Het regelmatig eten van chocolade kan het risico op hart-en vaatziekten met een derde verminderen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge.
Australisch onderzoek bevestigt dat pure chocolade gezond is voor het hart, althans voor mensen die een verhoogd risico hebben op hartziekten. De studie verscheen in het British Medical Journal. Dagelijks 100 gram pure chocolade met minstens 60% cacao eten, vermindert het risico op een hartaanval of een beroerte.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Hoe ontstaan hartkloppingen
De meest voorkomende oorzaken voor hartkloppingen zijn inspanning, emotie / stress, cafeïne (koffie, thee, cola, chocolade, energiedrank), bloedarmoede (anemie), snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) alcohol en drugs, maar bijvoorbeeld ook verblijf in de bergen.
Kan chocola hart- en vaatziekten helpen voorkomen? In cacao en dus in chocolade zitten flavanolen (antioxidanten). Onderzoek heeft aangetoond dat het dagelijks innemen van meer dan 200 milligram flavanolen uit cacao een positief effect heeft op de elasticiteit van de bloedvaten.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
producten met cafeïne (koffie, thee, cola, energiedrankjes en chocola) een zware maaltijd. roken. alcohol en drugs (vooral XTC en cocaïne)
Medicijnen, voedingsmiddelen of drugs
Bepaalde medicijnen kunnen ritmestoornissen veroorzaken. Dit staat dan in de bijsluiter vermeld. Stoffen zoals cafeïne (koffie, cola), alcohol en drugs zijn soms ook de oorzaak van een afwijkend hartritme.
Verminder je werkdruk, haast je minder, drink minder koffie en cola en neem meer tijd voor rust en ontspanning. Leer je hartritme controleren met behulp van biofeedback.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die elke dag chocolade eten een lagere bloeddruk hebben en 39% minder risico lopen op een hartaanval dan niet-chocolade-eters. De flavonoïden, stoffen die je in cacao vindt, helpen de bloedvaten te ontspannen en laten het bloed beter doorstromen.
In witte chocolade zit bijvoorbeeld helemaal geen cacao en is daarom het ongezondste van alle chocoladesoorten. In melkchocolade en pure chocolade zit wel cacao, maar ook suiker en andere toevoegingen.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Integendeel. Eenmaal opgenomen door uw lichaam produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte in feite verlagen en uw bloedvaten helpen reinigen. Cacao bevat slechts 20% verzadigde vetzuren, minder goede vetzuren dus.
Sommige mensen vinden het fijn om elke dag ruimte te houden voor een kleine ongezonde snack. Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen.
De meest waardevolle voedingstoffen zitten in het bruine, droge gedeelte van de cacaoboon: ijzer, magnesium, vezels en flavanolen. In witte chocolade zitten deze stoffen dus bijna niet. Wel bevat witte chocolade meer calcium dan een pure reep vanwege de melkpoeder.
Koffie, en in mindere mate cola en thee, kunnen klachten van boezemfibrilleren veroorzaken. Dit komt door de aanwezigheid van cafeïne in het bloed. Cafeïne heeft een 'adrenerg effect': het stimuleert onder andere de hartslag. Hierdoor lokt het aanvallen van boezemfibrilleren uit.
Een belangrijk signaal van een hartinfarct is een aanhoudende drukkende pijn midden op de borst. Deze beklemmende pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de linker, soms de rechterarm of beide armen, maar ook naar de schouders, hals, kaak, schouderbladen of maagstreek.
Kan je oud worden met boezemfibrilleren? Ja, ook met boezemfibrilleren kun je oud worden. Boezemfibrilleren is niet levensbedreigend, maar kan wel voor klachten zorgen. Het is daarom goed om samen met de arts of andere behandelaar te kijken hoe je zo goed mogelijk met jouw klachten om kunt gaan.
Zout en hoge bloeddruk
Te veel zout eten kan leiden tot een hoge bloeddruk. Een hoge bloedruk verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Voeg geen of weinig zout of zoute smaakmakers toe aan de maaltijden. Vermijd kant-en-klare producten, die bevatten vaak veel zout.
Conclusie. Deense onderzoekers vinden een verband tussen regelmatig chocolade eten en een lager risico op een veelvoorkomende hartritmestoornis, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat het om een oorzakelijk verband gaat.
Voldoende water drinken kan de kans op een hartaanval verlagen. Het American Journal of Epidemiology toont in een 6-jaar durend onderzoek aan dat mensen, die dagelijks meer dan 5 glazen water per dag drinken, 41% minder kans hebben op een hartaanval.
Pure chocolade krijgt de stempel 'beter' omdat het een hoog gehalte aan cacao bevat en daarmee meer polyfenolen. Als het klopt dat deze polyfenolen gezondheidseffecten hebben, dan kunnen we het beste voor de pure variant gaan. Melkchocolade bevat namelijk minder cacao en witte chocolade bevat zelfs helemaal geen cacao.
Pure chocolade helpt je hart
Nu blijkt dat chocolade daadwerkelijk goed voor je hart is. “Wanneer je veel sport, zet je je hart aan het werk. De flavonoïden in de pure chocolade kunnen dan door hun ontstekingsremmende werking zorgen voor een gezonder hart”, zegt Kirkpatrick.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.