Het basisingrediënt van drop is de zoethoutwortel. De zoethoutwortel is ongeveer 30 keer zo zoet als drop en zorgt voor die typische dropsmaak. In de meeste landen heet drop ook geen drop maar bijvoorbeeld licorice, wat direct is afgeleid van het Grieks-Latijnse woord voor zoethoutwortel: glycyrrhiza glabra.
Zoals hierboven aangegeven is de basis van drop de wortel van de zoethoutstruik. Zoethout is al eeuwen lang bekend. Niet omdat het zo lekker werd gevonden, maar vanwege de geneeskrachtige werking ervan. Zoethout zorgt in drop voor de speciale dropsmaak.
Klepper en klepper drop wordt ook wel de beste drop ooit genoemd.
Zoute drop bevat minder suiker maar meer zout, wat ook niet ideaal is voor mensen met hoge bloeddruk of hartproblemen. Over het algemeen wordt drop die minder glycyrrhizine bevat en gemaakt is met natuurlijke zoetstoffen als gezonder beschouwd.
Deze overheerlijke, stevige, hapklare stukjes, ook wel rode drop genoemd, worden in Australië gemaakt en bevatten echt gemalen zoethoutwortel en gevriesdroogd frambozenpoeder voor een heerlijke, natuurlijke frambozensmaak.
In één woord, nee. De lekkernij die in de Verenigde Staten rode drop wordt genoemd, is een taai snoepje dat met een soortgelijk proces wordt gemaakt als traditionele drop, maar dan zonder zoethoutwortel of anijssmaak. Rode drop komt in de meeste van dezelfde vormen voor als zwarte drop .
Rode drop is dus geen echte drop , maar lijkt er qua vorm op – vooral als het in kronkels of touwen komt. De belangrijkste verschillen tussen zwarte drop en rode drop zijn de kleur en de smaakstoffen. Rode drop heeft meestal een aardbeiensmaak, maar kan ook kers, framboos of kaneel zijn.
Bij meer dan 15 zoete of 60 zoute dropjes gaat de bloeddruk vrijwel zeker stijgen. Leg goed uit dat vooral zoete dropjes het probleem zijn.
Het eten van meer dan anderhalf ons drop per dag isvooral riskant voor mensen met een trage stoelgang. Zij hebbenvolgens de Utrechtse toxicoloog Bart Ploeger een relatief grotekans om last te krijgen van vochtophoping, hoge bloeddruk en optermijn ook van hart- en vaatziekten.
Voor de meesten van ons is de drop die in voedsel zit over het algemeen veilig om te eten en veilig wanneer het als medicijn wordt geconsumeerd voor korte periodes . Wanneer het echter in grote hoeveelheden gedurende een langere periode wordt ingenomen, kan het de kaliumspiegels in het lichaam doen dalen en dit kan invloed hebben op uw bloeddruk.
Drop en zoethout(thee)
Veel mensen denken dat dit alleen geldt voor zoute drop. Maar drop bevat naast natrium ook een andere bloeddrukverhogende stof: glycyrrhizinezuur. Ook zoete dropsoorten, zoals Engelse drop, verhogen dus de bloeddruk! Eet daarom bij hartfalen geen drop.
Glycyrrhizine kan zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Als je een grote hoeveelheid drop eet, krijg je ook veel glycyrrhizine binnen. Je lichaam gaat dan meer vocht vasthouden, waardoor je bloeddruk stijgt. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende ziektes veroorzaken en is één van de risicofactor van dementie.
Dat drop zo verslavend is, komt door de geraffineerde suikers die in de meeste soorten zijn verwerkt. Deze zorgen ervoor dat je hersenen steeds meer suiker nodig hebben om te kunnen werken. Dus blijf je dooreten.De wortelstok van de zoethoutplant is van zichzelf zoet.
