Gekookte peulvruchten zijn 3 maanden houdbaar in de diepvries.
Kook ze daarna 3 tot 5 minuten in een pan met kokend water. Even afspoelen onder koud water. Doe de bonen in een diepvriesbakje. Klaar, nu kun je de sperziebonen invriezen.
Heb je teveel peulvruchten gekookt? Dat is heel fijn, want zo eet je gelijk wat vaker peulvruchten. Je kunt ze in de koelkast afgesloten zeker zo'n drie dagen bewaren of vries ze met kookvocht en al in. Zo heb je altijd wat peulvruchten op voorraad voor een lekker recept.
Hoe vries je sperziebonen in? Om sperziebonen in te vriezen, moet je ze eerst blancheren. Dit doe je door ze 2-3 minuten te koken, hierna giet je ze af en dompel je de bonen onder in ijswater om het garingsproces te stoppen. Laat de sperziebonen uitlekken en verpak ze in een luchtdicht bakje of diepvrieszakje.
Het antwoord is: ja, je kunt bonen invriezen. Of het nu bruine bonen, zwarte bonen, witte bonen, kidneybonen, kapucijners, kikkererwten of linzen zijn: al deze peulvruchten blijven goed in de vriezer.
Gekookte peulvruchten zijn 3 maanden houdbaar in de diepvries. Denk aan kidneybonen, linzen, kikkererwten, bruine en witte bonen.
Blancheren. Voordat je bonen en peulen kunt invriezen, moeten deze schoon zijn van eventuele bacteriën. Dit doe je door de groente eerst te blancheren. Dit is een kort kookproces waarbij enzymen en bacteriën gedood worden en de structuur en de smaak het beste behouden blijven.
Diepvriescontainers moeten luchtdicht en vochtbestendig zijn. Laat voldoende ruimte over aan de bovenkant van de container voor de uitzetting van de bonen. Vul de container tot 1 tot 11⁄2 inch van de bovenkant, zorg ervoor dat de bonen bedekt zijn met vloeistof zodat ze niet uitdrogen. Gekookte bonen blijven 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer.
Giet uw bonen af en spoel ze af, doe ze in een diepvrieszak of een herbruikbare, vriezerbestendige container en vul ze met water tot de bonen volledig bedekt zijn. Sluit de zak of container vervolgens af, label deze met de datum en stop ze tot zes maanden in de vriezer.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Technisch gezien kun je rauwe sperziebonen invriezen, maar dat raden we af . Na het invriezen zijn de rauwe bonen papperig van textuur en smaakloos. Voor het beste resultaat sla je het blancheerproces niet over bij het invriezen van sperziebonen. Droog de bonen grondig voordat je ze invriest.
“Je kunt de sperziebonen koken, bijvoorbeeld blancheren in kokend water gedurende enkele minuten, en ze daarna laten afkoelen. Doe ze vervolgens in een hersluitbare plastic diepvrieszak voor maximaal 8 tot 10 maanden ,” legt ze uit.
Hoe te bewaren: Bewaard in een luchtdichte container, blijven de restjes ongeveer 3-4 dagen houdbaar in de koelkast. Hoe te bevriezen: Laat de sperziebonen volledig afkoelen voordat u ze in diepvriesbestendige containers of zakken doet. Ze kunnen tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard .
Heb je restje gare sperziebonen over? Doe de sperziebonen in een afsluitbaar bewaarbakje. De sperziebonen kun je dan nog 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Ik kookte de bonen tot ze net gaar waren, deed de uitgelekte bonen in diepvriesbakjes van een halve tot een hele liter (respectievelijk 1 en 2 blikken) en overgoot ze met vers, koud water voordat ik ze invroor .
Bewaar uw bonen in een luchtdichte container . Wij raden aan om een glazen container of iets anders dan metaal te gebruiken. Metaal kan de smaak beïnvloeden. Bedek de bonen met hun kookvocht of water, zodat ze niet uitdrogen.
Ik kan ze ook in mijn vriezer stapelen, wat de ruimte maximaliseert. Voor vloeistoffen is een brede hals erg belangrijk. Voor bonen, linzen of gesneden groenten is het minder belangrijk, maar nog steeds beter . Ik kies altijd potten die een soort verhittingsproces in een fabriek hebben ondergaan.
Snijd de bonen op de gewenste lengte, meestal rond de 2 tot 3 cm, wat geschikt is voor de meeste gerechten. Plaats de bonen in kokend water en laat ze ongeveer 3 minuten koken. Dompel de bonen onmiddellijk in een kom met ijskoud water. Laat ze afkoelen voordat je ze droogt en invriest.
Bonen kunnen ook prima worden ingevroren in hun kookvocht . Deze deli quart containers zijn hiervoor ideaal.
De lange slanke boontjes kunnen prima ingevroren worden zodat we ook komende winter een voorraadje hebben. Het invriezen is eigenlijk hetzelfde als bij de tuinbonen en de peultjes: schoonmaken, blancheren, afkoelen onder de koude kraan, over de plastic bakjes verdelen en gauw de vriezer in!
Kapucijners bereiden & bewaren
Je kunt kapucijners ook in de diepvries bewaren. Bij minimaal -18°C zijn gare kapucijners in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden te bewaren. Verse kapucijners moeten ca. 4 minuten geblancheerd worden voor het invriezen.
Tuinbonen kunnen ook goed worden ingevroren. Bereid ze zoals hieronder beschreven voor, blancheer ze vervolgens 2-3 minuten in kokend water en spreid ze uit op een schaal om ze een paar uur in te vriezen . Bewaar ze vervolgens in een diepvrieszak of -bakje tot 6 maanden.
Zodra u uw sperziebonen hebt geplukt en u ze wilt invriezen voor later gebruik, is het essentieel om ze onmiddellijk te snijden en ze 3 minuten in kokend water te blancheren . Haal ze van het vuur en spoel ze af met koud water om de hitte te verwijderen. Bewaar ze in een diepvrieszak van goede kwaliteit en vries ze onmiddellijk in.
Bewaren: Bewaar de gekookte sperziebonen en aardappelen in een luchtdichte container in de koelkast gedurende maximaal vijf dagen. Dit gerecht is niet goed in te vriezen vanwege de aardappelen. U kunt de aardappelen eruit halen en de sperziebonen invriezen als u dat wilt .
Koel de groenten na het blancheren even lang af in ijswater als na het blancheren. Laat ze goed uitlekken. Doe ze in diepvriesbakjes. Bedek ze met ijswater en laat 1/2 inch ruimte over.