Rosacea en voeding: histamine Voedingsmiddelen die rijk zijn aan histamine worden namelijk vaak geassocieerd met rosacea. Denk aan gerookt vlees, vis, zuurkool, citrusvruchten, tomaten en de grootste 'boosdoener': chocolade.
Je kunt hierbij denken aan aubergine, avocado, tomaten, spinazie, citrusfruit, kaneel en koriander. Hiernaast zijn cafeïne, azijn, chocolade, soja en zuivelproducten ook voedingsmiddelen die volgens onderzoek rosacea kunnen triggeren. Dit betekent niet dat je al deze voedingsmiddelen niet meer kunt eten of drinken.
Huidverzorging
Huidverzorging, hoe natuurlijk en veilig deze ook lijkt, kan soms ingrediënten bevatten die de huid irriteren en rosacea-klachten erger maken. Geurstoffen, menthol, alcohol en eucalyptus zijn voorbeelden van stoffen die problemen kunnen geven bij de gevoelige huid.
Onderzoek toont aan dat chocolade goed is voor je huid. Het bevat antioxidanten die de huid beschermen tegen UV-stralen en dus ook rimpels. Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet.
*De lijst met histaminerijke producten is heel lang maar de grootste kans op problemen geven: Oude kazen, blauwe kaas, yoghurt. Soja, chocolade, walnoten, cashewnoten, pinda's en pecannoten.
Voor de huid met rosacea zijn moisturizers met siliconen de beste optie volgens Draelos. Siliconen zijn namelijk fijn in gebruik, laten de huid niet warm aanvoelen en stimuleren niet de groei van bacteriën (wat volgens Draelos wel kan gebeuren met bijvoorbeeld kokos-, hennepzaad- en arganolie).
Pure chocolade bevordert de bloedcirculatie en vermindert het risico op hartziekten. En dat is nog niet alles; bepaalde ingrediënten in chocolade hebben ontstekingsremmende eigenschappen, wat extra fijn is voor je hart.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Dit is een hardnekkige mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes.
Bij het behandelen van Rosacea is Vitamine A de beste werkstof. Vitamine A vult het tekort hieraan in de huid weer aan, zorgt voor celvernieuwing en verstevigt de haarvaten. Ontstekingen worden voorkomen en de gezonde celdeling komt weer op gang.
Gember heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en kan de roodheid en zwelling van rosacea helpen verminderen.
Suiker. Een andere trigger voor rosacea is een hoge inname van suiker en bewerkte voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen kunnen ontstekingen in het lichaam veroorzaken, waardoor de symptomen van rosacea kunnen verergeren.
Door warmte of kou, stress, hete dranken of alcohol kan rosacea erger worden. Als u weet door welke oorzaken uw klachten verergeren, kunt u daar rekening mee houden. De dermatoloog kan uw huid behandelen met een gel, crème of lotion. Als dit onvoldoende helpt, kunt u tabletten krijgen.
Vooral de staphylococcus aureus bacterie is actief op de huid wanneer we spreken over rosacea. Voor deze bacterie schrijven veel artsen antibiotica voor. Antibiotica helpt de aandoening tijdelijk te verbeteren omdat het de staphylococcus aureus bacterie vernietigt.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
Donkere chocolade vermindert je stresslevels en zorgt er dus voor dat je huid er stralend blijft uitzien. In donkere chocolade zitten flavonoïden; stoffen waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze je huid beschermen tegen UV-stralen en zo dus de kans op verbranden en huidkanker doen dalen.
Je hebt zin in: chocola
Voedsel waar veel magnesium in zit, zijn groene bladgroente, noten, zaden, vis, bonen, volkoren producten, avocado, yoghurt, banaan en donkere chocola. Als je zin hebt in chocola, kun je dus het best voor de meest pure optie gaan.
Groene thee werkt ontstekingsremmend door de hoge concentratie plantenstof EGCG. Bedenk wel dat groene thee ook theïne bevat, dat vergelijkbaar is met cafeïne. Drink het dus vooral in de ochtend en niet voor het slapen gaan. Ben je gevoelig voor theïne, kies dan liever voor een kruidenthee of rooibosthee.
Voeding die chronische ontstekingen afremt:
Eet veel groenten verspreid over de dag, gemiddeld 8 tot 11 porties (opscheplepel) per dag. Echte ontstekingsremmers zijn bijvoorbeeld boerenkool, spruitjes, broccoli, rode kool, paddenstoelen, spinazie (gestoomd, niet rauw), bessen, aardbeien en granaatappel.
Donkerrood en blauw fruit, zoals blauwe bessen en kersen, bevatten veel antioxidanten. Ze gaan ontstekingen tegen en 'vangen' vrije radicalen.
Dat rosacea door voeding wordt veroorzaakt is nooit aangetoond. Wel kunnen de klachten (tijdelijk) verergeren door het drinken van alcohol, warme dranken en het eten van sterk gekruid voedsel.
Hete pepers, curry's of ander sterk gekruid voedsel kan bij sommige mensen roodheid en flushing van de huid veroorzaken. Alcohol. Een bekende trigger van rosacea. Met name rode wijn, bier, bourbon, gin, wodka en champagne worden vaak geassocieerd met een verergering van klachten.
Uw huidarts kan kiezen uit minocycline, tetracycline, doxycycline of claritromycine. Deze antibiotica werken goed bij rosacea doordat ze ook ontstekingsremmende effecten hebben. Ook eventuele oogklachten kunnen verbeteren tijdens de antibiotica kuur.