Het aluminiumpapier is namelijk zo dun dat het onmogelijk gerecycleerd kan worden. Wikkels van paaseitjes kunnen niet gerecycleerd worden.” Ook niet als we er een dik balletje van kneden? “Neen, het basismateriaal van dat balletje blijft te dun om te recycleren, met dun zilverpapier kan je niks meer doen.
Moeten we de zilverpapiertjes die rond paaseieren zitten, recycleren door ze tot een balletje te kneden? 'Nutteloos en het kan de recyclagestroom zelfs vervuilen', zegt afvalintercommunale Limburg.net.
Volgens hem zijn die bewaareigenschappen de hoofdreden waarom paaseitjes vandaag nog altijd verpakt worden in aluminiumfolie. “De verpakking beschermt de chocolade met name goed tegen zonlicht. Zonder verpakking oxideert de chocolade. Het vet in de chocolade, de cacaoboter dus, verandert dan van structuur."
Het materiaal werd vroeger vooral gebruikt om chocolade en snoepgoed in te verpakken. Inzamelen van zilverpapier gebeurde in de eerste helft van de 20e eeuw op enige schaal. Kinderen hielden zich hier voor het goede doel, met name de ondersteuning van missionarissen en de missies in Afrika, mee bezig.
Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht. Het wordt dan ook door het Voedingscentrum afgeraden om zoute of zure levensmiddelen in contact met aluminium te laten komen.
De methode houdt in dat rondom de antennes van het apparaat een gebogen, met aluminiumfolie bedekt 'muurtje' wordt geplaatst. Daarmee kan het draadloze signaal krachtiger worden en beter in bijvoorbeeld een woning worden gericht.
Aluminiumfolie is zeer geschikt om te gebruiken als je voedsel in de diepvries wil bewaren omdat het bestand is tegen extreme temperaturen. Het voedsel blijft vers en smakelijk en er kan geen vriesbrand ontstaan.
Je kunt de aluminiumfolie meerdere keren gebruiken. Dat scheelt weer werk! Maak een propje van aluminiumfolie en leg deze in het bestekbakje van de vaatwasser. Het propje zorgt voor ervoor dat het bestek geen roestvlekken krijgt.
Het lijkt haast magie, maar toch is er een simpele, wetenschappelijke verklaring voor het feit dat een bolletje aluminium zorgt voor glanzend bestek. Het aluminium oxideert namelijk met de bestanddelen van het vaatwastablet, waardoor het zilverwerk zijn glans weer terugkrijgt.
Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën).
Als je voedsel warm wil houden, is het een goed idee om het in te pakken met de reflecterende en dus glanzende kant van de aluminiumfolie aan de binnenkant. Wil je voedsel koud houden, dan is het beter dat de matte kant aan de binnenkant zit.
Brood bewaren in de vriezer
Wikkel het brood grondig in huishoudfolie of aluminiumfolie om de beste textuur na het invriezen te behouden. Het is ook een goed idee om de datum op de verpakking te schrijven, zodat je het overzicht bewaart. Je kunt de meeste broodsoorten ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren.
Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat.
De klassieke manier: de oven
Bedek een bakplaat met een laagje bakpapier en leg daar je pizzapunten op. Bedek de plaat daarna met aluminiumfolie: zo droogt je pizza niet uit.
Kleding minder statisch maken
Een prop aluminiumfolie in de droger? Jazeker! Dit is namelijk de oplossing voor minder statische kleding. Maak een balletje van aluminiumfolie en gooi dit bij je was in de droger.
Aluminiumfolie wordt in de bouw veel gebruikt voor isolatie toepassingen omdat het reflecterend is door de zilveren kleur. Daarnaast is het reflecterende folie vochtwerend, dampremmend en winddicht.
Aluminiumfolie voor het raam plakken zorgt er (tijdelijk) voor om warmte via de zon buiten de deur te houden. Sommige mensen kiezen er zelfs voor om het dak nat te houden met water. Zeker mensen met een plat dak hebben sneller last van de warmte in huis, dan mensen met een schuin dak.
Kies voor roomboter en niet een andere soort boter met toevoegingen. Bak de biefstuk op hoog/middel vuur en om en bruin, de perfecte bruining zorgt voor een lekkere smaak aan je biefstuk.
Biefstuk wordt extra mals als je het even laat rusten in aluminiumfolie, zo'n 5 minuten. De sappen verspreiden zich namelijk beter. Het folie voorkomt dat het vlees afkoelt.
Dan is invriezen een goed idee: het is de beste methode om brood langer vers te houden. Maar veel korter dan de meeste mensen denken: tot twee weken na het invriezen smaakt brood nog steeds vers. Het beste is om brood in te vriezen meteen nadat je het gekocht hebt.
Laat het product ruim vóór het serveren rustig ontdooien, bij voorkeur eerst in de koelkast. In de vriezer ca. 2 maanden houdbaar.
Ja. Vers brood, heel of gesneden, kan probleemloos worden ingevroren en enkele maanden lang worden bewaard in de diepvries.
Aluminiumfolie. Neem een stukje aluminiumfolie en verfrommel het tot een propje. Dat propje aluminiumfolie leg je bovenaan in het bestekbakje van je vaatwasser. Je glazen en bestek zullen er weer glanzend uitkomen!
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.