Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Yoghurt: yoghurt kan vóór de laatste dag van de houdbaarheidstermijn worden ingevroren en moet na het ontdooien binnen 24 uur worden gebruikt.
Zuivel. Zure zuivel zoals yoghurt en karnemelk kan wel worden ingevroren, maar verliest dan zijn gladde structuur. Verse kazen zoals roomkaas en hüttenkäse kunnen prima worden ingevroren, ze kunnen zelfs een maand in het vriesvak overleven. En melk kan ingevroren, maar is daarna wellicht wat gescheiden.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
“Zelfs al is de bevroren yoghurt vetarm, als ze rijk zijn aan suikers, dan zal je lichaam die suiker opslaan als vet”, benadrukt voedingsdeskundige Alice Mackintosh. "Het biedt ook niet veel nutritionele waarde, dus mag het niet gezien worden als een gezond tussendoortje", voegt ze toe.
Een half kopje bevroren yoghurt bevat gemiddeld 100 tot 140 calorieën en nul tot 3 gram vet (een zeer redelijke zoete traktatie voor elk gezond dieet). Sommige premiummerken ijs bevatten 3 keer meer calorieën en 5 keer meer vet dan bevroren yoghurt!
Bevroren yoghurt: Bevroren yoghurt heeft vaak minder vet en cholesterol dan gewoon ijs . Een persoon kan het etiket van het voedsel controleren op toegevoegde suiker. Zuivelvrije ijsjes: Deze alternatieven bestaan uit amandel-, kokos-, soja- of havermelk en hebben vaak minder verzadigde vetten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Waarom yoghurt bij planten? Yoghurt kan nuttig zijn voor planten vanwege de levende bacteriën die het bevat. Deze bacteriën kunnen helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de grond, waardoor voedingsstoffen vrijkomen die de plant kan opnemen.
Melk - Gepasteuriseerde gehomogeniseerde melk kan worden ingevroren, inclusief magere en vetvrije melk . Er kan enige kwaliteitsverandering worden opgemerkt bij het ontdooien. Roeren of schudden kan helpen de gladheid te herstellen. Zure room, yoghurt en karnemelk - Alle gekweekte, zure zuivelproducten verliezen hun gladde textuur bij het invriezen.
Deze veiligheidsprincipes gelden in principe voor alle bederfelijke voedingsmiddelen, maar sommige voedingsmiddelen kun je gewoonweg niet goed opnieuw invriezen . Denk hierbij aan ijs, kaas en zuivelproducten, vruchtensappen en groente en fruit.
Voor softijs-stijl fro-yo: karn tot de yoghurt de consistentie van softijs heeft en serveer het direct. Voor schepbare fro-yo: als het klaar is met karnen, doe het dan in een diepvriescontainer of cakevorm; bedek het met bakpapier; en vries het in tot het hard is geworden .
Vries het in: Heb je een kieskeurige eter in huis? Als ouder vind je het soms lastig om gezondere tussendoortjes in het dieet van je kind op te nemen. Meng gewoon vers fruit en Siggi's magere yoghurt, doe ze in ijsblokjesvormpjes of ijslollyvormpjes, vries ze in en geniet ervan.
Sommige mensen maken zich zorgen over het invriezen van zuivelproducten, maar zolang je de bewaaradviezen opvolgt en je voedsel etiketteert, kun je ze veilig invriezen.
Schep het op ochtendgranola, gebruik het als saladedressing, roer het door pittige soepen, voeg het toe aan baksels en meer . Ontdek hieronder enkele creatieve manieren om overgebleven yoghurt te gebruiken en bekijk vervolgens onze verzameling recepten met natuurlijke yoghurt, Griekse yoghurtrecepten en onze beste bevroren yoghurtrecepten.
In plaats daarvan is het invriezen van yoghurt een opmerkelijk snelle en gemakkelijke methode. Alle yoghurt, of het nu vol of mager is, gezeefd (zoals Griekse of skyr), puur of gemengd met fruit, kan tot twee maanden worden ingevroren . Technisch gezien is het veilig om het nog lang daarna te eten, maar twee maanden is echt de limiet als het gaat om smaak en textuur.
Waarom yoghurt waterig wordt en wat je met de vloeistof moet doen, volgens experts. De vloeistof is niet schadelijk , maar het is waarschijnlijk niet iets dat je in je ochtendkom yoghurt wilt hebben.
Volle yoghurt bevat een relatief hoog gehalte aan verzadigde vetten. Daardoor zitten er natuurlijk meer calorieën in. Als je wil afvallen moet je er dus niet mee overdrijven. Maar het is wel gezond.
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
Volle yoghurt
Onderzoekers die de inname van volle, gefermenteerde zuivelproducten verhoogden, leidden tot een lager LDL-cholesterolgehalte , een lagere bloeddruk en een lager risico op beroertes, hartziekten en diabetes.
Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus, wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
Als u met kaas kookt, gebruik dan magere varianten zoals Zwitserse kaas, hüttenkäse, magere mozzarella of magere cheddar , adviseert Dr. Manaktala.