Het gevulde kaasbuideltje wordt zorgvuldig bovenaan met een lintje vastgebonden en uiteindelijk verpakt in een plasticzakje. Als je wil zien hoe dit alles in zijn werk gaat, bekijk dan even dit filmpje. Burrata is bij uitstek 'vers' en dus beperkt houdbaar; binnen de twee à drie dagen moet de kaas geconsumeerd worden.
De burrata IGP is 3 à 4 dagen houdbaar, omdat het geen conserveermiddelen mag bevatten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Kaas vacuüm verpakt
Zolang het stuk goed vacuüm verpakt is kunt u deze tussen de 2 en 3 maanden bewaren. Dus maakt u zich geen zorgen dat u te veel besteld, het hoeft niet in 1 keer op! Wilt u dus al uw stukken kaas vers houden, bestel dan meerdere kleine stukken die u in 1/2 weken op eet.
Gevacumeerde groenten of fruitsoorten behouden hun kleur en consistentie, en ook hun smaak verandert niet. Rauwe groenten kunnen vacuüm verpakt tot drie weken in de koelkast worden bewaard en tot drie jaar in de vriezer.
Om precies te zijn, kunnen vacuüm verpakte oude kazen 4 tot 6 maanden in de koelkast bewaard worden, halfrijpe kazen ongeveer 1 tot 2 maanden en verse kazen 3 tot 4 dagen tot 1 tot 2 weken .
Bewaar verse burrata in de ongeopende verpakking tot de houdbaarheidsdatum of een paar dagen na de verkoopdatum . Als u de verpakking opent maar niet alles in één keer gebruikt, giet u de vloeistof over in een luchtdichte container en bewaart u de restjes een dag of twee in de koelkast.
" Alle voedingsmiddelen, inclusief geraspte kaas, kunnen doorgaans nog worden gebruikt of gegeten na de houdbaarheidsdatum, zolang ze maar op de juiste manier zijn bewaard ", voegde ze toe.
Verse kaas (mozzarella, burrata, ricotta, primosale, enz.)
De verse kaas blijft meestal 4 tot maximaal 18 dagen goed. De beste manier om ze te bewaren is om de kaas in de originele verpakking te laten, alle verpakkingen in een doos te bewaren en de doos in de koelkast te laten staan (de bovenste lade is de meest geschikte plaats).
Burrata is namelijk één van de meest verfijnde kaasspecialiteiten uit Puglia. Deze kaas, vanaf ca. 1920 geproduceerd in Andria (in de provincie Bari), wordt momenteel in de hele regio gemaakt en is intussen al ver buiten de Italiaanse landsgrenzen uitgegroeid tot een heuse delicatesse.
Burrata is een soort mozzarella, maar is gevuld met 'stracciatella': een mengsel van room en stukjes verse mozzarella (niet te verwarren met de chocoladevariant). Het woord mozzare betekent 'afknippen', of 'afsnijden'.
Als de kaas net over de houdbaarheidsdatum is, kan hij nog prima zijn . Als er een lange tijd voorbij is, is het een goed idee om extra voorzichtig te zijn. Als u niet zeker weet of uw Brie bedorven is, zijn hier enkele signalen waar u op moet letten: Geur: De beste manier om te weten of een stuk kaas bedorven is, is door eraan te ruiken!
Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten. Ruik, kijk en proef wel goed!
Deze gemarineerde mozzarellaballetjes blijven goed in een luchtdichte container in de koelkast, tot wel 5 dagen . De olie zal in de koelkast stollen, maar maak je geen zorgen, dat is volkomen normaal! Laat de gemarineerde mozzarella gewoon een paar minuten op kamertemperatuur staan voordat je ze serveert.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard. Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
Vacuüm verpakken is een geschikte conserveringsmethode voor de meeste stevige kazen, zoals cheddar en parmesan . Het past heel goed bij deze harde kazen en verlengt hun levensduur.
De sealmachine verwijdert alle lucht uit de zak, waardoor het verouderingsproces van de kaas stopt. Dit stelt de houdbaarheidsdatum tot wel twee maanden uit. Hierdoor kunt u de kaas lang hygiënisch bewaren. Dit betekent dat u veilig grote hoeveelheden kaas tegelijk kunt bestellen, zonder risico op bederf .
Afhankelijk van welke van de bovenstaande methoden u gebruikt, varieert de tijdsduur waarin u een kaas kunt invriezen. " Vacuüm verpakken kan een kaas tot twee maanden bewaren , en de perkament/folie methode zal de kaas een maand bewaren," zegt Windsor.
Als het voedsel goed is afgesloten zodat er geen lucht in komt, en bijna alle lucht is verwijderd, en vervolgens is ingevroren, blijven de meeste voedingsmiddelen 2-3 jaar houdbaar (inclusief vlees). Dat is vooral voor de "versheid en kwaliteit", aangezien bevroren voedsel veilig blijft zolang het bevroren blijft.
Nadelen vacumeren
Een primair nadeel is de noodzaak om specifieke vacuumzakken aan te schaffen, die slechts eenmalig gebruikt kunnen worden. De vacuumzakken zijn van kunststof dus dit kan als argument worden gebruikt dat het geen bijdrage is voor het milieu.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.