Bereid rijst eventueel met kerrie of kook de rijst met stukjes ui, laurier, kruidnagel en tomaat of knoflook (bestrooi het geheel met natriumarme kaas). U kunt peulvruchten op smaak brengen door aan het kookwater een stukje laurierblad, foelieblad, peper, bonenkruid en een stukje gedroogde chilipeper toe te voegen.
Smaak toevoegen: rijst koken in bouillon of kokosmelk
Andere manieren om smaak (of kleur!) toe te voegen zijn door de rijst te koken met kruiden als gember, citroengras of kaneel, door de rijst eerst even aan te bakken voor het koken of door inktvisinkt of saffraan toe te voegen aan het kookwater.
Deze kruidige smaak lust iedereen en je rijst krijgt er echt een opkikker van! Wees niet bang dat het te pittig wordt, want de smaken van ui, knoflook, zout, gember, peper, kokos, fenegriek, kerrieblad, komijn, kardemom, geelwortel, kaneel, nootmuskaat, chili en kruidnagel zijn voor iedereen heel goed te doen.
Kruiden en specerijen – Verse kruiden of kruidenstengels zoals peterselie, dragon, basilicum, dille, zelfs munt (bij sommige gerechten), peperkorrels of versgemalen zwarte of witte peper, pimentbessen en een paar laurierblaadjes zijn goede keuzes.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
Ook een goede tip: voeg wat citroenazijn of een scheutje suiker toe om korte metten te maken met de zoute smaak. Heb je pasta of rijst gemaakt? Serveer het dan met brood om het zout te absorberen.
Elke fan van kookprogramma's weet dat het zouten van je pastawater een hoofdregel is van de meeste beroemde chefs. Hetzelfde geldt voor rijst : zout geeft niet alleen smaak, maar het voorkomt ook dat de rijstkorrels aan elkaar plakken in onaangename klonten .
" Gebruik in plaats van water groente- of kippenbouillon . Zelfgemaakte bouillon is ideaal, maar er zijn ook genoeg kant-en-klare bouillons verkrijgbaar voor het gemak. Voeg bouillon toe aan de hete pan met groenten en geroosterde rijst." Hij legt uit dat het eerst roosteren van de rijst een laagje nootachtige smaak toevoegt en meer diepte creëert.
Probeer verschillende soorten peper, waaronder zwarte, witte, groene en rode. Experimenteer met azijn (witte en rode wijn, rijstwijn, balsamico en andere) . Voeg het aan het einde van de kooktijd toe voor de meeste smaak. Geroosterde sesamolie voegt een hartige smaak toe zonder toegevoegd zout.
Zoutvrije kruiden zijn gewoon een variatie op uw favoriete kruiden- en specerijenmengsels zonder het toegevoegde natrium . Het zijn geweldige toevoegingen aan uw kruidenvoorraadkast die u kunnen helpen bijhouden hoeveel natrium er in uw eten gaat zonder dat dit ten koste gaat van de smaak.
Rijst koken met olie in het water
Het begint met het koken van de rijst. Voeg een eetlepel kokosolie toe aan het water waarin je de rijst gaat koken. De olie zorgt ervoor dat onze enzymen de zetmeel in de rijst niet af kunnen breken. Op deze manier maak je dus resistent zetmeel.
Rooster de rijst in wat boter of olie, gebruik bouillon, caldo tomaat of bouillon in plaats van gewoon water. Voeg na het roosteren van de rijst wat fijngesneden ui, knoflook en vocht toe om het koken af te maken .
Een eenvoudig bijgerecht als gekookte rijst kan moeiteloos worden opgewaardeerd met smaakvolle toevoegingen zoals boter, knoflook, gedroogde oregano en verse peterselie. Ga een stap verder en kook uw knoflookbasmatirijst in kippenbouillon in plaats van gewoon water!
Los 1 kippen- (of groente-/rundvlees)bouillonblokje op in de pan voor elke kop kokend water . Probeer Minute® Brown Rice te infuseren met een kop water, 1 kippenbouillonblokje en wat gevogeltekruiden voor een gedenkwaardig bijgerecht.
Basmatirijst. Basmati is volgens velen de lekkerste van alle verschillende rijstsoorten. Dat is ook de reden waarom we er graag wel twee keer zoveel voor betalen als voor gewone witte rijst. Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Andere gezonde alternatieven voor zout
Knoflook. Citroensap of -rasp . Gemalen zwarte peper. Gedroogde ui of uienpoeder.
In plaats van zout kun je bijvoorbeeld de volgende smaakmakers gebruiken: verse kruiden zoals basilicum, peterselie en koriander. gedroogde specerijen zoals (cayenne)peper, (gerookt) paprikapoeder en komijn. gedroogde kruiden(mixen) die geen zout bevatten.
Rijst koken in bouillon is misschien wel de meest eenvoudige manier om het extra smaak mee te geven. De korrels nemen namelijk vocht op als je ze kookt. Door smaak toe te voegen aan het water zorg je er dus voor dat ze dat óók absorberen. Op deze manier kun je ook een lekkere risotto bereiden of paella maken.
Rijst koken in veel water
Voeg de rijst toe en kook deze zonder deksel in 8-10 minuten gaar. Test of de rijst gaar genoeg is, door een (koud geblazen) hapje te nemen, de korrels zijn dan niet meer hard, maar nog wel stevig. Afgieten en terug in de pan met een deksel erop nog 3 minuten laten staan.
Om de rijst extra smaak te geven kun je het best een flinke snuf zout toevoegen tijdens het koken. Zout haalt de smaken in de rijst omhoog, waardoor ze beter tot hun recht komen in je maaltijd. Dit geldt trouwens ook voor pasta.
voeg 1/2 kopje gemengde groenten toe die je lekker vindt, tomaten, erwten, wortels, maïs, champignons etc. Hoe kan gestoomde witte rijst smaakvoller worden gemaakt zonder zout te gebruiken? versterk de smaak van gestoomde witte rijst door gemalen komijn en komijnzaad (zira) toe te voegen tijdens het kookproces.
Volgens Bon Appétit moet je rijst op dezelfde manier beschouwen als pasta: het toevoegen van zout aan het kookwater is een absolute vereiste als je wilt dat het zetmeel na het koken niet flauw smaakt .
De makkelijkste manier om onvoldoende gekookte rijst te repareren is om het gewoon langer te laten koken . Als je de rijst de juiste hoeveelheid tijd hebt gekookt, maar merkt dat het onvoldoende is gekookt en er nog water in de pan zit, houd het vuur dan laag en kook het afgedekt nog een paar minuten (of totdat al het water is opgenomen).