Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Wanneer is het niet veilig om voedsel opnieuw in te vriezen? Als voedsel volledig ontdooid is, opgewarmd is tot kamertemperatuur of langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, gooi het voedsel dan weg voor de veiligheid. Deze principes gelden voor vlees, gevogelte, schelpdieren, sommige groenten en gekookt voedsel .
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) adviseert: Zodra voedsel in de koelkast is ontdooid, is het veilig om het opnieuw in te vriezen zonder het te koken, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Na het koken van rauw voedsel dat eerder was ingevroren, is het veilig om het gekookte voedsel in te vriezen.
Hoe meer u het voedsel invriest, hoe meer de weefsels afbreken, het smaakprofiel afneemt en vocht ontsnapt . Sommige groenten, zoals sperziebonen, worden bijvoorbeeld papperig als ze meerdere keren worden ontdooid en ingevroren. Ze zijn nog steeds veilig om te eten, maar de textuur is mogelijk niet zo wenselijk.
Zodra het vlees volledig is gekookt, kan het opnieuw worden ingevroren . Doe het gekookte vlees in een luchtdichte, vriezerbestendige container of zak en label en dateer het voordat u het invriest. Plan om het vlees binnen twee tot drie maanden te gebruiken voor de beste kwaliteit.
Vloeibare eiproducten zonder houdbaarheidsdatum kunnen maximaal zeven dagen worden bewaard bij 40 °F of lager. Na opening binnen drie dagen gebruiken. Geopende dozen niet invriezen en bevroren dozen die zijn ontdooid niet opnieuw invriezen .
Na ontdooiing niet opnieuw invriezen.
Brood dat is ontdooid, kun je beter niet meer invriezen. Kwaad kan het niet, maar de kwaliteit loopt wel snel terug en de veroudering treedt eerder in.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Vlees opnieuw invriezen en ontdooien kan geen kwaad, mits het op de juiste wijze wordt gedaan en het product goed wordt bereid. Het kan wel zo zijn dat door vochtverlies of kristalvorming de smaak en kwaliteit iets achteruit gaan.
Wanneer kip in de magnetron wordt ontdooid, kunnen delen van het eiwit beginnen op te warmen en te koken. Als gevolg hiervan is het onveilig om het vervolgens opnieuw in te vriezen zonder dat de kip volledig is gekookt, omdat " alle aanwezige bacteriën niet zouden zijn vernietigd ", aldus het Amerikaanse ministerie van Landbouw.
Gekookt en bevroren vlees mag slechts één keer worden opgewarmd . U kunt echter veilig ontdooid vlees in een nieuwe maaltijd koken en dat invriezen. Verwarm het tot het in het midden stomend heet is. Voor meer #HomeFoodFacts: food.gov.uk/safety-hygiene…
Uncrustables sandwiches mogen niet ontdooid en opnieuw ingevroren worden . Eenmaal ontdooid, kunnen Uncrustables sandwiches tot 24 uur in de koelkast bewaard worden. Echter, door de koelkast kan het brood uitdrogen. Voor de beste smaak en ervaring, raden we aan om ze binnen 8 tot 10 uur na het ontdooien te eten.
Gooi opgewarmde restjes weg. Ontdooide cakes, koekjes, broden, fruit en vruchtensappen mogen één keer opnieuw worden ingevroren als ze geen sterke 'gistachtige' geur hebben. Ontdooid snel ingevroren vlees, gevogelte of vis mag opnieuw worden ingevroren als ze nog steeds onder de 4°C zijn of veilig zijn vervoerd en behandeld en minder dan 2 uur in de gevarenzone voor temperaturen hebben doorgebracht.
Het is volkomen veilig om voedsel dat goed verpakt en veilig ontdooid is, opnieuw in te vriezen , vooral als het in de koelkast is ontdooid. Verpak het luchtdicht en zet het binnen een dag weer in de vriezer.
Het antwoord is ja. Maar let op de manier waarop u ontdooit en omgekeerd, de manier waarop u invriest. De meeste voedingsmiddelen die eerder zijn ingevroren, ontdooid en vervolgens gekookt, kunnen opnieuw worden ingevroren, zolang ze niet langer dan twee uur op kamertemperatuur hebben gestaan .
Wanneer uw kippenvlees gekookt, ingevroren, ontdooid en opgewarmd is, is het het beste om het niet opnieuw in te vriezen, omdat bacteriën elke keer dat het voedsel wordt aangeraakt, groeien . De algemene vuistregel is om uw voedsel slechts één keer te koken, in te vriezen (of te koelen), te ontdooien en opnieuw op te warmen.
Kook de kalkoen direct nadat deze is ontdooid. Niet opnieuw invriezen . Controleer de handleiding van uw eigenaar voor de maat kalkoen die in uw magnetron past, de minuten per pond en het vermogensniveau dat u moet gebruiken om te ontdooien.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Na het bereiden van vlees door het bijvoorbeeld te braden of grillen is een nieuw product ontstaan. Dit kan gewoon worden ingevroren en weer worden ontdooid. Hou daarbij rekening dat dit gepaard kan gaan met enig vochtverlies, waardoor de kwaliteit ook iets minder wordt.
Re: Verse soep
Heb altijd geleerd dat je voedsel maar 1x opnieuw mag opwarmen. Het Voedingscentrum geeft dat ook aan las ik net, omdat met telkens opnieuw opwarmen de kans op bacterieën toeneemt en dus ook de kans op voedselvergiftiging. Dus zou alle porties in de vriezer gooien en per dag ontdooien.