Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten… en dan góed laten stollen. Op de juiste temperatuur.
Gelukkig is dat niet nodig, want je kunt gesmolten chocolade prima laten stollen. Het is niet heel erg lekker om gestolde chocolade te eten, maar je kunt het heel goed opnieuw smelten en dit weer gebruiken voor het maken van bonbons en andere chocolade creaties.
Ja, het is mogelijk om chocolade die eerder is gesmolten opnieuw op te warmen . Laat de chocolade volledig afkoelen en bewaar hem vervolgens in een luchtdichte container, op een koele plek in uw keuken of in de koelkast. U kunt hem dan later opnieuw smelten met behulp van de gebruikelijke stappen.
Houd uw chocolade binnen de temperatuurbereiken die in stap 4 zijn vermeld door deze in intervallen van 5-10 seconden opnieuw op te warmen wanneer de temperatuur daalt. Als de chocolade afkoelt tot 84°-86° en nog steeds redelijk vloeibaar is, kan deze worden opgewarmd zoals in stap 4. Als deze volledig is afgekoeld en gestold, moet deze opnieuw worden getemperd .
Volkomen veilig . Gebeurt de hele tijd. Het kan er een beetje vreemd en verkleurd uitzien.
Deskundigen van het National Cancer Institute zeggen dat het weliswaar veilig is om verbrand voedsel te eten, maar dat er nog zoveel onbekend onderzoek is over dit onderwerp. Het is echter het beste om het met mate en in kleine hoeveelheden te consumeren .
Chocolade is over het algemeen veilig als het droog is, maar als het gesmolten is (of op een andere manier is blootgesteld aan vocht), kan het vatbaar zijn voor de groei van bacteriën . Gesmolten en opnieuw uitgeharde chocolade: Dus zelfs als de chocolade na het smelten weer is uitgehard, kan het vocht dat er was, ervoor hebben gezorgd dat schimmel en bacteriën konden groeien.
Wanneer vetbloei optreedt, is het volkomen veilig om de chocolade opnieuw te smelten en opnieuw te temperen . Suikerbloei: Suikerbloei treedt op wanneer chocolade wordt blootgesteld aan vocht. Het is het resultaat van water, in de vorm van vocht of condensatie, dat in wisselwerking staat met de chocolade.
Dit gebeurt wanneer het vet of de suiker in de chocolade zich scheidt en naar de oppervlakte stijgt, waardoor een kristalstructuur ontstaat die eruitziet als een poederachtige of streperige laag. Hoewel gebloeide chocolade er misschien niet zo smakelijk uitziet, is het volkomen veilig om te eten , hoewel de textuur enigszins kan verschillen.
Grappig genoeg is het supersimpel. Kook eerst wat water. Voeg vervolgens heel langzaam, 1-2 theelepels per keer, het kokende water toe en klop de chocolade krachtig tot het mengsel weer glad is . Het hete water zal de klontjes in feite weer laten smelten tot een vloeibare consistentie.
Je hebt natuurlijk voor je chocolade betaald maar we vinden het toch fijn als je een beetje op je chocolade past. Maar er is redding! Gesmolten chocolade die weer stolt kun je eten, maar is meestal niet meer lekker. Het mooie is wel dat je de chocolade gewoon weer opnieuw kunt smelten…
Hoewel je over een wel héél stevige ruggengraat moet beschikken wil je chocolade over de datum laten gaan, is het prima te eten als je toch ver na de houdbaarheidsdatum een reep achterin je kast vindt. Na verloop van tijd komt er wel een wittig 'laagje' op en kan de smaak iets teruglopen, maar ziek word je er niet van.
Vastgelopen chocolade ontstaat wanneer de chocolade die je smelt in contact komt met vocht . Chocolade zelf bevat geen vocht, dus het toevoegen van een kleine hoeveelheid vloeistof kan het smeltproces verstoren.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen. En wanneer je de temperatuur laat stijgen, kan de chocolade schiften. Vergelijk het met mayonaise maken: als de verschillende ingrediënten niet op de ideale temperatuur zijn, pakt hij niet.
Chocoladebloei kan worden hersteld door de chocolade te smelten, te roeren, in een mal te gieten en te laten afkoelen, waarbij het vet weer in de oplossing wordt gebracht . U kunt de chocolade ook opnieuw temperen om zijn glorie terug te krijgen: alle glans, knapperigheid en stabiliteit die u van getemperde chocolade verwacht.
Kun je chocolade eten die gebloeid is? Chocoladebloei ziet er misschien niet smakelijk uit, maar het is volkomen veilig om te eten . Dat betekent echter niet dat je het wilt eten, aangezien zowel de smaak als de textuur aangetast kunnen worden. "Bloom ontneemt de chocolade meestal een aantal van zijn meest aangename eigenschappen," zegt Laiskonis.
Hoe vaak kun je chocolade opnieuw tempereren? Je kunt de chocolade 3-4 keer opnieuw tempereren, dus maak je geen zorgen over de hoeveelheid chocolade die je smelt als je eigenlijk maar de helft nodig hebt.
Tussen de schatten vond ik twee zakken met "bloomed" chocolade. Dit betekent gewoon dat de chocolade gevlekt is met een stoffige witachtige of beige ruwe film . Bloom ontstaat wanneer chocolade boven de 85° wordt bewaard.
De kern van de zaak: gebloeide chocolade is prima om te bakken, maar gebruik het niet om in te dippen . NIET GESCHIKT OM IN TE DIPPEN: De witte film verscheen weer op gesmolten gebloeide chocolade. GESCHIKT OM IN TE BAKKEN: In bakrecepten is de bloei op chocolade niet zichtbaar.
Het is mogelijk om, met grote zorg en aandacht, getempereerde chocolade heel voorzichtig te smelten tot precies 90°F, en het dus op temperatuur te houden terwijl het wordt gesmolten . Het is echter moeilijk om te doen, en de meeste mensen die met chocolade werken smelten het en temperen het opnieuw.
Het kan uw heerlijke en verwennerij dessert veranderen in een bittere, rokerige bende. Het goede nieuws is echter dat verbrande chocolade niet het einde van de wereld hoeft te zijn. Met een paar trucjes en tips kunt u uw gerecht nog redden en genieten van een smakelijke chocoladetraktatie . Wie houdt er nou niet van chocolade?
Hoe ziet Salmonella eruit op chocolade? Het is niet mogelijk om de salmonellabacterie met het blote oog te zien. Chocolade die besmet is met Salmonella ziet er precies hetzelfde uit als andere chocolade .
In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits deze goed is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont. Als chocolade echter ongebruikelijke geuren, smaken of texturen vertoont, is het het beste om deze weg te gooien om mogelijke gezondheidsrisico's te voorkomen .