Te veel zout gebruikt Zo kunt u het gerecht verdunnen met water, melk of room. Maar net wat erbij past. Ook citroen, azijn of suiker helpen om de smaak te neutraliseren.
Limoen- of citroensap, balsamicoazijn, andere azijn, witte wijn, suiker of honing zijn heel goed in het neutraliseren van andere smaken. Zoet en zuur dus. Ga voor de smaak die het best bij je gerecht past. Nog een manier om een saus die te zout is te redden, is zuivel.
Melk, slagroom of halfvolle melk: roer 2 theelepels van een van deze zuivelproducten door de jus om de zoutheid te verminderen . Yoghurt: voeg 1 theelepel gewone yoghurt toe aan de zoute jus. Zure room: een klodder zure room kan helpen de smaak van te zoute jus in evenwicht te brengen.
Maar wat als het te zout is? Door een andere sterke smaak toe te voegen kun je de zoute smaak neutraliseren. Denk aan suiker, citroensap of azijn. Zoet en zuur leiden de aandacht af.
Als het maar iets te zout is, kan suiker helpen de smaak in balans te brengen . Afhankelijk van wat het is, voeg je citroensap toe of ik merk vaak dat een aardappel het zout absorbeert! Het hangt ervan af wat het is. Als je een soep of saus hebt gemaakt, kun je er rauwe aardappelen in gooien die het zout absorberen terwijl ze koken.
"Ik voeg geschilde aardappelen en wat extra water toe , omdat de aardappelen wat vocht opnemen tijdens het koken, maar dit egaliseert het en helpt tegen de extra zoutheid," zegt Samson. Een ander zetmeel dat Sharma toevoegt aan zoute soepen of stoofschotels is vers zuurdesembrood.
Zuur: Het toevoegen van azijn of citroensap is een geweldige manier om de zoutheid in balans te brengen . Zoet: Je kunt ook een scheutje honing of suiker toevoegen. Tegenpolen trekken elkaar hier aan en creëren een balans. Vet: Een andere oplossing is om wat vet toe te voegen, een paar blokjes boter of een flinke scheut olijfolie kan een deel van die zoutheid absorberen.
Zout met minder natrium is een goede vervanger van normaal zout. Dit heet dieetzout. Gebruik bijvoorbeeld JOZO Bewust of LoSalt.
Er zijn veel zoutvrije mengsels die uw smaakpapillen een tandje hoger tillen. U kunt ze kant-en-klaar vinden, of ze zelf bedenken. Probeer kruiden als rozemarijn, tijm, uienpoeder, knoflookpoeder, peterselie, koriander, salie en selderijzaad.
Voorbeelden: peper, peterselie, selderij, bieslook, gember, kruidnagel en nootmuskaat. Kruiden en specerijen zijn verkrijgbaar bij de supermarkt, in buitenlandse winkels en op de markt. Zowel vers als gedroogd. Je kunt ze ook zelf verbouwen in de tuin of op het balkon.
Zuivelproducten zoals melk, room, yoghurt of zure room kunnen helpen de zoutheid van een soep of stoofpot in evenwicht te brengen . Het vet en de eiwitten in zuivelproducten kunnen helpen om je tong te bedekken en de perceptie van zoutheid te verminderen. Verse kruiden zoals peterselie, basilicum of tijm kunnen ook helpen om de zoutheid van soep te maskeren.
Het toevoegen van een product dat rijk is aan zetmeel kan helpen de zoute smaak tegen te gaan. Het zetmeel absorbeert het zout waardoor je gerecht een betere smaakbalans heeft. Voorbeelden van zetmeelrijke producten zijn aardappelen, pasta, noedels en rijst.
Het toevoegen van zure ingrediënten zoals citroensap, azijn of een kleine hoeveelheid tomatensaus kan helpen de zoutheid tegen te gaan door een contrasterende smaak te bieden. Het toevoegen van zetmeelrijke ingrediënten zoals gekookte rijst, pasta of aardappelen kan een deel van het overtollige zout absorberen.
Gebruik geen juspoeders of -mixen, die bevatten veel zout. Wel kunt u zoutarm juspoeder gebruiken. We geven u een aantal tips voor het maken van jus/saus: Maak de jus af met een scheutje sinaasappelsap, appelsap, sherry, port of wijn.
De zure smaak van bijvoorbeeld citroensap of azijn zal de zoute smaak verbergen. maar ook een klein snufje suiker kan wonderen doen. Doe dit bij soepen die net iets te zout zijn en waarvan de smaak alleen wat meer in balans moet worden gebracht.
Voor sommige mensen met hoge bloeddruk kan een zoutvervanger met kaliumchloride nuttig zijn. Uit onderzoek is gebleken dat deze vervangers de bloeddruk kunnen verlagen.
Beter om te kiezen voor Himalaya zout of steenzout . Dat het verminderen van natrium in uw dieet de beste manier is om uw bloeddruk te behouden? Zelfs een kleine vermindering van het natrium in uw dieet kan de bloeddruk met ongeveer 5 tot 6 mm Hg verbeteren.
“Kalimuchloride of potassium chloride is één vervanger, maar mensen kennen dat nog niet echt goed”, vertelt Sels. “Gewoon een ander kruid dan zout gebruiken is altijd een goed idee. Als je op een toast met platte kaas bijvoorbeeld normaal peper en zout doet, kan je gerust eens sumak proberen in de plaats.
Goed zout dat nog mineralen en sporenelementen bevat – zoals Himalaya of Keltisch zeezout – kan echter een bijdrage leveren aan een gezonde bloeddruk.
Zout kunnen we immers vaak redelijk eenvoudig vervangen door gezondere alternatieven, zoals kruiden, knoflook, gember, citrusvruchten, kruidenolie, een scheutje wijn of zelfs een paar druppels likeur.
Voeg een zuur ingrediënt toe
Het zal het natriumgehalte van uw gerecht niet verlagen, maar het toevoegen van een zuur ingrediënt, zoals citroensap, azijn of zelfs een tomatenproduct, kan de zoutheid van een gerecht neutraliseren. Begin met een scheutje of een kneepje, roer goed om te mengen en proef het voordat u er meer aan toevoegt.
Verdun de casserole door bouillon toe te voegen - de extra vloeistof zal het zout verdunnen, terwijl de bouillon een deel van de smaak zal behouden. Proef op dit punt. Voeg zuur toe (citrus, azijn, alcohol). Het toevoegen van slechts een paar ml extra vloeistof zal het zoutgehalte niet veel verlagen, maar op de een of andere manier zorgt zuur ervoor dat het eten minder zout smaakt.
Voeg een zuur toe .
Je kunt citroensap, limoensap of appelciderazijn toevoegen aan zout eten om de zoutheid te neutraliseren. Een tomatenproduct, zoals tomatensaus of tomatenpuree, werkt ook, omdat tomaten zuur zijn.