Rijst droog koken Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden.
Je hebt dus evenveel kopjes water als rijst. Breng de rijst vervolgens zonder deksel (eventueel met een snufje zout) aan de kook. Wanneer de rijst droog is, zet je de deksel erop en laat je het op een laag pitje zo'n 15 á 20 minuten garen. Het resultaat is droge rijst!
Doorgaans zit je goed als je één kopje rijst kookt in twee kopjes water. En één kopje per persoon is dan vaak weer precies de hoeveelheid die je nodig hebt voor je maaltijd.
Plakt jouw rijst na het koken ook altijd aan elkaar? Voeg dan een paar druppels citroensap toe aan je water.
Als je de rijst vervolgens kookt en het zetmeel dus verwarmt, verandert het zetmeel in een gelatineachtig laagje. Hierdoor wordt de rijst plakkerig en kan het gaan klonteren. Als je de rijst voor het koken dus even wast, verwijder je het zetmeel en kook je de allerlekkerste luchtige rijst!
Rijst droog koken
Doe de gewassen rijst met vocht (1 ½ hoeveelheid vocht op 1 hoeveelheid rijst) in een smalle pan met dikke bodem. Zet de pan op een hoog vuur, breng al roerende aan de kook. Zet het vuur laag en laat de rijst met een deksel op de pan in 8-10 minuten gaar worden. Zo nu en dan omscheppen.
Giet het weekwater af en voeg vers water toe als het tijd is om de rijst te koken. De verhouding water/rijst en de kooktijd zijn essentieel voor heerlijk gekookte rijst – en om waterige, harde, taaie, papperige of aangebrande rijst te voorkomen.
Volgens wetenschappers zoals Harold McGee hangt het wassen van rijst samen met zetmeel. Zou je de rijst niet wassen dan krijg je een plakkerige korrel: 'door de rijst te wassen spoel je het zetmeel weg aan de oppervlakte van de korrel en krijg je een mooiere, drogere rijst', aldus McGee in On Food and Cooking.
Ketanrijst wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat het goed aan elkaar plakt. Het is dezelfde soort rijst als de Japanse sushi-, de Spaanse paella- en de Italiaanse risottorijst, maar de ketanrijst wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt.
Laat het na het koken en eventueel afgieten 10-15 minuten in de pan staan. Dit geeft een vollere korrel doordat het zetmeel iets afkoelt en uitzet en het laatste restje water opneemt. Roer pas na die 10-15 minuten rust door. Doe je dit eerder, dan wordt je rijst waarschijnlijk plakkerig.
Rijst koken in bouillon is misschien wel de meest eenvoudige manier om het extra smaak mee te geven. De korrels nemen namelijk vocht op als je ze kookt. Door smaak toe te voegen aan het water zorg je er dus voor dat ze dat óók absorberen. Op deze manier kun je ook een lekkere risotto bereiden of paella maken.
Hoe je de rijst het liefst eet is een kwestie van smaak, maar de stelregel hiervoor is in principe dat de rijst gaar is als deze makkelijk doorgebeten kan worden of tussen de vingers kan worden fijngeknepen.
Het klassieke rijstdieet is aanvankelijk een mono-dieet, totdat het na enkele dagen kan worden aangevuld met groenten, fruit en vis. Een strikt plan voorziet drie porties van 60 gr rijst per dag, waarbij de calorie-inname tijdens het dieet wordt verhoogd van ongeveer 800 tot 1200 calorieën door de extra ingrediënten.
Misschien heb je het wel eens gezien in een restaurant: rijst in het vaatje met zout. Ook hier onttrekken de rijstkorrels vocht uit de lucht en voorkomen ze dat er klonten in het zoutvaatje ontstaan. Niets meer en niets minder.
Fluffy of sticky? Door je rijst te spoelen was je niet alleen kleine deeltjes stof van de korrels af, maar verwijder je ook het overgebleven laagje zetmeel. Dat zetmeel zorgt ervoor dat de rijst na het koken aan elkaar plakt.
Door de productieprocessen van tegenwoordig is de rijst al verwerkt en voorbehandeld, waardoor het wassen om die reden niet meer nodig is.
Maar heb je een restje rijst of heb je simpelweg geen plakrijst in huis, dan kun je gelukkig alsnog plakkerige rijst maken door wat extra zetmeel toe te voegen aan het kookwater. Kook de rijst dus bijvoorbeeld met wat bloem in het kookwater of warm je leftover rice op samen met wat bloemwater.
Beter te verteren
Hoewel zilvervliesrijst zorgt voor een betere darmwerking, kunnen de vezels in zilvervliesrijst voor sommige mensen juist moeilijk te verteren zijn en voor darmproblemen zorgen. Witte rijst is daarentegen een stuk makkelijker te verteren voor het lichaam.
Basmati komt oorspronkelijk uit India, maar tegenwoordig wordt het ook veel in Pakistan verbouwd. Omdat de korrel fijner is, is basmati net iets sneller gaar dan witte rijst. De smaak is iets aromatischer maar de voedingswaarde is vergelijkbaar met die van witte rijst.
Roer de rijst niet tijdens het koken. Dit kan er voor zorgen dat de rijst afbreekt en te plakkerig wordt. Proef regelmatig of de rijst al klaar is. Als je de juiste verhoudingen water en rijst hebt gebruikt zal de rijst waarschijnlijk klaar zijn op het moment dat al het water verdampt is.
Hoe lang moet rijst koken? Kortom, de kooktijd hangt af van het soort rijst. Witte, gedopte rijstsoorten kunnen in 15-25 minuten worden bereid, terwijl bruine, volkoren rijstsoorten ongeveer 30-45 minuten moeten koken. Rondkorrelige rijst is met 30 minuten ook een van de soorten die iets langer koken.
Al kan de rijst in feite geen viezigheid bevatten, het heeft wel een laagje dat je eraf wil wassen. Door het vervoeren schuren de korrels tegen elkaar aan waardoor het laagje zetmeel dat van nature om de rijstkorrels heen zit los kan laten. Dit zorgt ervoor dat de rijst wat stoffig aan kan voelen.
Kook de rijst in bouillon
De bouillon trekt helemaal in de rijst en dat zorgt natuurlijk voor extra smaak. Voeg eventueel wat laurierblaadjes en/of kruidnagels aan de bouillon toe voor nóg meer smaak.
Wij raden het gebruik van magere margarines (minder dan 56% vet om precies te zijn) af, omdat de margarine sneller kan verbranden tijdens het bakken en de Rice-A-Roni® taai of papperig wordt.
Gluggy rijst is gewoon rijst die te lang is gekookt en te veel water heeft opgenomen . Als het in klonten aan elkaar plakt, duidt dat meestal op veel zetmeel. Je zult niet merken dat het zetmeel de rijstkorrels bedekt voordat je begint met koken, maar wanneer het in contact komt met water en opwarmt, wordt het extreem kleverig.