Bewaar wortels bij voorkeur in de koelkast in een losjes dichtgevouwen plastic zak met enkele druppels water. Op een koele plek zijn wortels een paar dagen houdbaar.
Om wortels voor een langere periode (zeg, meer dan drie dagen) in de koelkast te bewaren, heb ik ontdekt dat het het meest efficiënt is om ze in een luchtdichte en afsluitbare of vacuümzak te bewaren . De afsluiting van de zak helpt de luchtvochtigheid te regelen (koelkasten creëren vaak droge omstandigheden, waardoor voedsel uitdroogt).
Dompel een papieren handdoek in koud water en wikkel deze om de wortels. Doe de ingepakte wortels in een luchtdichte bak en zet deze in een kouder gedeelte van de koelkast, zoals een groentelade of in de buurt van de vriezer. Gebruik binnen 3 weken.
Leg gesneden groenten in water
Wortels, selder, aardappelen, radijs en appel leg je na het snijden in een bakje met fris water in de koelkast. Zo blijven ze verrassend lang vers!
Bewaren in een luchtdichte verpakking
Bewaar ze in een luchtdichte container ondergedompeld in water, en je zult een gelukkige snacker zijn. Je kunt de wortels bereiden zoals je wilt, maar de beste manier is om de schil niet te pellen voor de langste bewaartijd.
Doe in een krat of doos een laag zand van 5 cm op de bodem, leg een enkele laag wortels, bedek met nog een laag zand van 2 cm en herhaal dit tot de container vol is . Een beetje vocht op de bovenste laag helpt voorkomen dat het zand en de wortels uitdrogen, zonder dat er overtollige vochtigheid aan de omgeving wordt toegevoegd.
Bewaren: Bewaar wortels (geheel, ongeschild of al gesneden) in een bak, grote pot of afsluitbare zak vol met vers water . Onderhoud: Ververs het water ongeveer elke 4-5 dagen, aangezien het troebel en vies wordt. Eenmaal ondergedompeld blijven wortels extra knapperig en krokant tot wel 4 weken in de koelkast.
Bereid je groenten de avond ervoor voor
Schil aardappelen, wortels, pastinaken en alle andere groenten die je eet en laat ze een nacht in pannen met koud water staan . Dit bespaart je een hoop gedoe en extra rommel op kerstochtend.
Water blancheer kleine hele wortels 5 minuten, in blokjes of plakjes gesneden wortels 2 minuten en in de lengterichting reepjes 2 minuten. Koel wortels direct af in een ijsbad of koud water, laat uitlekken en verpak ze, laat 1/2 inch ruimte over. Sluit ze af en vries ze in.
Papieren handdoeken
Papieren handdoeken en een luchtdichte container zijn de beste manier om sla te bewaren (zelfs gesneden romaine), maar het werkt ook goed voor paprika's en aardbeien. De handdoeken voeren vocht af terwijl de container bederf tegengaat.
Voor langdurige opslag, doe de wortels in diepvrieszakken of diepvriesbestendige voedselcontainers . Voeg de datum toe aan de container, zodat u weet wanneer u ze moet gebruiken. Wortels kunnen tot 12 maanden worden ingevroren.
Als wortels slap, slap en gerimpeld worden, betekent dit gewoon dat ze uitgedroogd zijn . Dit gebeurt vaak als een paar wortels loskomen van hun plastic verpakking en een week of zo in de koelkast rondrollen.
In dozen: Om te voorkomen dat groenten die vocht verliezen, zoals wortelen, knolselderij, koolrapen en bieten, gaan verschrompelen, kunt u de wortels het beste in lagen vochtig zand of een vervanger voor turf in dozen bewaren op een vorstvrije, donkere plaats, zoals een schuur of kelder .
Waarom worden wortels slecht? Een van de redenen waarom de meeste verse groenten en fruit slecht worden, is vanwege het gas dat ze uitstoten als ze rijpen . Wortels, net als andere groenten, geven een gas af dat ethyleen heet als ze rijpen.
Door wortels in een luchtdichte container te doen met een papieren handdoek, blijven ze tot wel 10 keer langer houdbaar dan wanneer je ze los in de koelkast laat liggen. Hier is het bewijs: Love Food Hate Waste deed onderzoek met de University of Otago naar hoe je wortels kunt bewaren om te voorkomen dat ze zwart of slap worden.
Hoewel er op zich niets vreemds of vies is aan het vocht in je zakje worteltjes, kan het langdurig in een plas met hetzelfde wortelwater ervoor zorgen dat de worteltjes een slijmerige buitenkant krijgen .
Om rauw te verpakken: Vul potten goed met rauwe wortels en voeg hete kookvloeistof of water toe, laat 1 inch ruimte over . Om warm te verpakken: Doe wortels in een pan en bedek met kokend water. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen. Vul potten met hete wortels en bedek met hete kookvloeistof of water, laat 1 inch ruimte over.
Wortelen in de koelkast bewaren
Voor opslag in de koelkast, leg groenten van vergelijkbare grootte en dezelfde variëteit in een enkele laag in diepvrieszakken van 1,8 liter. Verwijder zoveel mogelijk lucht voordat u elke zak afsluit. Stapel de zakken plat op een plank of in een lade in de koelkast. Controleer maandelijks op bederf en gebruik die als eerste.
Onze beste ideeën voor wortelen
Maak er een salade of koolsalade van om te serveren als onderdeel van een gezond, doordeweeks diner. Of pureer ze voor een smaakvolle soep. Heb je wortels in je tuin gekweekt en heb je er genoeg? Bak een worteltaart — maar vergeet niet om de bladgroenten te bewaren voor een pesto of chimichurri.
Was geschilde wortels grondig. Dompel wortels in een bak onder in koud water en zet ze in de koelkast . Ververs het water om de paar dagen om bacteriegroei te voorkomen. Spoel geschilde wortels nog een keer af voordat u ze eet.
Bewaar de gesneden wortelen 6-7 dagen in de koelkast. Ververs het water om de paar dagen, dan blijven ze langer goed !
Doe gesneden wortels en selderij in potten gevuld met water om ze tot een week lang vers, knapperig en makkelijk te pakken te houden. Of breng slappe wortels weer tot leven door ze in ijswater te leggen tot ze knapperig zijn.
Om wortels voor een langere periode (zeg, meer dan drie dagen) in de koelkast te bewaren, heb ik ontdekt dat het het meest efficiënt is om ze in een luchtdichte en afsluitbare of vacuümzak te bewaren . De afsluiting van de zak helpt de luchtvochtigheid te regelen (koelkasten creëren vaak droge omstandigheden, waardoor voedsel uitdroogt).
Om hele, ongeschilde wortels goed te bewaren, doe je ze in een afgesloten plastic zak in de groentelade van je koelkast , zegt Nathan Lyon, chef-kok, auteur van kookboeken en mede-presentator van Growing a Greener World.
De koude omgeving van een koelkast houdt voedsel vers, maar de luchtconvectie droogt het uit. Terwijl de wortels hun vocht verloren, verloren hun cellen hun vorm, waardoor de groenten slap werden .