Maak geregeld een voorraad appelchips om mee te geven naar school. Boor de klokhuizen van de appels en snijd de vruchten in plakken van 1 cm dik (niet schillen). Besprenkel de plakken aan weerszijden met citroensap tegen het verkleuren en strijk ze aan weerszijden in met vloeibare honing.
Leg de appelschijfjes in het water en laat ze 10 minuutjes weken. Giet het water weg en bewaar tot 5 dagen in een afgesloten doosje in de koelkast. Geef je de appelschijfjes meteen mee? Spoel ze dan even af onder de kraan.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
Banaan, appel, aardbeien, druiven, nectarine, peer, bramen, frambozen, etc. Ze kunnen allemaal mee, al dan niet in stukjes gesneden. Rozijnen, abrikozen, vijgen, appelstukjes (met kaneel) en pruimen zijn allemaal gedroogd te koop en een lekker zoet en verantwoord tussendoortje.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.
Bananen . Handig en vol met voedingsstoffen zoals kalium en vitamine B6, bananen zijn een favoriet in lunchboxen. Net als appels blijven ze ook langer vers en kunnen ze je een echte energieboost geven om je de hele middag door te helpen.
WAAROM MEER FRUIT, GROENTEN EN WATER OP SCHOOL? Groenten en fruit zijn een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Ze leveren de nodige energie voor dagdagelijkse activiteiten, en laten jongeren toe optimaal te ontwikkelen.
Door het fruit te besprenkelen met wat citroen-, limoen- of sinaasappelsap. De enzymen in het fruit die voor de verkleuring zorgen, werken namelijk minder goed in zuur. Ook vitamine C gaat verkleuring tegen.
Appels blijven buiten de koelkast ongeveer 3 tot 7 dagen goed. Bewaart u ze in de koelkast, dan kunt u ze wel zo'n 2 tot 4 weken bewaren. De koele, donkere plek met een hoge luchtvochtigheid zorgt ervoor dat het rijpingsproces van de appel wordt vertraagd. De beste temperatuur is tussen de 0 en 4 graden.
Om appelringen te snijden, verwijdert u de steel en draait u de appel op zijn kant (steel naar rechts van een snijplank gericht). Snijd door het midden van het fruit. Snijd vervolgens nog een plak (1/2 inch dik) in dezelfde richting . U hebt een ring van fruit, maar deze bevat zaden.
De truc om ervoor te zorgen dat je kinderen het maximale uit hun appels halen, is om ze te schillen en in plakjes te snijden . Hierdoor kun je meer fruit in een lunchtas of -bakje doen, waardoor het lijkt alsof je ze meer geeft dan ze in werkelijkheid eten!
Elke dag vertrekken tienduizenden kinderen met een rugzakje naar de basisschool. Met daarin heel vaak een pakje drinken en een peperduur voorverpakt koekje. Als tussendoortje, om 10 uur.
Het beste antwoord op de vraag hoe je kunt voorkomen dat fruitsalade bruin wordt en kunt zorgen dat hij vers blijft, is om het oppervlak van het fruit te bedekken met suiker, zoals wij in het recept voorstellen, of het vers gesneden fruit te mengen met een zuur sap, zoals citroensap, sinaasappelsap, ananassap of ...
Vanaf 9 jaar mag je 200 gram fruit per dag. Een kind tussen de 4 en 8 jaar heeft aan 150 gram genoeg. Op de foto's zie je hoeveel 200 gram is. Een banaan is 100 gram en 2 kiwi's samen ook.
Welke broodtrommel gebruik je in groep 1? In groep 1 zijn broodtrommels met een simpele sluiting en meerdere vakjes handig. Zo kunnen de kleine kinderhandjes gemakkelijk zelf de lunchbox openen en hun fruit en boterhammen in een trommel bewaren.
Wanneer je toch graag een koekje wil meegeven naar school, kies je best voor de droge varianten zonder chocolade, rijstkoekjes of granenrepen. Deze bevatten weer minder suiker en meer vezels. Chocoladekoekjes, wafels en cakejes kunnen zeker af en toe, maar maak er dan een speciale gelegenheid van.
Tip 2: geef je banaan mee? Snijd die dan niet vooraf. Banaan wordt snel bruin als de schil ervan af is. Geef je kind een hele (of halve) banaan mee waar de schil nog aan zit.
Tips voor het meegeven van een gezonde schoollunch
Gebruik een stevige broodtrommel die goed sluit. Notenpasta of pindakaas (van 100% noten of pinda's, dus zonder toegevoegd zout of suiker) blijft lang goed. Dit is ook lekker met wat schijfjes komkommer of banaan erop. Geef geen vleeswaren mee.
Je kunt hele vruchten, zoals bananen en perziken, eerst in stoffen servetten wikkelen om ze te beschermen . Het is het beste om druiven en bessen in kleine plastic bakjes te doen, omdat ze kwetsbaar en sappig zijn. Je kunt fruit ook in hapklare stukjes snijden of tot een puree prakken om het makkelijker te kunnen vervoeren.
Dit is de korte versie: De beste manier om bruin worden te voorkomen is om het gesneden fruit 10 minuten in een zoutwateroplossing te laten weken (een halve theelepel koosjer zout per kopje water), het vervolgens af te gieten en te bewaren tot het klaar is voor gebruik . De milde zoute smaak kan voor het serveren worden afgespoeld met kraanwater.
Gebruik 2 bruine papieren zakken en zorg ervoor dat je er een of 2 koelelementen in doet om ervoor te zorgen dat je eten koud blijft . Papieren zakken zijn beter voor eten dat veilig is om op kamertemperatuur te eten, zoals pindakaassandwiches, vers ongesneden fruit, noten en vlees uit blik.