De ongeschreven 'koffie-regel' Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken.
De reden: een cappuccino is eigenlijk een ontbijt. Later op de dag zou je last van je maag kunnen krijgen door de hoeveelheid zuivel. Nog een – meer plausibele – reden: omdat geen enkele Italiaan na de middag een cappuccino bestelt, is het melkreservoir van de koffiemachine al gereinigd.
Italianen hebben een dingetje met het drinken van cappuccino na de middag. Het is gewoon not done ( sommigen zeggen dat het komt doordat de melk en het schuim het een vervanging voor een maaltijd maken, en al die zuivel de spijsvertering verstoort ). En je zult nooit een Italiaan een cappuccino zien bestellen na het avondeten.
Cappuccino drink je alleen voor het ontbijt.
Het bestellen van een cappuccino na een gerecht of simpelweg na het middaguur verraadt je meteen als toerist in Italië. Een cappuccino is prima voor bij het ontbijt, of halverwege de ochtend, maar na een zeker tijdstip is alleen een espresso nog acceptabel.
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken. Uiteraard kun je er als toerist vaak wel mee weg komen.
Het wordt vaak aan het einde van een maaltijd geconsumeerd, omdat de sterkte van de cafeïne in de espresso kan helpen om slaperigheid die de maaltijd met zich meebrengt te overwinnen. Traditioneel gezien zou een espresso de voorkeurskeuze zijn van koffie om te drinken in de middag of avond, omdat het geen melk bevat.
Eenmaal geconsumeerd, wordt cafeïne zeer snel opgenomen en verspreid door uw lichaam, inclusief uw hersenen. Hier ontlokt cafeïne zijn meest klassieke effect: het helpt u alert en wakker te blijven . "Cafeïne werkt door slaapbevorderende receptoren in uw hersenen te blokkeren, genaamd adenosinereceptoren," zegt Dr.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Het is echter altijd koffietijd in Italië, of het nu vroeg in de ochtend, halverwege de ochtend, tijdens de lunch, in de middag of zelfs in de avond is . De enige uitzondering is wanneer een van de hoofdmaaltijden, voornamelijk lunch of diner, nadert, aangezien Italianen hun koffie liever na het eten drinken en niet ervoor.
Hoewel het voor sommigen misschien vreemd lijkt, is de gewoonte om na 11 uur 's ochtends geen cappuccino te bestellen in Italië geworteld in traditie en het geloof dat de drank het beste geschikt is voor de ochtend . Het is een culturele norm die van generatie op generatie is doorgegeven, maar zoals bij elke cultuur, veranderen en evolueren dingen met de tijd.
Traditioneel wordt een cappuccino gezien als een drankje dat alleen in de ochtend gedronken mag worden. Het wordt gemaakt van een shot espresso en opgeschuimde melk. Als je 's ochtends een cappuccino drinkt, kan het lactose- en vetgehalte van de melk een energieboost geven voor de rest van de dag.
Cappuccino's worden bijvoorbeeld over het algemeen gereserveerd voor het ontbijt, en mogen niet na 11:00 uur worden besteld. Een macchiato wordt traditioneel gedronken als een soort opkikkertje in de middag en espresso wordt na het avondeten geserveerd. Probeer ook te voorkomen dat u een koffie to-go bestelt.
Meer calorieën
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.
Maar één ding wist je misschien niet over het land: na 11 uur 's ochtends een cappuccino bestellen in Italië is een no-go. Kijk er dus niet gek van op als je vreemde blikken krijgt wanneer je besluit om er toch eentje te bestellen.
Volgens Groenenberg is het antwoord op de vraag duidelijk: nee, koffie helpt je niet bij het afvallen. "Misschien val je wel af als je normaal veel frisdrank drinkt dat veel calorieën bevat vervangt door een kopje koffie zonder calorieën."
De cappuccino is voor Italianen een echte daily startup. Deze kop koffie wordt door veel Italianen meestal vóór/tijdens het ontbijt gedronken. De zoetliefhebbers houden ervan om bij een croissantje in de vroege morgen een cappuccino te drinken die bestaat uit een sterke espresso met warme melk en een schuimlaag.
Na 11 uur bestelt een Italiaan geen cappuccino meer. Caffé Americano, zwarte koffie in een grote hoeveelheid die vaak door de toeristen worden gedronken. Caffè, de espresso zoals Italianen doorgaans hun koffie drinken.
Cappuccino's en latte's bevatten elk ongeveer 173 mg cafeïne per portie van 480 gram , terwijl macchiato's slechts 85 gram cafeïne per portie van 60 gram bevatten.
Hierdoor ontwikkel je dus een behoefte aan cafeïne in de ochtend. Het beste tijdstip in de ochtend voor je eerste kopje koffie is minstens een uur nadat je wakker bent geworden. Op dit moment is je cortisolgehalte namelijk al aan het dalen. Het is aan te raden om anderhalf uur tussen kopje één en kopje twee te houden.
Cappuccino's zijn over het algemeen gezonder dan lattes , omdat ze minder calorieën en minder vet bevatten vanwege de lagere verhouding melk. Niettemin zijn er verschillende factoren die van invloed zijn op het aantal calorieën dat uw drankje bevat, zoals het type melk dat u gebruikt en of u extra smaken of zoetstoffen toevoegt.
Genieten van een espresso na het diner biedt een moment om aan tafel te blijven hangen, levendige gesprekken te voeren en van elkaars gezelschap te genieten . Dit ritueel onderstreept de Italiaanse prioriteit van ontspannen dineren en het belang van sociale banden.
Italianen drinken alleen 's morgens cappuccino, als ontbijt met een cornet of croissant. Na 11u drinken ze enkel nog koffie met weinig of geen melk. De reden daarvoor is uiterst eenvoudig. Doel van koffie na de lunch of het diner is om je eten beter te laten verteren.
Ze zijn dol op hun cappuccino's en caffe lattes, maar dit zijn ontbijtdrankjes, die je het beste met een lichte croissant - cornetto - kunt eten. Geconsumeerd met intenser eten - pasta, vlees, Canadese diflucan-sauzen, groenten - is cappuccino een tijdbom voor gas in je buik . Italianen weten dit.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.