Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Het gebruik van een koelkast kan de hardingstijd van chocolade met ongeveer de helft verkorten. Afhankelijk van het type chocolade waarmee u werkt, kan de uithardingstijd worden teruggebracht tot slechts 10-20 minuten . Het gebruik van uw koelkast om gesmolten chocolade uit te harden is een effectieve optie als u het instelproces wilt versnellen.
Preciezer is het als je wat chocolade op een paletmes of plastic krabbertje doet en in de koelkast legt. Na een minuut of drie zal de chocolade uitharden. Je kunt de chocolade dan van het paletmes afslaan of door het krabbertje te buigen, los laten komen. Je ziet daarbij of de chocolade uithardt en of er een knak is.
Bewaar je chocolade niet in de koelkast
Kou en vocht trekken namelijk in de chocola, ook wanneer de chocolade nog in de verpakking zit, en dat tast de structuur en smaak van het product aan. Bewaar chocolade dus niet in de koelkast, maar ook niet op een andere koude of vochtige plek.
Chocolade kan tot wel zes maanden in de vriezer bewaard worden, zolang het goed is ingepakt in een luchtdichte verpakking. Houd er wel rekening mee dat chocolade na het ontdooien mogelijk wat witte vlekken vertoont. Dit komt door condensatie en heeft geen invloed op de smaak of kwaliteit van de chocolade.
Na vijf minuten plaatst u de chocolade gedurende 30 minuten in een koelkast op 14-16 °C om ze volledig te laten kristalliseren. Vergeet ze daarna niet uit te halen want anders kunnen ze last krijgen van de condens.
Als algemene regel geldt dat het koelen van chocolade de houdbaarheid met minstens 25% kan verlengen, terwijl het invriezen de houdbaarheid met 50% of meer kan verlengen. Plaats de originele doos in een stevige plastic diepvrieszak, sluit deze goed af en bewaar deze maximaal een jaar in de koelkast, of vries maximaal 18 maanden in voor de beste kwaliteit.
Over het algemeen kun je chocolade het beste op een koele, droge plaats op kamertemperatuur (ongeveer 65 tot 70 graden Fahrenheit) bewaren. Door chocolade in de koelkast te bewaren, kan de textuur en smaak ervan veranderen.
Gekoeld is de chocolade enkele maanden houdbaar . Of het nu gaat om de volledige of slechts een deel van de chocolade die je nodig hebt, restjes werken goed in elk recept waarin de chocolade uiteindelijk aan wat hitte wordt blootgesteld, zoals gebak of custards op een kookplaat.
De juiste temperatuur
Pure chocolade smelt je op 45 à 50 °C. Je laat hem afkoelen tot 38°C, doet de koude stukjes erbij en eindigt rond de 31 à 32°C. Op die temperatuur is de chocolade klaar voor verwerking. Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C.
Allereerst smelt je de chocolade en verwarmt deze tot een temperatuur van ca. 40°C. Bij deze temperatuur zijn alle kristallen gesmolten. Komt de temperatuur echter boven de 50°C, dan raken de kristallen blijvend beschadigd en zal de chocolade nooit meer hard worden.
De chocolade was niet getempereerd (of voorgekristalliseerd)
Hierdoor hardt je chocolade niet uit en blijft hij nat aanvoelen. Tempereer uw chocolade altijd goed voordat u ermee gaat werken.
Zodra uw vorm gevuld is, plaatst u deze eenvoudig in de koelkast om het snoepje op te laten stijven. Overal tussen de 10 en 20 minuten zou het moeten doen! Als u een siliconenvorm gebruikt, plaatst u deze op een vlakke ondergrond, zoals een bakplaat of een taartkarton, zodat uw snoepjes gelijkmatig uitharden. Eenmaal uitgehard, uit de vorm halen en naar wens gebruiken.
Voor de meeste ganachetoepassingen wil je dat het wat koeler is. Als je dit bij kamertemperatuur wilt doen, duurt het uren. Maar je kunt het aanzienlijk versnellen door het in de koelkast te leggen . Normaal laat ik het ongeveer 1 1/2 uur zitten.
Laat de gevormde chocolade opstijven (uitharden) in de koelkast of vriezer op een vlakke bakplaat gedurende 10-20 minuten of totdat de schimmel er ijzig uitziet. 9. Controleer of de chocolade volledig is gestold. Probeer de chocolade pas los te laten als deze volledig droog is en uit de vorm is getrokken.
Heel simpel: bewaar je chocolade niet in de koelkast . De ideale temperatuur voor het harden van chocolade is 20°C. Je kunt het voor minder of meer bewaren, maar niet te veel.
Je voegt geen ingrediënten aan chocolade toe om hem hard te maken, je tempert hem door hem tot een bepaalde temperatuur te verwarmen, af te koelen tot een andere temperatuur en dan weer te verwarmen . Hierdoor kristalliseert de chocolade op een manier die hem hard en glanzend maakt. De temperaturen zijn verschillend voor verschillende soorten chocolade.
Chocolade kan jarenlang worden bewaard in een diepvriezer; Chocolade bewaren in een koelkast is beter dan op kamertemperatuur; Als de verpakking is geopend, moet de chocola luchtdicht worden verpakt om geen vreemde geuren te absorberen.
Als chocolade in de koelkast wordt bewaard, kan de vochtigheid binnenin leiden tot 'suikerbloei', waarbij suikerkristallen naar de oppervlakte stijgen, waardoor de gladde afwerking van de chocolade wordt aangetast .
Laat de chocolade ca. 5 minuten stollen in de koelkast om te koelen. Stort de chocoladerepen voorzichtig uit de vorm door hem bijvoorbeeld omgekeerd op een schoon werkblad te tikken.
Chocolade moet over het algemeen op een koele, droge plaats, zoals een voorraadkast, worden bewaard . Het bewaren van chocolade in de koelkast kan leiden tot een fenomeen dat suikerbloei wordt genoemd, waarbij condensatie ervoor zorgt dat suiker naar de oppervlakte stijgt, waardoor een korrelige textuur ontstaat.
Chocolade
Condens op chocolade laat een witte waas achter. Naast vocht is chocolade ook gevoelig voor temperatuur. Chocolade mag niet te koud of te warm bewaard worden. De ideale temperatuur is 18 graden.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
Het witte laagje dat zich op het oppervlak van chocolade vormt, wordt bloei genoemd, en – hier is het goede nieuws – het is volkomen veilig om te eten .
Melkchocolaatjes worden na ongeveer twee maanden zacht en smaken vreemd als ze in de koelkast worden bewaard. Welk merk het ook is, het is beter om het vóór die periode op te eten.