Wortels, rode biet en pastinaak kan je in de grond laten staan en afdekken met stro en bij strenge vorst nog extra beschermen met klimaatdoek. Knolselder, selder, knolvenkel en Chinese kool verdragen enkele graden vorst maar moeten bij strenge vorst geoogst worden.
Bieten kunnen goed tegen kou, wat dat betreft kun je ze in het najaar lang laten staan. Sterker nog: met een beetje vorst worden de bieten zelfs zoeter. In het laatste level maak je het vak of je MM-mini leeg en weer klaar voor de volgende groente.
Wortelen zonder loof blijven 1-2 weken goed. Winterwortelen kan je tot 4 weken bewaren. Wortelen invriezen kan ook. Je bewaart ze zo tot 12 maanden.
Bleekselderij kan niet tegen vorst, oogst dus alle planten voordat er nachtvorst komt. Snijd de plant in één keer af net boven het maaiveld, waar de stengels bij elkaar komen. Na de oogst is bleekselderij beperkt houdbaar in de koelkast.
Rucola, veldsla en winterpostelein moeten niet afgedekt worden en kunnen goed vorst verdragen. Spinazie kan overwinteren mits afdekking bij strenge vorst en sneeuw. De meeste kolen kunnen tegen vorst; denk aan witte en rode kool, spruitkool, broccoli, boerenkool. Ook raapjes kunnen er tegen.
Welke groentes kunnen wel goed tegen kou? Bieten laat je rustig staan tot je ze nodig hebt. Bij wortels is dat net zo. Bieten en wortels worden zelfs wat zoeter na een nachtje nachtvorst.
Half winterharde gewassen voor het koele seizoen (bieten, wortelen, snijbiet, sla, bloemkool, aardappelen, peterselie) groeien bij minimale dagtemperaturen van 40 graden en hoger. Ze kunnen geen strenge vorst verdragen zonder enige vorm van afdekking of bescherming .
Selderijplanten kunnen vorst of vrieskou verdragen als ze bijna volgroeid zijn, hoewel temperaturen ver onder het vriespunt de planten kunnen doden of beschadigen.
Voor een korte periode verdraagt prei wel temperaturen tot -5°C. Maar daalt het kwik tot -10°C, dan is er zeker schade te verwachten. Ook spruitkool en savooikool kunnen wel wat vorst verdragen, maar waakzaamheid is hier ook geboden.
De planten staan dus hele najaar, winter en voorjaar gewoon buiten in de volle grond, kunnen prima tegen vorst, hij kan de buiten-winterbloemkool vaak 2 tot 3 weken na onze oogst uit de kas oogsten, zo rond half april tot begin mei.
Winterpenen bereiden en bewaren
De wortels is heel goed rauw te eten, deze is dan knapperig en stevig. Wortels kunnen ook worden gekookt, gebakken, gegrild, gepureerd en roergebakken. De winterpenen kunnen het beste op de fruitschaal worden bewaard.
Waarom is de winterpeen goed voor je gezondheid:
De winterpeen bevat volop bètacaroteen. Bètacaroteen is het stofje waar wortels hun opvallende oranje kleur aan te danken hebben. In je lichaam kan bètacaroteen worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine is betrokken bij de goede werking van je ogen.
Ja en nee! Zolang de grondtemperatuur boven het vriespunt ligt, kunnen en zullen boomwortels blijven groeien. Of boomwortels in de winter groeien, hangt af van het lokale klimaat. Naarmate de bodemtemperatuur dichter bij 36°F komt, groeien wortels minder . Dan, zodra het vriest, stopt de groei en hervat deze zodra de bodem in de lente opwarmt.
Wortelgewassen zoals wortels, rapen, bieten, koolrapen en pastinaken kunnen na een vorstperiode in de tuin blijven staan en later nog in goede staat worden verwijderd. Zorg er wel voor dat u ze uitgraaft en opbergt voordat de grond bevriest.
De bieten mogen echter niet bevriezen. De beste bewaartemperatuur ligt dan ook tussen de 0 en 5°C.
Dit is meestal ongeveer drie maanden na het zaaien, maar kan verschillen afhankelijk van de soort biet die u kweekt. Laat de wortels niet te lang in de grond zitten, als ze eenmaal deze grootte hebben bereikt, omdat ze dan houtachtig en grof kunnen worden . Om uw biet te oogsten, draait en trekt u stevig aan de bladeren.
Zaai dun, zodat de jonge plantjes voldoende ruimte hebben om na enkele weken te kiemen. Weer enkele weken later hebben de 2 tot 3 mm dikke minipreitjes dan ruimte om verder groeien. Het gaat bij prei allemaal niet zo snel, dus zorg dat je het zaaibed goed onkruidvrij houdt.
Om knolselderij te oogsten, moet je de knol in zijn geheel uit de grond trekken. Snijd vervolgens overtollige wortels van de knol. Knolselderij kan niet tegen vorst, dus oogst alle knollen vòòr een eventuele vorstperiode. Door het loof meteen van de knol af te knippen, voorkom je dat hij zacht wordt.
Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Een andere reden om selderij te kweken is dat u de planten kunt uitgraven en in potten in een kelder of koude bak kunt laten overwinteren . Zo kunt u de hele winter genieten van verse selderij.
Als de plant in de winter beschermd wordt tegen vorst dan is het zelfs mogelijk om in de winter te oogsten. Om in de winter te kunnen oogsten kan in de late zomer (juli en augustus) gezaaid worden. Laten overwinteren in een kas of koude bak, oogsten in de winter en vroege lente.
Lichtgewicht mulch die niet samendrukt maar in plaats daarvan als een natuurlijke deken over de aarde fungeert, levert de beste resultaten op. Wij raden aan om een dikke laag mulch over uw tuinbedden te leggen net na de eerste strenge vorst van het seizoen. Enkele van de beste natuurlijke materialen die kunnen worden gebruikt om uw grond te isoleren, zijn: Stro.
Afgeharde transplantaten zullen niet ernstig beschadigd raken als de temperatuur daalt tot -2 C. (28 graden F.). Als de temperaturen waarschijnlijk kouder worden of langer aanhouden, moet u de planten wat broccoli-plantenbescherming bieden.
Wortelen kun je lang bewaren in de grond. In de wintermaanden als het kouder wordt groeien ze niet meer door, maar kun je ze gemakkelijk in de grond laten zitten en enkel oogsten wat je gaat eten. Zo blijft de smaak van de wortels ook echt heel lekkerste.