Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
De schillen van citrusvruchten zijn prima eetbaar en lekker, maar worden jammerlijk weinig gebruikt, ondanks het feit dat ze de bloeddruk onder controle houden dankzij het kaliumgehalte. De limoneen in de schillen kan helpen tegen brandend maagzuur en zou een antikankereffect kunnen hebben omdat het een fytochemische stof is.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Van sinaasappels wordt de schil in kleine hoeveelheden gegeten, als garnering of geraspt in gerechten.
Wat zie je? De hele citrusvrucht blijft drijven en de gepelde citrusvrucht zinkt meestal. De partjes van de citrusvrucht zijn zwaarder dan water, daarom zinkt de citrusvrucht zonder schil. De schil van de citrusvrucht is lichter dan water, daarom drijven de schillen op water.
Sterker nog: mandarijnenschillen zijn hartstikke gezond en worden in Azië al eeuwen gebruikt als medicijn. De schil bevat namelijk veel vezels en antioxidanten. Hierdoor kan het eten van de schil helpen om het immuunsysteem te versterken, de spijsvertering te verbeteren en ontstekingen te verminderen.
Het eten van mandarijnen draagt bij aan een gezonde en stralende huid. Dit komt onder andere door de antioxidanten die ze bevatten. Antioxidanten helpen namelijk bij het verminderen van oxidatieve stress in je lichaam. Oxidatieve stress heeft veel nadelige gezondheidsgevolgen en ook je huid kan erdoor achteruitgaan.
Mandarijnenschil. Ook de schil van een mandarijn kunt u gebruiken. Rasp hem bijvoorbeeld en voeg de geraspte schil toe aan een marinade voor vis of vlees, aan een salade of aan een baksel. Of voeg stukjes schil toe aan losse thee voor een fruitig effect.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
De schillen van avocado's en honingdauwmeloenen worden bijvoorbeeld als oneetbaar beschouwd, ongeacht of ze gekookt of rauw worden gegeten. Andere fruit- en groenteschillen, zoals die van ananas, meloen, ui en knolselderij , kunnen een taaie textuur hebben die moeilijk te kauwen en te verteren is.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Gelukkig hoeft dat voortaan niet meer, want we weten nu dat je de schil van mango's gewoon op kunt eten. Probeer de volgende keer een mango dus maar eens als een appel te eten (maar misschien niet in één keer). Ook de schil van deze vrucht bevat veel vitamine C en vezels, en ook nog vitamine A!
Er zijn ook gerapporteerde gezondheidsvoordelen van het eten van mandarijnenschillen . De schil bevat een superflavonoïde, of antioxidant, genaamd tangeretin. Superflavonoïden hebben in onderzoeken veelbelovende resultaten opgeleverd als een effectieve manier om cholesterol te verlagen. Gezonde niveaus van vitamine C in uw lichaam zijn gekoppeld aan een gezonde huid.
Het merg is het witte gedeelte tussen de schil en de vrucht. Terwijl je de sinaasappel eet, ga je gang en zet je tanden in het merg en je krijgt daadwerkelijk een heleboel extra voedingsstoffen binnen! Hoewel het een beetje bitter is, is het merg een rijke bron van vezels, calcium, vitamine C en immuunversterkende flavonoïden!
Geen enkel fruit of groente is immuun voor mogelijke voedselvergiftiging, ook niet die met een schil. Dr. Niket Sonpal, een internist en gastro-enteroloog uit New York City, vertelde INSIDER dat je "absoluut" ziek kunt worden van producten zoals sinaasappels of aardappelen, zelfs als je ze schilt.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben. De kiwischil zit boordevol vezels en voedingsstoffen die wonderen doen voor je gezondheid.
Bananenschil verlicht jeuk en roodheid
Als je last hebt van muggen- of andere insectenbeten, huiduitslag of jeukende plekjes, hoef je er enkel maar het binnenste van een bananenschil over te wrijven om de jeuk en roodheid te verlichten. Het exotisch parfum neem je er al dan niet met plezier bij.
Dat de schil van andere citrusvruchten erg goed in een gerecht verwerkt kan worden, is al even bekend. Maar dat je de schil van de mandarijn evengoed kunt gebruiken, weten veel mensen niet. Zorg wel dat je de schil met een lichte hand raspt, deze is namelijk dunner dan bij een sinaasappel of een citroen.
De gedroogde schillen kunnen een uitstekende thee van mandarijnenschillen maken. Dat is niet alleen heerlijk, het heeft ook een medicinale waarde. Voeg heet water toe aan een mok met een paar stukjes sinaasappelschil en een klein kaneelstokje. Laat het een paar minuten trekken, gooi de schil en het stokje weg en geniet ervan.
Naast het eten van de vrucht zelf, worden de gedroogde schillen van mandarijnen ook vaak gebruikt bij het koken .
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Vezels bevorderen de spijsvertering. Er zijn twee soorten vezels: oplosbare en onoplosbare. Citrusvruchten, zoals mandarijnen, zijn bijzonder rijk aan oplosbare vezels. Dit soort vezels vormt een gel in het spijsverteringskanaal die water in je darmen trekt om de ontlasting te verzachten.
Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën. Sinaasappel en mandarijnen: een sinasappel bevat wat meer vitamine C, beide leveren wat foliumzuur én vezels. Ananas: bevat veel vitamine C, kalium en vezels.
Fruit, vooral kiwi, pruimen en citrusfruit (sinaasappel, pompelmoes, mandarijn) werken laxerend. Fruitsappen zijn vezelarm; beschouw ze dus enkel als mogelijke variatie in de dranken. Noten, gedroogd fruit zoals vijgen, rozijnen, pruimen. Groenten, vooral peulvruchten en rauwe groenten.