Klassieke havermout eet je warm, maar de overnight-versie laat je gewoon een nacht weken in de koelkast. Zo heb je 's ochtends een lekker fris ontbijt. Bovendien hoef je hier niet vroeger voor op te staan, want je maakt alles de avond ervoor al klaar.
Bij havervlokken is fytinezuur moeilijker af te breken. De oplossing: het een nachtje laten weken zodat het oplost.
Havermout hoef je niet per se te koken. Als je vocht (zoals melk, kefir of plantaardige melk) aan havermout toevoegt, wordt het vanzelf zacht. Je kunt het dan een nachtje in de koelkast laten weken tot overnight oats, of het even verwarmen als je houdt van een warm ontbijt.
Ouderwetse havermoutvlokken zijn de beste keuze voor overnight oats . Ze nemen de vloeistof 's nachts op, waardoor je een romige (maar niet papperige) textuur overhoudt. Steel-cut en quick-cooking oats bewaar je voor een andere keer. Melk: Je kunt overnight oats maken met elke soort melk — zuivel of niet-zuivel.
Laat het een nacht of ten minste 5 uur in de koelkast staan. Voeg 's ochtends extra vloeistof toe als je dat wilt. Zodra je de gewenste consistentie hebt bereikt, top je het af met fruit, noten, notenpasta, zaden, proteïnepoeder, granola, kokos, kruiden, schil of vanille-extract.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
De toevoeging van melk aan overnight oats creëert een romige textuur, terwijl water geen romigheid toevoegt, maar dat is niet per se slecht. We kunnen het gebrek aan romigheid en smaak compenseren met andere voedzame ingrediënten zoals geprakte banaan, plantaardige yoghurt of notenboter.
Als het niet gekoeld wordt bewaard en op kamertemperatuur wordt bewaard, kunnen bacteriën in gekookte havermout gaan groeien, wat een probleem is voor de voedselveiligheid. Daarom moet gekookte havermout die 2 uur of langer buiten de koelkast wordt bewaard, als verlopen worden beschouwd en in de prullenbak worden gegooid.
Als je de haver een nacht laat weken bij kamertemperatuur ( niet in de koelkast !), zo'n 7 tot 15 uur lang, kunnen de natuurlijke enzymen en andere nuttige organismen het graan gaan fermenteren. Hierdoor wordt een groot deel van het fytinezuur geneutraliseerd.
We hebben snelkoppelingen voor je in de notities. Maar als je weet dat je de volgende dag havermout eet, is de beste manier om droomhavermout te krijgen door ze een nacht in koud water te weken. Door ze te weken worden de havermout niet alleen zachter, maar worden ze ook malser, sneller gaar en gemakkelijker te verteren .
Overnight Oats zijn gezond omdat ze rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vezels, eiwitten en complexe koolhydraten. Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur.
Havermout bevat veel oplosbare vezels, die de darmen lekker aan het werk zetten en zorgen voor een soepele stoelgang. Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Wanneer je gevoelige darmen hebt is het aan te raden om havermout eerst te koken of een nachtje te laten weken. Hierdoor zijn de vlokken al helemaal volgezogen met vocht en zijn ze makkelijker verteerbaar voor je darmen.
Als je geen liefhebber bent van warme havermoutpap, kan je 's avonds de havermoutpap maken en deze een nacht in de koelkast laten staan (de beroemde overnight oats). Meng de havermoutvlokken met water, melk of yoghurt en voeg hier eventueel nog iets anders aan toe dat je lekker vindt, zoals fruit.
Wij raden aan om het minimaal 6 uur maar niet langer dan 24 uur in de koelkast te bewaren . Haal het pas uit de koelkast als u het wilt eten.
Je kunt melk, water, amandel- of kokosmelk of zelfs wrongel gebruiken. Nadat ze een nacht hebben gestaan, kunnen ze de volgende ochtend worden geserveerd met verschillende soorten fruit en noten . Als je de voorkeur geeft aan een hartigere smaak, kun je ze weken in een van de hierboven genoemde vloeistoffen en 'ghee', zout en kruiden toevoegen naar wens.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De havermoutpap heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Havermout goed weken
Haver bevat heel weinig fytase, wat nodig is om fytinezuur af te breken. Daarom moet goed geweekte haver iets bevatten om genoeg fytase toe te voegen. In mijn geval gebruik ik boekweit. Haver moet minstens 12 uur weken, maar 24 uur is het beste, en iets langer mag ook .
Wanneer haver door consumenten wordt gegeten zonder dat het een hittebehandeling (koken, bakken) heeft ondergaan, zoals het geval is bij 'overnight oatmeal', kan de aanwezigheid van bacteriële pathogenen leiden tot een potentieel voor voedselgerelateerde ziekten .
Opmerkingen over batch-koken:
De havermout die in hun vloeistof is geweekt, blijft minstens 5 dagen goed, gekoeld. Grotere hoeveelheden: verhoog de ingrediënten tot het aantal porties dat u wilt maken (minstens 4 of meer porties) en meng in een grote container. Laat het een nacht in de koelkast staan en roer het een paar keer door als u eraan denkt .
Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
Zie het als het eten van ontbijtgranen met water in plaats van melk. Je bent gewaarschuwd. Hoe lang is Oats Overnight houdbaar? Nadat je het hebt gemengd, raden we aan het binnen 36 uur na het in de koelkast zetten op te eten.
Overnight oats moeten minimaal 6-8 uur geweekt worden, maar sommige mensen wachten niet zo lang en krijgen knapperige, ongekookte havermout. Om dit te voorkomen, moet je je havermout de avond van tevoren klaarmaken en in de koelkast laten weken terwijl je slaapt .
Overnight oats worden dikker als ze weken, dus je moet wat meer vloeistof toevoegen. Voeg genoeg vloeistof toe om de bodem van een pan te bedekken en verwarm op middelhoog vuur. Zodra de vloeistof licht kookt, voeg je de overnight oats toe aan de vloeistof en zet je het vuur laag. Roer constant tot het warm is.