt ook talloze gezondheidsvoordelen. Yoghurt is rijk aan probiotica, die bijdragen aan een gezonde darmflora, terwijl honing antibacteriële eigenschappen heeft en kaneel anti-inflammatoire en antioxidante werking bevat.
Honing kan ook helpen hartziekten te voorkomen. Volgens een review kan honing helpen de bloeddruk te verlagen , het vetgehalte in het bloed te verbeteren, uw hartslag te reguleren en de dood van gezonde cellen te voorkomen — allemaal factoren die uw hartfunctie en gezondheid kunnen verbeteren ( 6 ).
Zowel honing als kaneel kunnen afzonderlijk het risico op hartziekten verlagen. Honing verlaagt het LDL (slechte) cholesterolgehalte met 6% , triglyceridengehalte met 11% en verhoogt mogelijk het HDL (goede) cholesterolgehalte. Kaneel verlaagt op zijn beurt het totale cholesterolgehalte.
Van honing is aangetoond dat het het risico op cardiovasculaire complicaties vermindert bij mensen met diabetes type 2. Het kan slechte LDL-cholesterol, triglyceriden, ontstekingen verlagen en goede HDL-cholesterol verhogen. Honing verhoogt echter ook de bloedsuikerspiegel, maar in mindere mate dan tafelsuiker.
Veiligheid en bijwerkingen
Geef baby's jonger dan 1 jaar geen honing, zelfs niet een klein beetje. Honing kan een zeldzame maar ernstige gastro-intestinale aandoening (infant botulisme) veroorzaken, veroorzaakt door blootstelling aan Clostridium botulinum-sporen.
Honing als zoetmiddel
Ondanks de mooie eigenschappen van honing is het dus uitkijken voor overdaad: per slot van rekening bestaat het uit ca. 80% uit suikers. Met name acacia-, salie- en tijmhoning bevatten vrij veel fructose, terwijl bijvoorbeeld klaverhoning juist vrij veel glucose bevat.
Honing zelf is echter een andere vorm van suiker, en het zou alleen met mate geconsumeerd moeten worden, zeggen experts. Studies tonen aan dat toegevoegde suikers lege calorieën kunnen zijn die het risico op obesitas, hartziekten, hoge bloeddruk en gaatjes vergroten .