Bittere groentes hebben een positieve invloed op de leverfunktie, zodat de leverpatiënt elke dag een rauwkostsalade dient te eten waarin bijvoorbeeld witlof, andijvie of radijs voorkomt. Ook het eten van zuurkool is aan te raden, maar dit moet dan wel gemaakt zijn met rechtsdraaiende melkzuurbakteriën.
Sommige studies tonen aan dat suiker even schadelijk kan zijn voor de lever als alcohol, zelfs al heb je geen overgewicht. Een reden temeer dus om voedsel met toegevoegde suikers zoals frisdrank, snoep en gebak te beperken.
Zuurkool zit vol met vitamine C, vezels en mineralen. Door de fermentatie zijn alle vitamines en mineralen behouden. Daarnaast heeft de fermentatie er ook voor gezorgd dat de zuurkool licht te verteren is. Ook zit zuurkool boordevol vezels, wat weer goed is voor je darmflora.
Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever. Denk daarbij aan lof (hartje niet weg snijden), artisjok, groene groente als snijbiet, spinazie en rucola, maar ook avocado en koolsoorten als broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool.
Zuurkool draagt bij aan de vorming van enzymen en vitaminen, versterkt de functie van de pancreas en bevordert het verteren van vet. Het voorkomt grote schommelingen in het zuur-base evenwicht, versterkt de zenuwen en het immuunsysteem en stimuleert de aanmaak van bloed.
Zuurkool bevat veel vitamine C, vitamine K en vezels. Vitamine C is een antioxidant, waardoor het je lichaam helpt beschermen tegen oxidatieve schade. Bovendien is vitamine C van belang voor het in stand houden van de goede structuur van je bindweefsels en helpt het je weerstand goed te houden.
Eet niet teveel rauwe zuurkool
Ondanks dat rauwe zuurkool boordevol goede stoffen zit, is het niet verstandig om hier dagelijks hele grote hoeveelheden van te eten. Dat komt doordat zuurkool ook heel veel natrium bevat. 100 gram zuurkool bevat wel 600 mg aan natrium.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Een vetlever door overmatig en regelmatig alcohol drinken. Niet-alcoholische leververvetting (als gevolg van overgewicht of obesitas) Diabetes (bloedsuiker wordt door de lever omgezet in vet) Alcoholische hepatitis of virale hepatitis.
Als je zuurkool eet, profiteer je ook nog eens van de vele antioxidanten en vezels in kool. Deze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen. Op deze manier draagt zuurkool ook bij aan gezonde cellen.
Naast positieve eigenschappen heeft zuurkool een minder goede eigenschap en dat is een hoog natriumgehalte. Vooral mensen met een hoge bloeddruk zouden er niet veel van moeten eten. Gelukkig kunnen we deze minder goede eigenschap minimaliseren door de zuurkool op de juiste manier te gebruiken in onze gerechten.
Zuurkool is ontzettend voedzaam en gezond. Het bevat de gezonde probiotica en vitamine K2 en veel andere voedingsstoffen. Het eten van zuurkool kan je weerstand helpen versterken, je spijsvertering verbeteren, je risico op bepaalde ziektes verminderen en het kan je zelfs helpen bij het afvallen.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Vette vis: Vis zoals zalm, makreel en sardines zijn rijk aan omega-3-vetzuren, die ontstekingen kunnen verminderen en de leverfunctie kunnen verbeteren. Noten: Noten zoals amandelen en walnoten zijn rijk aan vitamine E en andere voedingsstoffen die de lever kunnen beschermen tegen schade.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Klachten en alarmsignalen die kunnen wijzen op een aandoening van de lever, galwegen en/of galblaas zijn: Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit.
De belangrijkste antioxidant-enzymen die de lever aanmaakt om je te beschermen, zijn: Catalase, afhankelijk van onder andere voldoende ijzer; Glutathion peroxidase, afhankelijk van onder andere koper, mangaan, magnesium en selenium. Maar ook van cysteïne, glycine en glutaminezuur en voldoende B-vitamines.
Veel vleeswaren bevatten veel natrium. Kies voor lichtgezouten vleeswaren zoals filet Americain, rosbief, licht gezouten rookvlees, fricandeau, kalkoenfilet en kipfilet. U kunt ook extra vlees (zonder zout) maken voor de warme maaltijd en dat de volgende dag op het brood eten. Kaas en smeerkaas bevatten veel natrium.
Goed voor je lever
Toch is er een onderzoek verschenen waaruit blijkt dat je langer leeft als je kaas eet. Dat zit zo. De Universiteit van Texas onderzocht het stofje spermidine, dat een goede werking heeft op je gezondheid. Het stofje zorgt ervoor dat beschadigde levercellen zich niet langer delen.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Spoel zuurkool niet af onder de kraan
Dan gaan de vitamines en smaak verloren. Dat is zonde. Om de kool zoeter te maken, zijn er immers andere manieren. Zoals appelsap toevoegen tijdens het koken.
De probiotica in zuurkool kunnen je darmflora herstellen nadat je bijvoorbeeld een antibiotica hebt geslikt. Zuurkool kan verschillende darmklachten, zoals winderigheid, diarree en obstipatie, doen verminderen. Zuurkool verbetert je spijsvertering en zo je algehele gezondheid.
Zuurkool is een bron van probiotica en voedingsstoffen die uw immuunsysteem ondersteunen . Om te beginnen kunnen de bacteriën die uw darmen bevolken een sterke invloed hebben op uw immuunsysteem. De probiotica die in zuurkool worden aangetroffen, kunnen helpen de balans van bacteriën in uw darmen te verbeteren, wat helpt uw darmwand gezond te houden.