Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
Helemaal boven in de koelkastdeur kan je je boter en kaas bewaren. Daaronder leg je eieren (in de koelkast blijven ze langer goed dan daarbuiten) en potjes/tubes met bijvoorbeeld mosterd en tafelsauzen. Helemaal onderin zet je grote brikken en flessen, zoals frisdrank en melk.
Richt je koelkast slim in
Zet vlees en vis onder in de koelkast. Dat is de koudste plek, bovendien kunnen er zo geen sappen uit het vlees of de vis op andere producten lekken. Bewaar groenten in de groentelade.
De deur is de warmste plek van je koelkast, omdat ze vaak opengaat en zo kamertemperatuur binnenlaat. Hier bewaar je dus best dingen die niet snel slecht worden zoals sauzen, frisdrank, wijn en bier. Ook boter bewaar je in de deur: door de warmere temperatuur kun je hem straks makkelijker op je brood smeren.
Onderste niveau
In de meeste gevallen is het onderin het koudst. Hier bewaar je producten die snel bederven, zoals rauwe vis, vlees of gevogelte. Zorg ervoor dat deze producten goed afgedekt zijn, om kruisbesmetting te voorkomen.
Vlees bewaart het best als je koelkast op 4 °C staat. Het schap onderaan de koelkast, boven de groentelades, is het meest fris. Leg daar je vlees(waren). Plaats nooit rauwe producten boven bereide producten.
De ideale koelkast temperatuur is 4ºC, op dat moment blijven de producten langer vers. Pakken melk, yoghurt en vla horen in de deur van de koelkast.
Doorgaans geldt dat bij koelkasten zonder vriesvak het bovenste niveau het warmst is en het onderste niveau het koudst. Heeft de koelkast bovenin een vriesvak? Dan is het precies andersom. Lees voor gebruik altijd de handleiding van de koelkast, dan weet je zeker dat je de juiste indeling kiest.
Het middelste gedeelte van de koelkast is met name geschikt voor zuivelproducten zoals room of yoghurt.
Bovenste schappen (4-6°C): restjes, geopende potten, room, eieren en kaas, gebak, soep en kleine drankflessen. Onderste schap (0-4°C): afgedekt vlees, vis en charcuterie. Groente- en fruitbakken (4-6°C): dat is duidelijk. Koelkastdeur (6-8°C): boter, kaas, sauspotjes, melk, grote drankflessen en knijptubes.
Wat veel mensen niet weten is dat je komkommers, tomaten, paprika's en andere vruchtgroenten beter niet in de koelkast kunt bewaren. Zo drogen komkommers uit in de koelkast, waardoor de schil beschadigt en de komkommer uitdroogt. Ook tomaten en paprika's drogen uit, wat ten koste gaat van hun smaak en houdbaarheid.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Wanneer je lang op vakantie gaat, zet je de koelkast uit. Dit doe je met de aan-uitschakelaar of de vakantiemodus. Je kunt ook de stekker eruit trekken. Laat de deur van zowel het koel- als het vriesgedeelte open, zodat je schimmels voorkomt.
Het is voor koelkasten het beste om ze rechtop staand te vervoeren. Omdat een koelkast koelmiddel bevat is het beter dat je deze niet liggend of plat te vervoert. Wanneer je een koelkast liggend vervoert, of te veel kantelt tijdens het tillen, gaat dit koelmiddel schuimen.
Sla en andere bladgroenten mogen in de groentelade, want hier is de vochtregulatie het beste. Ook fruit kun je prima in de groentelade bewaren. Er zijn echter groente- en fruitsoorten die je beter niet in de groentelade of überhaupt niet in de koelkast kunt bewaren.
Wat bewaar je onderin je koelkast? Onderin vind je bij de meeste koelkasten een groentelade. Die lades zijn, en de naam zegt het al, bedoeld voor veel groenten en sommige fruitsoorten. Door de kou blijven deze producten op deze plek het langste goed.
Wel belangrijk bij het bewaren, vooral bij geopende flessen, zijn temperatuur en licht. Bewaar je flessen drank het liefst op een koele plek, maar nog belangrijker: uit de zon. Sterke drank kan namelijk verkleuren en dat doet de smaak geen goed.
De ideale koelkasttemperatuur is 4 °C
Etenswaren die je op 4 graden C in de koelkast bewaart blijven tot wel twee keer langer houdbaar.
De juiste stand voor de draaiknop van de koelkast
Let dan op: de draaiknop in je koelkast geeft níet de temperatuur weer van je koelkast. Over het algemeen geldt 'hoger getal = hogere stand = kouder' en 'lager getal = lagere stand = warmer'.”
Temperatuur koelkast controleren en instellen
Leg de thermometer in het midden op de onderste plank van je koelkast. Laat de thermometer een halve dag of nacht liggen. Kijk op de thermometer en controleer de temperatuur.