Denk: groenten, fruit, verse vis en (mager) vlees. De vitamines C en D zijn erg belangrijk voor de staat van je huid, maar ook voor je immuunsysteem en dus voor hoe je je voelt. Een huid die van binnenuit gevoed wordt met goede stoffen als vitamines en mineralen zal minder snel schilferen, roodheid vertonen en jeuken.
Water: Voldoende gehydrateerd blijven is essentieel voor een gezonde huid. Drink dagelijks voldoende water om uitdroging te voorkomen. Gebruik biologische paardenmelk capsules als een natuurlijk huismiddel tegen jeuk. Deze bouwen je darmflora en huidgezondheid op met meer dan 40 vitaminen en mineralen.
Voorbeelden zijn acrivastine, cetirizine, cinnarizine, clemastine, desloratadine, ebastine, fexofenadine, ketotifen, levocetirizine, loratadine, mizolastine en promethazine. Adstringentia werken licht samentrekkend en beschermend.
Verkoel de huid met lauw water, koude omslagen, ventilator, koele wijde kleding, door te blazen op de huid of naar buiten te gaan. Gebruik ijspakkingen (coldpacks) als de jeuk op een klein gebied voorkomt; leg de coldpack nooit direct op de huid, maar doe er een doek of washandje omheen.
Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.
Vooral voedingsmiddelen als tarwe (gluten), zuivel (koemelk), eieren, pinda's, soja, vis of schaal- en schelpdieren zijn bekende triggers van ontstekingen van de huid. Maar ook bepaalde soorten fruit en noten kunnen een reactie uitlokken.
Een droge, jeukerige huid kan een belangrijk symptoom zijn van een vitamine D-tekort.
Citroen(sap) of azijn
Hoe zuurder, hoe beter. Het bijtende zuur zorgt er namelijk voor dat je huid tijdelijk verdoofd wordt en de jeuk afneemt.
Wat is ouderdomsjeuk? Ouderdomsjeuk, of Pruritus Senilis, is een aandoening die vooral voorkomt bij mensen van 65 jaar en ouder. Het wordt veroorzaakt door de natuurlijke veroudering van de huid. Naarmate we ouder worden, wordt onze huid dunner, droger en minder elastisch.
Een pijnstiller zoals paracetamol helpt niet tegen jeuk.
Jeuk kan allerlei oorzaken hebben, zoals een droge huid, een allergie, galbulten, eczeem of schurft. Hoe moeilijk het ook is: probeer niet te krabben. Probeer te zorgen dat uw huid niet uitdroogt: ga niet te vaak, lang en heet douchen of in bad.
Probeer niet te krabben of te wrijven indien u jeuk heeft. Liever kloppen op de huid of een verkoelende zalf op smeren. Probeer eventueel afleiding te zoeken. Het dragen van ruwe of wollen kleding kan de jeuk verergeren.
Brandnetel thee kan helpen bij de behandeling van eczeem. Het kan de ontsteking en jeuk verminderen en de huid kalmeren. Het kan ook helpen bij de behandeling van acne. Brandnetel thee bevat antioxidanten die ontstekingen kunnen verminderen en de huid kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen.
De aanpak bij chronische jeuk van onbekende oorsprong is gericht op symptoombestrijding. Lokale indifferente middelen hebben een verzachtende, verkoelende en jeukstillende werking. Voeg eventueel levomenthol en/of een lokaal anestheticum toe. Start orale antihistaminica bij onvoldoende effect.
Denk: groenten, fruit, verse vis en (mager) vlees. De vitamines C en D zijn erg belangrijk voor de staat van je huid, maar ook voor je immuunsysteem en dus voor hoe je je voelt. Een huid die van binnenuit gevoed wordt met goede stoffen als vitamines en mineralen zal minder snel schilferen, roodheid vertonen en jeuken.
Doe wat citroensap op de beet
Het zuur van de citroen werkt om de jeuk van jouw beet meteen te verzachten.
Om de jeuk te verminderen, is het belangrijk om een goede hygiëne- en verzorgingsroutine aan te houden: Welke hygiëneproducten? Kies als dagelijks reinigingsproduct voor een overvette zeep, een syndet of een verzachtende reinigingsolie die de jeuk zal helpen kalmeren.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Door de huid in te vetten kunt u de jeuk verminderen. Bij een huid die droog is een verzachtende en beschermende crème of zalf de beste behandeling. Als de huid niet al te droog is komen lanette en cetomacrogolcrème als eerste in aanmerking. Als de huid echter erg droog is, werken de vaseline crèmes of de zalven beter.
Essentiële oliën van pepermunt en groene munt zijn nuttig om jeuk te kalmeren.
Water zorgt voor een elastische en stralende huid
De huid bestaat voor 70% uit water. Water is daarom essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid is zacht en glad. Een droge huid is gebarsten, witachtig, trekkerig en voelt niet echt fijn aan.
Droge huid is gevoelig, kan de huid beschadigen en jeukt. Het uitdrogen van de huid kun je voorkomen: Niet te vaak, niet te lang en niet te heet te douchen, baden en handen wassen. Gebruik minder vaak zeep, dat kan de huid uitdrogen.
Als u een tekort hebt aan vitamine C of B (specifiek B6, B9, B12), ijzer of zink, kan uw huid er bleek en dof uitzien. Tekorten aan omega-3, zink of B3 kunnen ook leiden tot dermatitis met de bijbehorende droge, jeukende huidsymptomen.