Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag: ten hoogste 7 °C. Staat er wel een bewaartemperatuur op de verpakking dan geldt die bewaartemperatuur. Voor diepgevroren producten geldt dat ze bewaard worden bij -18 °C of kouder.
Bederfelijk eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast is geweest, is niet meer te vertrouwen, ook al verhit je het daarna goed. Ziekmakers gaan dood als je het eten goed verhit, maar er zijn ziekmakers die gifstoffen aanmaken, vooral bij kamertemperatuur.
Volgens voorschrift worden warme gerechten op minimaal 60°C bij u geserveerd en koude gerechten op maximaal 7°C.
Eten is langer houdbaar als je koelkast op 4 °C staat. Bacteriën groeien dan minder snel. Met een koelkastthermometer kun je controleren of je koelkast koud genoeg staat (te koop in een huishoud- of kookwinkel).
Eten dat nog niet is afgekoeld zorgt ervoor dat de temperatuur in de koelkast stijgt. Hierdoor wordt de kans op te veel bacteriën vergroot en gaat de kwaliteit van de andere producten in je koelkast achteruit. Laat je warme eten dus een half uurtje afkoelen op het aanrecht en zet het dan alsnog koud.
Staat er geen bewaartemperatuur op de verpakking, dan geldt voor gekoelde opslag: ten hoogste 7 °C. Staat er wel een bewaartemperatuur op de verpakking dan geldt die bewaartemperatuur. Voor diepgevroren producten geldt dat ze bewaard worden bij -18 °C of kouder.
Bewaar uw droge voedingsmiddelen altijd op een donkere en matig koele plaats . Dit geldt ook voor ingeblikt voedsel. Voedingsmiddelen zoals melk, eieren, kaas, yoghurt, vlees en groenten moeten onmiddellijk in de koelkast worden gezet, omdat ze bederfelijk zijn en vatbaar voor bederf.
Plaats de bak met het gekookte voedsel in een grotere bak gevuld met gekoeld water . Het water moet halverwege de hoogte van de binnenbak komen. Plaats een deksel op de bak met voedsel. Voeg indien mogelijk een kopje vol ijsblokjes toe aan het water rondom de bak met voedsel.
In het algemeen geldt dat rauw voedsel altijd onder al het andere in de koelkast bewaard moet worden , dus gekookt voedsel moet erboven bewaard worden als u beide in uw koelkast hebt. Dit is vooral om te voorkomen dat het rauwe voedsel, met name vlees, op een ander ingrediënt druppelt, wat voedselvergiftiging kan veroorzaken.
Volgens zowel de Amerikaanse Food and Drug Administration als de Food Safety and Inspection Service van het Amerikaanse ministerie van Landbouw is koeling bij 40°F of lager een van de meest effectieve manieren om het risico op door voedsel overgedragen ziekten te verkleinen.
De aanbevolen temperatuur voor horeca koelkasten ligt meestal tussen 2°C en 5°C. Dit temperatuurbereik zorgt ervoor dat bederfelijke voedingsmiddelen, zoals vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten, eieren, bereide maaltijden en verse groenten en fruit, veilig en vers blijven.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Het beste plan is om restjes direct na de maaltijd in de koelkast te zetten . Eten dat buiten staat voor een feestje of picknick, moet na twee uur worden gekoeld op normale kamertemperatuur. Als het boven de 90 graden Fahrenheit (32 graden Celsius) of meer is, mag het eten niet langer dan een uur buiten staan.
Bekleed de binnenkant van de doos met schuimplaten of lagen aluminiumfolie om te helpen isoleren. Vul afsluitbare plastic zakken of waterflessen met water en vries ze een nacht in om er ijsblokjes van te maken . Je kunt ook een zak ijsblokjes gebruiken. Plaats je zelfgemaakte ijsblokjes of ijsblokjes op de bodem en rond de zijkanten van de doos.
De lage temperatuur in je frigo zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels minder snel groeien en voedingsmiddelen minder snel bederven. Bederfbare voeding koud bewaren is dus belangrijk in de strijd tegen voedselverspilling. Ook ziekteverwekkende bacteriën groeien minder snel in de koelkast.
Op de bovenste plank(en) van de koelkast bewaar je het beste (geopende) potjes met langer houdbare producten, zoals jam, broodsalade, potjes groenten en fruit en margarine. Deze producten hebben niet per se een constante temperatuur van 4°C nodig en zullen bovenin waar het minder (constant) koud is alsnog goed blijven.
Een restje eten dat je in de koelkast bewaart, kun je binnen 2 dagen nog opeten. Ligt een maaltijdkliekje langer dan 2 dagen in de koelkast? Gooi het dan weg. Na 2 dagen is de kans dat er schadelijke bacteriën groeien waar je ziek van kunt worden, groter.
Het koelen van voedsel tot de juiste temperatuur is een van de beste manieren om de groei van deze bacteriën te vertragen. Om ervoor te zorgen dat uw koelkast zijn werk doet, is het belangrijk om de temperatuur op 40 °F of lager te houden; de vriezer moet op 0 °F staan.
Gooi alle bederfelijke etenswaren (zoals vlees, gevogelte, vis, melk, eieren of etensresten) weg die gedurende vier uur of langer bij een koelkasttemperatuur van meer dan 4°C zijn bewaard .
Bederfelijke producten zijn volgens de Warenwet producten die gekoeld bewaard moeten worden om groei van ziekteverwekkende micro-organismen of bederf tegen te gaan.
Kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in ijs of een koudwaterbad voordat het wordt gekoeld. Een grote pan met voedsel zoals soep of stoofpot moet worden verdeeld in kleine porties en in ondiepe containers worden gedaan voordat het wordt gekoeld.
Het is over het algemeen aan te raden om uw eten te bewaren in vershoudbakjes en niet met 'pan en al' in de koelkast te plaatsen. Naast dat het eten zijn smaak verliest, kan het voedsel zich gaan hechten aan de pan waardoor dit lastig te verwijderen is. U kunt de pan zo ook niet gebruiken voor andere mooie gerechten.
Na bereiding wil je voedsel zo lang mogelijk kunnen bewaren zonder dat het bederft. Koeling voorkomt bederf, maar je kunt warme gerechten niet direct in een normale koelkast zetten. Dit zou de temperatuur in de koelkast drastisch verhogen. Terugkoelen en snelkoelen zijn hiervoor de oplossing.