Blauwschimmelkaas, ook wel blauwaderkaas genoemd, is een type schimmelkaas met een blauwe schimmel (Penicillium roqueforti) als opvallendste kenmerk. Roquefort, een schapenkaas uit Frankrijk is een goed voorbeeld. Een goedkopere soort is Bleu d'Auvergne, deze is gemaakt van koemelk.
Soorten blauwe kaas
De meest bekende voorbeelden van blauwe kazen zijn Roquefort, Blue Stilton en Gorgonzola, maar in de loop der jaren is het aanbod in soorten sterk toegenomen.
Blauwe kaas wordt gemaakt met behulp van een soort schimmel genaamd Penicillium , die verantwoordelijk is voor de karakteristieke smaak, geur en het uiterlijk.
Variërend van milde tot scherpe, blauwe schimmelkaas wordt gemaakt met melk van koeien, geiten en schapen, waardoor een breed scala aan smaak- en textuurcombinaties ontstaat. Het iconische uiterlijk van deze prachtige kazen lijkt op fijn porselein en een helderwitte achtergrond, vermengd met doorsneden blauwe aderen.
Kortom, blauwe kaas is niet alleen een heerlijke traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een voedzame bron van eiwitten, calcium, vitamine K2 en B12 die een essentiële rol spelen in een gezond dieet. Verwen jezelf met wat heerlijke blauwe kaas en geniet van de gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft!
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
Hoewel de benodigde dagelijkse calciuminname verschilt per leeftijd en geslacht, zou een volwassene ongeveer 30 gram blauwe kaas moeten consumeren, wat ongeveer 150 mg calcium levert. Bovendien helpt calcium in blauwe kaas de tanden te versterken en hun gezondheid te behouden.
Blauwe kazen hebben vaak een zoute bite. Dat komt omdat er zout aan wordt toegevoegd om als conserveermiddel te dienen en te voorkomen dat slechte bacteriën groeien . Het is ook de reden waarom blauwe kazen zo lekker smaken met zoete wijn of wanneer ze met honing worden besprenkeld.
Zoals we intussen al weten, bestaan blauwe kazen zoals Roquefort en kazen met een beschimmelde witte rand zoals Camembert en Brie uit schimmels. Bij blauwe kazen (Penicillium roqueforti) zien we schimmels in de holtes binnenin de kaas. Het gaat om een blauwgroene schimmel in een borstelachtige vorm.
Blauwe kaas is een smakelijke gefermenteerde kaas met karakteristieke blauwe aderen of marmering. Het proces van het maken van blauwe kaas omvat het mengen van Penicillium roqueforti schimmelculturen met melk om het fermentatieproces te starten. Blauwe kaas is rijk aan calcium, wat essentieel is voor gezonde tanden en botten.
Om de kaas blauw te laten worden, moet er zuurstof in de kaas komen. Dit gebeurt vaak door de kaas te doorboren met dunne naalden of spiesjes. De blauwe schimmel rijpt vervolgens in de luchttunnels en ontwikkelt smaak naarmate het ouder wordt. De meeste schimmelkazen hebben drie tot zes maanden nodig om te rijpen.
De meeste zachte kazen, blauwe kazen en gewassen korstkazen blijven echter in goede conditie lang nadat hun houdbaarheidsdatum is verstreken en rijpen gewoon verder . Om deze reden zijn ze op hun hoogtepunt vlak voor hun houdbaarheidsdatum.
Roquefort kan op zichzelf worden gegeten, gecombineerd met een breed scala aan gerechten of gebruikt in verschillende gerechten . De rijkdom van de kaas vult alles aan, van een simpele salade tot een luxe biefstuk. Of zet het als dessert naast een verscheidenheid aan wijnen en likeuren die de smaak zullen versterken.
Als Italiaanse kaas is Gorgonzola een populaire keuze voor pizza's, risotto's, pastagerechten en meer. Beide zijn ook welkom op elk kaasplankje. Ze hebben allebei die zoute, hartige smaak, maar blauwe kaas is iets scherper en heeft een sterkere geur, terwijl de romigheid van Gorgonzola het gemakkelijker maakt om te smeren.
Een blauw edelgesteente wat vaak gebruikt wordt in Sieraden. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een blauwgeaderde kaas is. De lazuli is gemaakt bij Oudwijker van gepasteuriseerde koemelk.
Nidelven Blå! 2023 was een recordjaar voor de World Cheese Awards, met meer dan 4.500 die streden voor de wereldbeker. Dit jaar werd de prestigieuze competitie gehouden in Trondheim in Trøndelag. De blauwe kaas 'Nidelven Blå' van Gangstad Gårdsysteri kreeg de kroon van beste kaas ter wereld.
Blauwaderkaas zoals Roquefort, blauw, Gorgonzola en Stilton worden gecreëerd door de introductie van Penicillium roqueforti of Penicillium roqueforti sporen. Kazen zoals Brie en Camembert hebben witte oppervlakte schimmels. Andere kazen hebben zowel een interne als een oppervlakte schimmel.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Penicillium chrysogenum is een schimmel die groene schimmelkolonies op een voedingsbodem vormt. Incubatie is het beste bij 25 °C en duurt ongeveer vijf dagen. Sporen ervan inademen is gevaarlijk.
David Gremmels, president van Rogue Creamery, zegt dat de pikantheid overweldigend kan zijn. "Ik merk ook dat de meeste mensen worden afgeschrikt door de zuurgraad, metaalachtige tonen en afstotelijke textuur die worden gecreëerd door homogenisatie en standaardisatie in gangbare blauwe kazen ," zegt Gremmels, die het bedrijf sinds 2002 heeft helpen besturen.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Het voegt veel smaak toe en is een van de meest veelzijdige kazen die je kunt vinden - eet het op een kaasplank, verkruimeld, uitgesmeerd of gesmolten . 2. Maak een dip: Een andere gemakkelijke manier om blauwe kaas te gebruiken, is om er een kaasdip van te maken!
Tot slot is aangetoond dat blauwe kaas de hersenfunctie ondersteunt vanwege de hoge niveaus van het mineraal zink . Zink is essentieel voor cognitieve functies, geheugen en stemmingsregulatie, waardoor blauwe kaas een geweldige keuze is voor degenen die mentale helderheid en algehele hersengezondheid willen ondersteunen.
Blauwe kaas is kenmerkend en complex genoeg om op zichzelf te eten . Op een kaasplank wordt blauwe kaas meestal gepositioneerd als de sterkste selectie, tegenover de mildste kazen, zoals verse chevre en boterachtige bries.
In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, is er geen bewijs voor de mythe dat kaas constipatie veroorzaakt . Sterker nog, sommige onderzoeken suggereren nu dat bepaalde gefermenteerde zuivelproducten, zoals yoghurt, kunnen helpen bij het verlichten van constipatie.