Vragen over kaas bewaren Harde kazen zijn het langst houdbaar, namelijk zo'n 3 maanden mits u ze u ze in de koelkast bewaard. Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Blauwschimmelkaas, ook wel blauwaderkaas genoemd, is een type schimmelkaas met een blauwe schimmel (Penicillium roqueforti) als opvallendste kenmerk. Roquefort, een schapenkaas uit Frankrijk is een goed voorbeeld. Een goedkopere soort is Bleu d'Auvergne, deze is gemaakt van koemelk.
Een vacuüm verpakte kaas kun je over het algemeen langer bewaren: ongeopend doorgaans drie maanden na ontvangst. Wij raden aan om een vacuüm verpakte kaas in de koelkast te bewaren, want zo behoud je als het ware nog meer smaak. Maar ook buiten de koelkast is het mogelijk om vacuüm verpakte kaas te bewaren.
Gekoeld bewaren. Zodra geopend beperkt houdbaar, tot ca. 4 dagen.
Je zult schimmel opmerken die groeit op gorgonzola die bedorven is . Meestal is het pluizig en heeft het een andere kleur dan de blauwe aderen. Bovendien zal de gorgonzola een zeer sterke vieze geur hebben (nog intenser dan normaal) waar je van gaat rillen.
Net als met de meeste kazen bewaar je Gorgonzola in de koelkast, het liefst in een gesloten verpakking. Vaak is de kaas een aantal weken houdbaar na aankoop, ook nadat je de verpakking hebt geopend.
Na opening kunt u de meeste zachte kazen veilig in de koelkast bewaren gedurende ten minste 7 dagen en de meeste harde kazen gedurende 3-4 weken . Controleer harde kazen zorgvuldig op schimmel en snijd eventuele plekken weg, maar gooi zachte kazen en verkruimelde, geraspte of gesneden kazen (zowel hard als zacht) weg als u schimmel ziet.
De meeste kazen hebben zoals eerder gezegd een THT datum. Vooral harde kazen kunnen lang meegaan. Algemeen geld dat jonge en jong belegen kaas 1 week houdbaar is en belegen en oude kaas 2 weken. Aangezien deze producten meestal een THT datum hebben, kan je waarschijnlijk de kaas nog prima na deze datum eten.
Voor Gruyère kaas zijn tekenen van bederf onder andere een ranzige geur (het zou normaal gesproken een nootachtige, zoete geur moeten hebben), veranderingen in kleur (wat kan duiden op de groei van schimmel) of een zeer harde textuur . Wees voorzichtig met kaas die een te sterke, scherpe of zure geur heeft ontwikkeld.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Eenmaal geopend, is de kaas tot drie weken houdbaar als hij goed wordt ingepakt en gekoeld. Als hij langer wordt bewaard, zal er een oppervlakte-/vreemde schimmel gaan groeien. Dit is echter niet per se schadelijk voor de kaas. Als er vreemde schimmel verschijnt, schraap dan gewoon de randen eraf en gebruik de rest van de kaas.
Blauwe kaas dankt zijn naam aan de blauwe aderen die ontstaan door de groei van de schimmel Penicillium roqueforti. Hoewel bepaalde soorten schimmels giftige stoffen produceren die schadelijk kunnen zijn voor uw gezondheid, is de schimmel die wordt gebruikt om blauwe kaas te bereiden niet schadelijk . Het geeft de kaas gewoon een aparte smaak en aroma.
Deze zichtbare tekenen kunnen kleuren als groen, roze of grijs omvatten, en een textuur die kan worden beschreven als "wazig". Als u de kaas ruikt en een geur detecteert die u aan ammoniak doet denken , is dit ook een teken van bederf. In beide gevallen moet u de kaas weggooien.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Harde kazen zoals Cheddar, Parmesan en Gouda zijn waarschijnlijk veiliger om te eten na hun houdbaarheidsdatum als ze goed worden bewaard en geen tekenen van bederf vertonen . Zachte en verse kazen hebben een kortere houdbaarheid en zijn bederfelijker.
KOELKAST: De geschatte bewaartijden zijn: (1) Harde kazen (blok): 6 maanden, ongeopende verpakkingen; 3 tot 4 weken na opening . Geraspte harde kazen: 1 maand na opening. (2) Zachte kazen: 1 week; roomkaas, 2 weken.
Om bacteriegroei of bederf te voorkomen, mag u kaas slechts vier uur buiten de koelkast bewaren, aldus Adam Brock, directeur voedselveiligheid, kwaliteit en naleving van regelgeving bij Dairy Farmers of Wisconsin.
Blauwe kaas is rijk aan calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten . De kaas bevat ook andere voedingsstoffen die kunnen helpen bij het bevorderen van immuun-, cardiovasculaire en cognitieve functies. Mensen moeten blauwe kaas echter met mate consumeren vanwege de hoge niveaus van verzadigd vet, calorieën en natrium.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Kaas zoals cheddar, Zwitserse, Parmezaanse, Camembert, Münster, Provolone, blauwe kaas, Edam en Romano, vriezen goed in vanwege hun lage vochtgehalte. Deze kaassoorten kun je in stukken snijden en strak in bakpapier en plasticfolie verpakken voordat je ze in een afsluitbare plastic zak doet.
Het eten van bedorven blauwe kaas kan voedselvergiftiging veroorzaken, wat symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen veroorzaakt ( 5 , 6 ). Bepaalde soorten schimmels produceren ook mycotoxinen, wat giftige stoffen zijn die de immuunfunctie kunnen onderdrukken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs kunnen bijdragen aan kanker ( 1 ).
Kaas wordt niet echt slecht . Als het al 'slecht' is om mee te beginnen. Na verloop van tijd droogt het uit, kunnen er andere schimmels groeien of kan het beginnen af te breken, maar dit betekent niet dat het slecht of oneetbaar is. Je vindt de smaak of textuur misschien niet lekker, maar het is niet per se slecht.
Ook van blauwschimmelkazen, zoals Bluefort en gorgonzola, mag de korst worden gegeten. Van rodekorstkazen is de korst niet eetbaar. Deze kazen hebben een korst die tijdens de rijping wordt gewassen om schimmelvorming te voorkoming. Deze laag is leerachtig en weinig smakelijk.