Chips die in de oven zijn gebakken in plaats van in de frituur, zijn vaak minder vettig. Als je bijvoorbeeld de Ovenbaked Naturel Chips van Lay's (13 gram vet, waarvan 1,4 verzadigd) vergelijkt met de Lay's Naturel (30 gram vet, waarvan 3,2 gram verzadigd), zit je beter met de ovenversie.
Oven baked: Chips die in de oven zijn gebakken in plaats van in de frituur, zijn minder vettig. Als je bijvoorbeeld de ovenbaked naturel chips van Lay's (13 gram vet, waarvan 1,4 verzadigd) vergelijkt met de Lay's naturel (30 gram vet, waarvan 3,2 gram verzadigd), doet de ovenversie beter.
De minst ongezonde chips volgens een diëtist
“Wil je wel een bakje chips eten, maar ga je liever voor calorie-armere chips, dan kun je het beste voor een oven baked chips- of een light variant gaan”, stelt Van der Kruk. “Daar zit vaak minder olie in, waardoor die chips minder calorierijk is.”
Gebakken chips bevatten over het algemeen minder vet dan gewone chips , waardoor ze slechts iets minder calorieën bevatten, wat een minimale impact heeft op uw totale calorie-inname voor de dag. Bovendien leveren beide zeer vergelijkbare hoeveelheden verzadigd vet en natrium.
Voorbeelden hiervan zijn ijs, frisdranken, hotdogs en sommige ovenchips .” Voedingsmiddelen als deze, samen met chips, koekjes en taarten, zijn niet wat iemand als gezond zou beschouwen, maar andere ultrabewerkte voedingsmiddelen kunnen moeilijker te beoordelen zijn.
Niet voor cholesterol, want de plantaardige olie die wordt gebruikt om chips te maken bevat geen cholesterol, en aardappelen ook niet. Chips zitten echter meestal vol met verzadigd vet, natrium en koolhydraten, die allemaal niet goed voor je zijn. Het zijn ongezonde snacks.
BHF-diëtiste Victoria Taylor zegt:
Hartige snacks zoals deze of gebakken chips bevatten minder vet dan standaardchips per 100 gram en ook minder calorieën . Maar je moet nog steeds letten op voedingslabels en portiegroottes. Een 'gezondere versie' van een standaardproduct betekent niet dat je er zoveel van kunt eten als je wilt.
Er zitten 164 kilocalorieën in 1 schaaltje (40 gram) ovenchips.
Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup. Ook kun je maximaal 3 keer per week iets groters kiezen buiten de Schijf van Vijf, zoals een stuk taart, een zakje chips of een glas frisdrank.
Beter dan chips: noten
Een handje nootjes is superlekker, maar wacht even met de zak openscheuren. Noten zijn gezond en bevatten waardevolle eiwitten en vetten. Dan hebben we het wel over ongezouten, ongebrande noten. Niet de gefrituurde (want dat is wat de notenboer ermee doet).
Alle chips zijn ongezond
Chips bevatten veel (trans)vetten, die het cholesterolgehalte in je bloed verhogen. Daarmee loop je meer risico om hart- en vaatziekten te krijgen. Ook de hoeveelheid zout in een zak chips hoef je niét bepaald met een korreltje zout te nemen.
De kroepoek die in de handel te koop is wordt gebakken in vet. Hij bevat ongeveer 25% vet, waardoor kroepoek te vergelijken is met chips. Hij bevat net als chips ook relatief veel zout. Het is dus zeker geen gezond tussendoortje of alternatief voor chips.
Gefrituurde chips worden meestal gebakken in oliën met een hoog vetgehalte, wat lastiger kan zijn voor ons spijsverteringsstelsel. Ovenchips kunnen daarentegen worden gebakken met minimale toegevoegde oliën of worden besproeid met een kookspray om een vergelijkbare knapperige textuur te bereiken. Dit betekent dat ovenchips over het algemeen gemakkelijker te verteren zijn dan gefrituurde chips .
Wil je de minst slechte optie kiezen, ga dan voor naturel chips die in de oven gebakken zijn. Chips met smaakjes bevatten vaak suiker of andere toevoegingen om de smaak na te bootsen.
Ovenchips kunnen worden beschouwd als een gezonder alternatief voor traditionele gefrituurde chips , vooral wanneer ze worden gemaakt met minimale olie en natuurlijke ingrediënten. Het is echter essentieel om op te letten op bewerkte opties die ongezonde toevoegingen en hoge natriumgehaltes kunnen bevatten.
Maeve Hanan, diëtiste en oprichter van Dietetically Speaking, geeft aan dat chips inderdaad veel zout, vet en verzadigd vet kunnen bevatten . Onderzoeken hebben aangetoond dat deze vetten in verband kunnen worden gebracht met negatieve gezondheidseffecten, zoals obesitas, kanker en hartziekten.
De popped chips met minder vet zijn in elk geval gezondere chips. De chips bevatten minder vet, het zijn glutenvrije chips, vegan chips én de chips zijn een bron van eiwitten. Een echt gezond(er) alternatief voor gefrituurde chips. En ook niet onbelangrijk: ze zijn onweerstaanbaar lekker!
Gewone boerenkoolchips zonder toegevoegd vet of kaas kunnen een veilige snackoptie zijn voor mensen met een hoog cholesterolgehalte.
De meeste van onze chips worden simpelweg gemaakt met aardappelen en zonnebloemolie. Onze originele ovenchips bevatten slechts 5% vet en onze Home Chips Lighter bevatten 30% minder vet dan standaard Home Chips. Sterker nog, 95% van onze producten hebben alleen groene of amberkleurige voedingsindicatoren voor verzadigd vet, vet, zout en suiker .
Te veel zoute snacks en andere voedingsmiddelen met veel zout eten kan bijdragen aan een hoog cholesterolgehalte. De meeste soorten chips, maïschips, ham en bewerkt vlees bevatten veel zout, dus beperk uw inname van deze voedingsmiddelen tot een minimum .
Hoewel deze chips minder vet bevatten, zijn ze niet bij uitstek gezond te noemen. Het blijft een sterk bewerkt voedingsmiddel, en bevat net als normale chips en groentechips erg veel zout.
Aardappelchips zijn een ander voedingsmiddel dat hoog op de lijst van meest ongezonde voedingsmiddelen staat. Ze bevatten veel calorieën, en ook veel zout, vet en suiker. In een onderzoek is gedocumenteerd dat aardappelchips leiden tot meer gewichtstoename dan enig ander voedingsmiddel .