Kies voor gezonde alternatieven Als je merkt dat je trek hebt uit gewoonte, probeer dan chocolade te vervangen door gezonde alternatieven zoals Griekse yoghurt, een handje noten of een eiwitrijke snack van Protiplan. Dit zorgt ervoor dat je toch geniet, zonder je dieet in gevaar te brengen.
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Heb je vaak trek in chocola, maar de neiging om in één keer een hele reep op te eten? Ga dan voor een donker(der)e variant. Pure chocola (75%>) bevat meer gezonde voedingstoffen dan andere varianten en minder suiker waardoor je minder snel geneigd bent om door te eten.
Chocola: magnesium
Chocola is namelijk ook rijk aan magnesium, een belangrijk mineraal dat betrokken is bij onder meer de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en de ontspanning van zenuwen en spieren. Volgens voedingsexperts heeft maar liefst 80% van de mensen een tekort aan magnesium.
In plaats van chocolade kun je ook kiezen voor groente, fruit, noten, zaden en dadels. Of neem een supplement met magnesium!
Carob is een populaire keuze , bekend om zijn natuurlijke zoetheid en chocolade-achtige smaak, perfect om te bakken of als tussendoortje. Een andere optie is om gezonde ingrediënten te combineren met een vleugje cacao, zoals het toevoegen van ongezoete cacaopoeder aan Griekse yoghurt of het bestrooien van noten met cacao voor een chocoladesmaak zonder schuldgevoel.
Honger die zich voordoet als een verlangen naar chocolade betekent dat je een snack nodig hebt die je langer verzadigt en vol houdt. Kies voor iets met veel proteïne, dat langer duurt om te verteren dan andere voedingsstoffen: Griekse yoghurt, beef jerky, hardgekookte eieren, pindakaas, tonijn, kwark, proteïnerepen .
De oorzaken van een chocolade verslaving zijn vooral de stoffen in chocolade die verschillende neurotransmitters in de hersenen activeren: suiker, cafeïne en theobromine. Suiker zorgt dat er meer vrijkomt van de neurotransmitter dopamine, waardoor je een fijn gevoel ervaart wanneer je chocolade gaat eten.
Chocolade cravings
Heb je ongelooflijk veel zin in een brownie, die reep chocolade of een doosje bonbons? Dan is de kans groot dat je lichaam eigenlijk hunkert naar extra magnesium. Chocolade bevat het stofje fenylethylalanine, waardoor je hersenen de neurotransmitter endorfine aanmaken.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Ten eerste helpt geleidelijke vermindering van chocoladeconsumptie om ontwenningsverschijnselen te verzachten en intense hunkering te verminderen. Het vervangen van chocolade door gezondere alternatieven, zoals fruit of noten, bevredigt de hunkering naar zoet zonder de negatieve gezondheidseffecten die gepaard gaan met overmatige chocoladeconsumptie.
Noijen adviseert aan de bel te trekken als je het gevoel hebt de controle te verliezen. "Het is altijd goed om hulp te zoeken. Wat ook kan helpen, is jezelf op momenten van hunkering naar chocolade afleiden met iets wat je óók leuk vindt, waar je hetzelfde fijne gevoel van krijgt.
Wanneer je naar suiker snakt, schommelt je bloedsuikerspiegel en heeft je lichaam een energietekort. Je kan jezelf dan het beste voeden met onbewerkte koolhydraten (zoete aardappelen, quinoa en wilde rijst) of met natuurlijke suikers uit vers fruit.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
Voedingstekorten veroorzaken chocoladetrek
Volgens experts ervaar je chocoladecravings wanneer je lichaam bepaalde voedingsstoffen nodig heeft. Bijvoorbeeld, wanneer je lichaam een tekort heeft aan voedingsstoffen zoals magnesium, dan stuurt het hunkering naar chocolade aan zodat je verzadigd raakt en de behoefte kunt aanvullen.
Er zijn natuurlijk verschillende manier om het op te lossen. Bijvoorbeeld je hebt zin in Chocolade dan heeft je lichaam behoefte aan magnesium. Magnesium is onmisbaar voor onze gezondheid. Zo heb je dit magnesium nodig om je energiek te voelen en is het belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel.
Magnesium houdt niet alleen je chocoholicneigingen onder controle, het speelt ook een cruciale rol in je algehele welzijn . Als je denkt dat je suikerbehoefte een teken is dat je een laag magnesiumgehalte hebt, maak je dan geen zorgen.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Veel vrouwen verlangen vooral naar chocolade. Dit komt omdat chocolade magnesium bevat. Dit is een stof waar veel vrouwen tekort aan hebben. Chocolade bevat ook fenylethylamine; een stofje dat een rol speelt bij het aanmaken van serotonine.
In bepaalde omstandigheden maakt ons lichaam endorfine aan. Dit is een stof die pijnstillend werkt en een blij gevoel opwekt. Pijn of stress kan de aanmaak van endorfine stimuleren, maar dit geldt ook voor een lachbui, intensief sporten, een massage, of… het eten van chocolade.
1 – Chocolade
Wanneer uw bloedsuikerspiegel snel daalt , zal uw lichaam behoefte krijgen aan zoete voedingsmiddelen zoals chocolade.
Uit dierstudies is ook gebleken dat stress hunkering naar vetrijke voeding triggert . Je zou kunnen merken dat je naar een pot pindakaas grijpt als je je angstig, gestrest of depressief voelt, in een poging om die gevoelens te verminderen. Er kan ook een onderliggend voedingstekort zijn dat je probeert aan te vullen.
Dat is helemaal prima! Elke dag een klein stukje chocolade eten kan absoluut geen kwaad, als je verder gewoon een gezond eetpatroon hebt. Je krijgt dan namelijk evengoed al je goede voedingsstoffen binnen. Een nadeel is dat we na het eten van een klein stukje chocolade vaak zin krijgen in meer.