Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee.
Eet u graag harde Hollandse kazen, dan doet u er goed aan om een 20+ of 30+ kaas te kiezen. Deze soorten bevatten namelijk de minste calorieën en verzadigd vet. Naast Hollandse kazen bestaan er nog vele andere soorten kaas.
Wat zijn de gezondste kazen? De gezondste kaassoorten zijn 10+, 20+ of 30+ kazen met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas). Verder ook magere plattekaas, verse kaas, halfvolle plattekaas, cottagecheese, volle plattekaas, magere smeerkaas, ricotta, mozzarella en zachte, verse geitenkaas.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol. Een te hoog LDL-cholesterol vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Ook magere en halfvolle yoghurtsoorten met meer dan 6 gram suiker per 100 gram staan niet in de Schijf van Vijf.
Magere cheddar kaas : Bevat 5 mg cholesterol en 0 g verzadigd vet per portie van 28 gram. Ricotta kaas: Deze lasagnebasis heeft minder dan 9 mg cholesterol en 1,4 g verzadigd vet per 28 gram. Zwitserse kaas: Eén plak Zwitserse kaas bevat minder dan 1 g verzadigd vet en 10 mg cholesterol.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Kies voor minder zoute kaassoorten zoals Milner en Maaslander minder zout, hüttenkäse, mozzarella en zachte geitenkaas.
Voor een goed cholesterolgehalte, raden we aan om je in elk geval te houden aan: 1x per week peulvruchten, zoals bruine bonen, linzen en kikkererwten. 1x per week vette vis, zoals zalm, haring en makreel. Elke dag een handje ongezouten noten.
Het is ongeveer 15% van de dagelijkse hoeveelheid voor mensen met een cholesterolarm dieet. Een ounce hele mozzarella bevat 22 mg cholesterol . Ter vergelijking: halfvolle mozzarellakaas bevat slechts 15 mg cholesterol. Daarom hebben halfharde kazen met een laag vetgehalte de laagste cholesterolwaarden.
Nee. Geitenkaas bevat net als kaas van koeienmelk verzadigd vet.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Soja-eiwit, blauwe bessen, avocado, bonen, appels en donkergroene bladgroenten zoals spinazie moet je meermaals per week eten. Voeg knoflook toe aan je gerechten. Het verhoogt de goede cholesterol en verlaagt de slechte cholesterol. Hetvoorkomt bovendien dat slechte cholesterol blijft hangen in de aderen.
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Mager vlees is bijvoorbeeld kip- en kalkoenfilet, rundertartaar, licht gezouten rookvlees en rosbief. Kies bij voorkeur voor vetarme hartige versnaperingen zoals Japanse mix, zoute stokjes, wokkels of vetarme zoete versnaperingen zoals ontbijtkoek, krentenbiscuits of volkoren biscuits.
Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke producten, zoals rood vlees, volvette kaas en volle melkproducten. Ze verhogen het LDL-cholesterol in het bloed, oftewel het slechte cholesterol. Onverzadigde vetten daarentegen verlagen juist het LDL-cholesterol en passen daarom goed in een gezond voedingspatroon.
De verhouding tussen LDL- en HDL-cholesterol kun je verbeteren door matig te zijn met verzadigd vet en verzadigd vet te vervangen door onverzadigd vet. Dat kan door magere producten te kiezen, en harde vetten te vervangen door halvarine, zachte margarine en vloeibaar bak- en braadvet of olie.
Saris: 'De Gezondheidsraad stelt dat er te weinig onderzoek is om een uitspraak te doen over het effect op het LDL-cholesterol van volle zuivel ten opzichte van halfvolle en magere zuivel. Er is dus geen reden om aan te nemen dat halfvolle melk beter is dan volle melk.
Leslie Bonci, MPH, RDN, CSSD, LDN, FAND, eigenaar van Active Eating Advice by Leslie Bonci, raadt fetakaas aan met " slechts 25 milligram cholesterol per ounce en minder verzadigd vet (3 gram) vergeleken met de meeste kazen." Bovendien zegt Bonci dat de rijke smaak van feta betekent dat je er maar een klein beetje van nodig hebt; je kunt er minder van gebruiken ...
Over het algemeen hebben melk, yoghurt en kaas een 'neutraal' effect op uw hartgezondheid, wat betekent dat deze voedingsmiddelen het risico op hartziekten niet vergroten of verkleinen. De complexiteit komt voort uit het feit dat zuivelproducten verzadigde en transvetten van herkauwers bevatten, die het LDL-cholesterol kunnen verhogen .
Eén groot ei bevat ongeveer 186 mg cholesterol, waarvan alle in de dooier zit. Als uw dieet weinig andere cholesterol bevat, is het volgens sommige onderzoeken een prima keuze om maximaal één ei per dag te eten . Als u van eieren houdt, maar niet van de cholesterol, gebruik dan alleen het eiwit.
Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
Kies voor magere melk zoals magere, 1% en 2% melk . Het maken van veranderingen in levensstijl (stoppen met roken en afvallen) en het verminderen van het totale dieetvet (vooral verzadigd en transvet) zijn effectiever in het verlagen van het bloedcholesterol dan het verminderen van de cholesterolinname.