Hoe te bewaren: bewaar het halve wiel van Parmigiano Reggiano vacuüm verpakt of goed afgedekt met huishoudfolie in het onderste deel van de koelkast, bij een temperatuur tussen + 4 ° en + 8 ° C.
Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren. Uiteraard niet in de zon, op of bij de verwarming, maar op een donkere en droge plek.
Door zijn textuur en lage watergehalte is Parmigiano Reggiano een van de beste kaassoorten om langdurig te bewaren. Vacuüm verpakte Parmigiano Reggiano kun je het beste bewaren in de koelkast tussen de 4°C en 8°C. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat de verpakking is afgesloten en dat er geen lucht kan binnendringen.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
U kunt vacuümverpakte Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) in de koelkast bewaren, bij een temperatuur tussen de 4 en 8 °C .
Vacuüm verpakte kaas wordt meestal in de koelkast bewaard bij een temperatuur tussen de 4 en 8°C . Gemiddeld blijft de kaas daar een paar weken tot een paar maanden goed, afhankelijk van hoe ver de kaas gerijpt is.
Zachte kazen zoals roomkaas, cottage cheese, geraspte kaas en geitenkaas moeten voor de veiligheid gekoeld worden. Over het algemeen hoeven harde kazen zoals cheddar, bewerkte kazen (Amerikaans) en zowel blok- als geraspte Parmezaanse kaas niet gekoeld te worden voor de veiligheid, maar ze blijven langer houdbaar als ze gekoeld worden bewaard.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Bewaren: Gekoeld bewaren .
Parmigiano Reggiano bewaren
Wikkel de wiggen strak in bakpapier of bewaar ze in luchtdichte Tupperware-bakjes en bewaar ze in de koelkast op ongeveer 40° (de groentelade werkt goed). Geef gedroogde kaas een nieuwe smaak door hem in een vochtige kaasdoek en vervolgens in plasticfolie te wikkelen en een nacht in de koelkast te laten staan.
"Bewaar uw Parmigiano altijd in de koelkast , ver van ander voedsel, aangezien de kaas de neiging heeft om andere geuren in uw koelkast te absorberen," adviseert hij. Terwijl Massari verwijst naar Parmigiano Reggiano, kunnen parmezaanse kaas en andere soortgelijke harde kazen op dezelfde manier worden bewaard en moeten altijd in de koelkast worden bewaard.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Goudse kazen blijven prima buiten de koelkast . Wanneer de kaas warm, 'zweterig' of zacht is bij levering, legt u de kaas gewoon in de koelkast en u zult zien dat de kaas weer 'hard' wordt (de warmte tijdens het transport zal de kwaliteit en/of de smaak van de kaas niet aantasten).
Vacumeren zorgt ervoor dat het aanwezige vocht in de kaas blijft zitten. Zolang de kaas vacuüm verpakt is, droogt deze niet uit en blijft de kaas heerlijk romig zoals deze gemaakt is.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Vacuümverpakte kaas bewaren in de koelkast
Als de verpakking netjes strak om de kaas blijft zitten na ontvangst, dan kunt u vacuümverpakte kaas zeker twee maanden bewaren in de koelkast. Als u het daarna uit de verpakking haalt, zal het stuk kaas zal nog net zo vers zijn als toen we het afsneden .
Wat kan er gebeuren als je kaas eet die over de datum is? Het eten van Listeria, Salmonella of E. Coli kan een scala aan symptomen in het lichaam veroorzaken die gerelateerd zijn aan voedselvergiftiging . Volgens de NHS zijn mildere symptomen van voedselvergiftiging misselijkheid of maagkrampen.
Maar een harde kaas, zoals Goudse of Parmezaanse, met wat schimmel hoef je niet meteen weg te gooien. Meestal groeit de schimmel alleen aan de buitenkant. Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten.
Bewaarduur in de koelkast
Parmigiano Reggiano met een rijping van 12-18 maanden en een hoger vochtgehalte kan ongeveer 15 dagen bewaard worden. Parmigiano Reggiano met een rijping van 24 maanden of meer kan ongeveer 1 maand bewaard worden.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Harde kazen zoals Parmezaanse kaas kunnen 24 uur buiten de koelkast blijven en zijn prima, maar een jonge cheddar is kwetsbaarder. "Je ziet de olie eraf gaan en uitdrogen als je hem in de open lucht laat staan," legt Smukowski uit. Als het eruit begint te zien alsof het glinstert, is dat een teken om hem terug in de koelkast te zetten of weg te gooien.
Clostridium botulinum kan zich niet vermenigvuldigen op voedsel dat is opgeslagen waar zuurstof aanwezig is. Bepaalde voedselverpakkingsmethoden, waaronder inblikken, vacuümverpakken en verpakking in gemodificeerde atmosfeer, kunnen echter een geschikte omgeving creëren voor de bacterie om te groeien .
Wanneer u kaas vacuüm verpakt, sluit u het vocht in en houdt u alle lucht buiten. Dit is een goede manier om kaas te bewaren, maar zoals eerder vermeld, is kaas een levend, ademend organisme. Na verloop van tijd zal het vocht in de kaas ervoor zorgen dat de kaas achteruitgaat .
"Blokken kaas worden meestal vacuüm verpakt door de fabrikant en hebben een kortere houdbaarheid als ze eenmaal uitgepakt zijn. Als de vacuümafdichting verbroken is en de kaas aan lucht wordt blootgesteld, is er een verhoogd risico op schimmelgroei en oxidatie ."