De meest effectieve manier om pesticiden te verwijderen van fruit en groenten? Volgens een wetenschappelijke studie is de meest effectieve manier om de groenten en fruit te wassen om pesticiden te verwijderen is om ze 12-15 minuten te weken in een mix van water met baking soda (zuiveringszout).
Het wassen van groenten en fruit is de eerste en eenvoudigste stap om pesticiden te verwijderen. Gebruik koud water en een zachte borstel om eventuele residuen te verwijderen.
Groente weken in zout water
Denk hierbij aan keukenzout of zeezout. Vul hiervoor een grote schaal met koud water en doe er een schep zout bij. Meng door elkaar en doe de groente erbij. Laat het daarna twintig minuten staan, voordat je het afspoelt met stromend water.
Leg je producten in een bak water met baking soda (zuiveringszout) gedurende 12 tot 15 minuten. Een oplossing van 1% is voldoende, wat betekent dat je op 1,5 liter water 1 eetlepel baking soda kunt gebruiken. Door het zuiveringszout degraderen de pesticiden beter. Spoel je producten daarna af met water.
Het is belangrijk dat je je groente en fruit even goed schoonmaakt voor je ze opeet. Je kan ze onder de kraan schoonspoelen met water. Het gebruik van zeep, azijn, citroensap of andere schoonmaakmiddeltjes is volgens Het Voedingscentrum overbodig.
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen. Doe 1 eetlepel baking soda in 1,5l water.
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Voor een mengkom, voeg 1 theelepel baking soda toe aan elke 2 kopjes koud water. Als uw producten aan een rank zitten, zoals tomaten, of bladachtig zijn zoals een krop sla, scheidt u de producten en verwijdert u alle ranken en buitenste bladeren. Dompel het fruit of de groenten onder in het baking sodawater. Laat 12 tot 15 minuten weken.
Baking soda heeft verschillende namen: baksoda, natriumbicarbonaat, bicarbonaat en zuiveringszout. Wanneer je een van deze benamingen tegen komt in een recept, het is allemaal dezelfde witte poeder. Baking soda is dus hetzelfde als bicarbonaat.
Laat de baking soda 60 minuten intrekken. Zo heeft het middel de tijd om vlekken te reinigen en eventuele vieze geurtjes te neutraliseren. Na deze tijd kun je het overige zuiveringszout opzuigen met de stofzuiger of de kruimeldief.
De eerste stap in het verwijderen van pesticideresten van voedselproducten is wassen. Wassen met 2% zout water verwijdert de meeste contactpesticideresten die normaal gesproken op het oppervlak van groenten en fruit verschijnen . Ongeveer 75-80% van de pesticideresten wordt verwijderd door wassen met koud water.
Week uw groenten en fruit in zout water
Meng 1 deel zout en 9 delen water in een schone kom of ontsmette gootsteen. Voeg vervolgens de groenten en fruit toe die u wilt schoonmaken. Laat de producten 20 tot 30 minuten weken. Dit helpt om de meeste pesticiden te verwijderen en het is aangetoond dat het ook insecten wegtrekt .
Ekoplaza is de meest biologische supermarktketen van Nederland en voert een gecontroleerd biologisch assortiment. Het Europees Biologisch keurmerk wordt onafhankelijk gecontroleerd door SKAL die erop toeziet dat er geen chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.
Van alle groenten en fruit in de Nederlandse supermarkten bevatten aardbeien de meeste restanten van pesticiden. Dat schrijft de Nederlandse krant Trouw vandaag.
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Het klinkt misschien een beetje tegenstrijdig, maar blauwe bessen kun je best niet spoelen tot je ze gaat eten. Ze hebben van nature een beschermlaagje, waardoor ze langer vers blijven.
Bij maagklachten, zoals brandend maagzuur, pijn door opkomend maagzuur of een opgeblazen gevoel met misselijkheid. De maagklachten verminderen binnen een kwartier. De werking houdt tot 4 uur aan.
Zuiveringszout stabiliseert de zuur-baseverhouding, waardoor maag- en darmklachten kunnen verminderen. Neem bijvoorbeeld elke dag één theelepel zuiveringszout met 250 ml water in. Let op: neem nooit teveel zuiveringszout. Dit kan namelijk een ongunstig effect hebben op je bloeddruk.
Het drinken van Baking Soda kan de gezondheid verhogen
Los een halve theelepel baking soda op in een half glas water en neem dit iedere twee uur. Maximaal 7 halve theelepels in 24 uur. Voor mensen boven de 60 jaar maximaal 3 halve theelepels in 24 uur.
Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken. Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen, zoals een komkommer of appel.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Door aardbeien in zout water te weken, verwijder je eventueel verborgen vuil en insecten . (We weten dat het vies is.) Het is normaal dat er wat aardachtige resten op de aardbeien zitten, maar als je je zorgen maakt over insecten, kun je ze het beste even in zout water weken.
Uit onderzoek blijkt dat je 95% van de pesticiden het beste verwijdert door de groente en het fruit te laten weken in een bad van water en baking soda. Gebruik hiervoor 1 theelepel baking soda in 1,5l water. Na ongeveer 15 minuten kun je het afspoelen en gebruiken.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.