Vanaf de leeftijd van 1 jaar kan een kind dagelijks 2 broodmaaltijden gaan gebruiken. Ouders kunnen dan alle broodsoorten geven, inclusief grof volkoren- en meergranensoorten met pitjes en zaden.
Brood eten vanaf 6 maanden
Geef je baby tarwe- of bruinbrood zonder zaden of pitten. Je mag ook een losse korst geven. Hier kan hij op sabbelen en bijten. Vanaf 7 maanden geef je ook stukjes brood met korst.
Soorten brood
Vezels zijn heel goed voor de spijsvertering, maar de darmen van je kind zijn nog niet veel gewend. Wacht daarom nog even met volkorenbrood en kies eerst voor lichtbruin brood zonder zaden of pitten.
Probeer kleine hoeveelheden volkorenbrood aan de baby aan te bieden, omdat dit minder 'plakkerig' is dan witbrood, naar mijn ervaring. Probeer het brood eerst licht te roosteren, zodat het niet te hard is, maar ook niet te zacht. Vermijd het serveren met grote hoeveelheden (een dunne spread is prima) pindakaas.
Je kind heeft ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag nodig, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch ( zie de dagmenu's). Je kunt brood bij het ontbijt afwisselen met een keer havermout, muesli of andere volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout.
De allerkleinsten kunnen beginnen met bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. Besmeer het brood met wat zachte margarine. Beleg is in het begin nog niet echt nodig, maar kan wel. Belangrijk is dan, om te kiezen voor smeerbaar beleg en het brood te snijden in kleine stukjes.
Vanaf 1 jaar
Na de eerste verjaardag mag je kind met jouw maaltijd mee-eten en gewone melk drinken. Totaal 300 ml, inclusief eventueel yoghurt. Bijvoorbeeld 2 porties van 150 ml of 3 porties van 100 ml. Blijf voorzichtig met zout en suiker.
10+ maanden: probeer een geroosterde sandwich in driehoekjes gesneden met een dunne laag vulling (zoals eiersalade, hummus of gladde pindakaas). Geroosterd brood is makkelijker voor je baby om in zijn mond te voelen en driehoekjes geven hem makkelijke hoekjes om uit te bijten. Begin met het modelleren van het neerleggen van de sandwich tussen de happen door.
Brood kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is. Houd in gedachten: Begin met stevige stukken brood, zoals een reep toast ter grootte van twee volwassen vingers tegen elkaar gedrukt, of de hiel van een knapperig brood.
Wanneer u brood en toast moet introduceren. Er is geen perfect schema voor wanneer u brood of toast moet introduceren bij uw baby. De Academy of Pediatrics (AAP) geeft groen licht voor het starten met een verscheidenheid aan vaste voeding vanaf ongeveer 6 maanden oud — en brood kan vanaf deze leeftijd worden toegevoegd .
Magere- of halfvolle yoghurt (ook voor kinderen tussen de 6 maanden en 1 jaar, een beetje naast de borstvoeding of opvolgmelk). Kinderen van 1 tot 4 jaar hebben gemiddeld zo'n 300 milliliter aan melk(producten) nodig, dat zijn bijvoorbeeld 2 bekertjes halfvolle melk en een schaaltje halfvolle yoghurt. Niet doen!
Hoe groot maak ik de stukjes brood voor mijn baby. ”Een ideaal formaat voor deze zachte stukjes brood is ongeveer de grootte van een postzegel. Dit is klein genoeg om verstikkingsgevaar te verminderen.” Het stukje brood plaats je in de wang van de mond.
De aanbevolen hoeveelheid brood per dag
De Voedingsdriehoek is ook voor kinderen een goede leidraad om gezond te kiezen. Bruin- en volkorenbrood zijn daarom voor kinderen een goede keuze, wat direct bijdraagt aan de vezelinname.
Tot 1 jaar mag je kindje 400 mg natrium per dag binnen krijgen5. Het is dan ook verstandig om niet meer dan 2 boterhammen (van 35 gram per stuk) per dag te geven, aangezien andere voedingsmiddelen die je aan je kleintje geeft van nature ook natrium kunnen bevatten.
7-8 maanden: geschikt broodbeleg baby
Wij vinden dat zelf immers ook lekker. Geschikt smeerbaar broodbeleg voor baby's is: smeerkaas. appelstroop.
Vanaf 12 maanden kan je kind met de pot mee-eten. En daarmee bedoelen we Schijf van Vijf-maaltijden en gezonde tussendoortjes die eveneens Schijf van Vijf zijn zoals groente, fruit of volkorenbrood. Het is belangrijk dat er nog geen zout wordt toegevoegd aan het eten van je kind tot hij in ieder geval 4 jaar is.
Hoewel knapperige, crackerachtige platbroden het beste bewaard kunnen worden voor oudere peuters, kunnen zachte platbroden gegeven worden zodra de baby klaar is voor vast voedsel, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is.
Groente en fruit op brood
Leg plakjes groente of fruit op de boterham, zoals plakjes komkommer, tomaat of aardbei. Je kan bijna alle groente en fruit pureren en als spread op brood smeren. Geraspte groente kan ook lekker zijn op brood. Bijvoorbeeld een boterham met geraspte appel of geraspte wortel met rozijnen.
3️⃣ Rond de 16-18+ maanden: naarmate je peuter ouder wordt, kan hij of zij misschien wel bijten en trekken om een niet-geroosterde boterham succesvol te eten . Dit kan zelfs eerder dan 16-18 maanden beginnen. Een van onze favoriete dingen om te proberen: ongeroosterd brood uitrollen zodat het heel dun is en een dunne laag vulling toevoegen.
Er is een uitzondering voor mozzarella, cottage cheese en zuivelspread. Deze kaassoorten mag je kindje eten vanaf een leeftijd van minimaal 8 maanden oud. Kindersmeerkaas als broodbeleg op de boterham mag bij kleine kinderen vanaf 1 jaar oud.
Fruit is een geweldige optie voor het ontbijt van een 1-jarige, het biedt belangrijke voedingsstoffen en variatie. Het aanbieden van verschillende soorten fruit zoals bananen, bessen en sinaasappels is een goede manier om je kleintje te voeden.
Ja . Yoghurt is rijk aan eiwitten, vet en koolhydraten om de bouwstenen te leveren voor de groei en ontwikkeling van de baby. Het is ook rijk aan voedingsstoffen zoals calcium, zink, choline, kalium en omega-3-vetzuren, evenals vitamines A, B6, B12 en D.