DE BESTE DROP OOIT IS TYPISCH NEDERLANDS
Onze laurierdropjes worden bijvoorbeeld gemaakt van biologisch gekweekte laurierboompjes in het zuiden van Noord-Brabant. Onze honingdropjes, om nog maar een voorbeeld te noemen, worden gemaakt van pure Hollandse honing uit de Biesbosch.
Hoe komt het nou dat drop zo slecht voor je is? Dat zit zo: drop bevat glycyrrhizine, een stofje waardoor het natriumgehalte van het lichaam omhoog gaat. Door een teveel aan natrium worden de nieren en het hart extra belast, wat voor een hoge bloeddruk kan zorgen.
Een volwassen man of vrouw kan veilig op een dag ongeveer 120 gram drop of een halve liter zoethoutthee gebruiken. Dit komt neer op ongeveer 20 tot 25 dropjes of 3 tot 4 glazen zoethoutthee. Als iemand zowel drop als zoethoutthee neemt, is dit natuurlijk minder. Bijvoorbeeld 10 dropjes en 1 tot 2 glazen thee.
Het zuigen op een dropje, zuurtje of keelsnoepje kan je keelpijn tijdelijk wat verzachten. Er worden veel zuigtabletten verkocht die zeggen keelpijn of keelontsteking te kunnen verminderen, maar de werking daarvan is niet wetenschappelijk bewezen. Een simpel dropje of zuurtje werkt dus even goed.
We leggen het uit: Zoethout afkomstig van de wortels van de plant Glycyrrhiza glabra bevat glycyrrhizine. Dat specifieke ingrediënt heeft enige overeenkomsten met aldosteron, een hormoon dat de bloeddruk reguleert. Dus elke zwarte drop die daadwerkelijk zoethout bevat, zou inderdaad een licht laxerend effect kunnen hebben .
In grote hoeveelheden gegeten, kan zwarte drop de kaliumspiegels van het lichaam aanzienlijk verlagen . Kalium is belangrijk voor de gezondheid van het hart, en als de waarden dalen, kan dit leiden tot problemen zoals abnormale hartritmes en congestief hartfalen.
Zijn GOOD & PLENTY Licorice Candy gemaakt van echte drop? GOOD & PLENTY snoep bevat dropextract, een natuurlijke smaakstof die wordt verkregen uit de wortel van de dropplant . Is GOOD & PLENTY Licorice Candy glutenvrij? Nee, GOOD & PLENTY drop is niet glutenvrij omdat het tarwe bevat.
Sommigen veronderstellen dat glycyrrhiza glabra (een slechte naam als ik er ooit een ben tegengekomen), de stof die venkel, drop en anijs hun kenmerkende afschuwelijke smaak geeft, chemisch gezien vergelijkbaar is met kunstmatige zoetstoffen.
Ik heb een online snoepbedrijf gevraagd wat het verschil is tussen Australische zwarte en Finse zwarte drop. ANTWOORD: "Het verschil is waar het vandaan komt en ook de textuur. Australische zwarte drop komt uit Australië en Finse zwarte drop komt uit Finland . De Finse zwarte drop heeft een gladdere textuur."
Bovendien bevat rode drop, ondanks de naam, zelden dropextract . In plaats daarvan wordt rode drop doordrenkt met chemicaliën die de kersen- of aardbeiensmaak geven. Producten die echte drop bevatten, worden meestal als zodanig geëtiketteerd en vermelden dropextract of glycyrrhizinezuur als een van de ingrediënten.
Hoeveel drop eten Nederlanders
Waarom drop juist in Nederland zo populair is, is niet geheel duidelijk. Volgens sommigen komt het doordat we in Nederland (net als in Engeland en Scandinavië) aan de zee wonen en dat we daarom zo van de zilte smaak van drop houden. Maar er zijn wel meer landen die aan de zee liggen.
Is drop dikmakend? Als je drop eet, kan het soms gemengd zijn met extra suiker en andere calorieën. Je moet het behandelen als een normale zoetigheid als je het op deze manier eet. Sommige dropproducten zoals dropthee en dropwortelextracttabletten zullen echter absoluut niet dikmakend zijn .