Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20 procent. Het wordt gebruikt om sauzen en soepen een romige smaak te geven. In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten.
Je gebruikt kookroom meestal om sauzen of soepen een romige smaak of structuur te geven, maar ditzelfde bereik je ook met ongeklopte slagroom of crème fraîche. Kookroom heeft meestal een vetpercentage van 20%.
Kookroom vervangen door sojaroom, kokosmelk of haverroom
In een soep is dat goed, maar voor een romige pasta zou ik eerder de eerste twee benoemde varianten gebruiken.
Culinaire room of kookroom. Met 20% is het vetpercentage in deze room aanzienlijk lager. Om te voorkomen dat de room in hete sauzen of soepen gaat schiften, worden aan culinaire room verdikkingsmiddelen zoals maïszetmeel toegevoegd. Culinaire room is perfect voor warme bereidingen.
Beide producten hebben een vetgehalte van 35% en staan niet in de Schijf van Vijf. Eet ze daarom liever niet te vaak. Of je bijvoorbeeld een quiche maakt met slagroom of crème fraîche maakt dus niet uit: de een is niet gezonder dan de andere.
Een scheut room bij je soep, saus of groenten… heerlijk! Het maakt een gerecht smeuïg, vol en romig van smaak. Maar room heeft een hoog vetpercentage. Dat maakt een gerecht een stuk calorierijker.
Crème fraîche is dan ook - net als slagroom of volle room - prima geschikt om mee te koken. Door het vetgehalte van zo'n 35 procent schift het een stuk minder snel bij verhitting.
Normaal gesproken heb je bij het koken met room room nodig met een hoger vetgehalte. Room (light), magere crème fraîche, zure room en halfvolle room hebben allemaal de neiging om te schiften als ze tot het kookpunt worden verhit. Je hebt dus dubbele of dikke room of volle crème fraîche nodig.
Ja, je zou kookroom kunnen vervangen door slagroom. Het is namelijk hetzelfde product, alleen bevat kookroom minder vet dan slagroom. In saus- of soep recepten waarin kookroom wordt gebruikt als smaakmaker, kun je dus prima de kookroom vervangen door slagroom.
Nu kunnen we ook halfvolle crème fraîche kopen, die minder rijk is maar nog steeds alle romige smaak van de volle versie bevat. Tot slot is de andere opperste deugd van crème fraîche dat wanneer je het gebruikt bij het koken, het nooit schift en scheidt - je kunt het laten bubbelen en koken en je hoeft je er geen zorgen over te maken .
Melk en maizena
Om 1 kop (237 ml) slagroom in uw recept te vervangen, voegt u 2 eetlepels (19 gram) maizena toe aan 1 kop (237 ml) melk en roert u, zodat het mengsel dikker wordt. U kunt volle melk gebruiken of kiezen voor magere melk om de calorieën en het vetgehalte van uw recept te verminderen.
Pureer de soep.
Voor de snelste manier om een romige textuur te krijgen zonder room, gebruik je je staafmixer . Als je soep zetmeelrijke groenten bevat, zoals bonen, maïs, aardappelen, pompoen of wortels, is het net zo makkelijk als je staafmixer gebruiken en hem een rondje laten draaien tot je de gewenste consistentie hebt bereikt.
Het is een uitstekende verdikkingsmiddel/verrijker voor soepen en sauzen, vooral omdat room (in tegenstelling tot halfvolle melk) niet schift als het wordt gekookt. Slagroom wordt ook gebruikt voor ijs, glazuur en als topping voor desserts, omdat het, als het wordt opgeklopt, kan worden gespoten en zijn vorm behoudt.
Roomsoepen bevatten vaak slagroom, halfvolle melk, kaas of boter . Je kunt ook kokosmelk of andere melkvervangers gebruiken om romige veganistische soepen te maken. Gepureerde aardappel, bloemkool, kikkererwten en linzen zorgen ook voor een romige textuur.
Single cream (inclusief sojavarianten) is de room die je nodig hebt om soepen mee te garneren en sauzen mee te maken . Onthoud dat je voorzichtig moet zijn met single cream – je moet het niet laten koken, want dan gaat het schiften, en je moet het ook niet proberen op te kloppen. Er zit niet genoeg vet in, dus het zal niet werken.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Koksroom/kookroom/culinaire room
Om te vermijden dat de room zal schiften in warme sauzen of soepen, wordt bij kookroom verdikkingsmiddel toegevoegd. Je kunt koksroom dus ook vervangen door lightroom en zelf bindmiddel zoals maïszetmeel toevoegen.
Je kunt slagroom aanlengen met melk of water en er wat maïzena doorheen roeren om qua smaak en consistentie dichter in de buurt van kookroom te komen. Heb je geen kookroom of slagroom in huis? Dan kun je ook roomkaas gebruiken om je soep of saus lekker romig te maken.
Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
In Europa zijn single cream of light cream extra namen voor kookroom. Vergeleken met slagroom en allesdoelroom heeft het een dunnere, meer vloeibare consistentie waardoor het eenvoudig is om te kloppen in sauzen, jus en zelfs stoofschotels en soepen. Room die wordt gebruikt bij het koken, zal niet scheiden wanneer het wordt verhit of zelfs gekookt.
De handlanger van uw sauzen en pasta, Québon Ultra'cream 35% Cooking Cream is het geheime ingrediënt in uw keuken. Cooking Cream is ideaal om te koken omdat het hitte kan weerstaan en tegelijkertijd een romigere textuur aan uw recepten toevoegt .
Crème fraîche wordt meestal gemaakt met room die ten minste 30% vet bevat. Dit creëert een product dat van nature dikker en romiger van smaak is, met een lagere zuurgraad dan zure room, hoewel niet heel anders in het voordeel, crème fraîche heeft een iets hoger vetgehalte, en is dus romiger .
Crème fraîche wordt gebruikt om warme gerechten romiger te maken en op smaak te brengen. Denk hierbij aan soepen, sauzen en bijvoorbeeld pastagerechten. Maar ook in beslag voor cake wordt dit heerlijk romige product gebruikt.
Zure room heeft namelijk een lager vetpercentage, waardoor het niet goed in warme gerechten verwerkt kan worden. Dan gaat het schiften. Crème fraîche heeft een vetpercentage van 30 tot 35 procent en dat gaat wel goed in warme gerechten.