Maar boter klaren loont, want daardoor krijg je een zuiverdere vloeistof met een aantal extra voordelen. Geklaarde boter is pure vetstof, zonder eiwitten, melkbestanddelen en water. Je maakt het supermakkelijk zelf én het blijft zeker twee maanden goed.
Met de melkbestanddelen in de zeef, houdt u geklaarde boter over, of zoals het soms wordt genoemd, vloeibaar goud. Als u het op kamertemperatuur laat staan, stolt de vloeistof en kunt u het veilig in de voorraadkast bewaren in een luchtdichte pot gedurende enkele maanden . U kunt het ook tot een jaar in de koelkast bewaren.
Bij geklaarde boter zijn de vaste bestandsdelen en het water gescheiden van de vetten. Deze pure botersoort kan veel beter tegen verhitting op hoge temperaturen en is daarom heel geschikt om in te bakken. Omdat geklaarde boter alleen uit vet bestaat, blijft deze langer goed dan normale roomboter.
Je kunt het potje gewoon op kamertemperatuur bewaren. In de koelkast kan ook, maar dan gaat de smaak wel wat achteruit. Als je dit pure vet uit de koelkast haalt, moet je het eerst even op kamertemperatuur laten komen alvorens je het kunt gebruiken.
Ghee wordt gemaakt door boter te verhitten. Daardoor verdampt het vocht en zetten vaste deeltjes zoals eiwitten, melkdeeltjes en mineralen zich onderin de pan vast. Het vloeibare botervet dat overblijft wordt gezeefd – en dan heb je ghee.
Door de verscheidenheid aan vetzuren in ghee, krijgt ghee die sneller afkoelt, een stevigere textuur. Ghee die langzamer afkoelt, behoudt een zachtere of zelfs volledig vloeibare textuur . In de praktijk betekent dit dat de ghee aan de randen van een batch steviger zijn en de gheepotten in het midden vloeibaarder.
Chefs zweren erbij, maar voor de meesten onder ons blijft boter gewoon boter, toch? Maar boter klaren loont, want daardoor krijg je een zuiverdere vloeistof met een aantal extra voordelen. Geklaarde boter is pure vetstof, zonder eiwitten, melkbestanddelen en water.
Geklaarde boter blijft in een luchtdichte verpakking, zoals een pot, tot zes maanden goed op kamertemperatuur of koelkasttemperatuur. U kunt geklaarde boter op dezelfde manier opwarmen als gewone boter .
Geklaarde boter is een vetstof die ontstaat wanneer je roomboter smelt. Door de boter te smelten worden de verschillende ingrediënten van elkaar gescheiden. Roomboter bestaat naast vet namelijk uit water, eiwitten, melksuiker en zouten. Wanneer je die ingrediënten weghaalt, houd je geklaarde boter over.
Terwijl ghee houdbaar is bij kamertemperatuur, is gewone geklaarde boter dat niet en moet in de koelkast bewaard worden. Maar het heeft daar een langere houdbaarheid met minder risico op ranzigheid dan gewone boter omdat je zowel de melkbestanddelen als het overtollige water hebt verwijderd.
Ghee bestaat bijna volledig uit vet, waarvan het grootste gedeelte verzadigd is. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol en vergroot daarmee het risico op hart- en vaatziekten. Daarom is het advies om vooral vloeibare of zachte vetten te kiezen.
Schep alle melkbestanddelen, dus al het witachtige schuim, voorzichtig met een lepel uit de pan. Wat overblijft is de vloeibare variant van geklaarde boter. Je kunt dit in een bakje doen en bewaren in de koelkast. De geklaarde boter blijft gerust een aantal maanden goed.
Dit hogere rookpunt komt doordat ghee een langer verhittingsproces ondergaan heeft, waardoor er meer vocht is verdampt. Naast bakken, braden en sauteren wordt ghee boter vaak gebruikt als smaakmaker in gerechten of gesmolten over rijst, groenten en brood.
De overige ingrediënten, water en vetvrije bestanddelen als eiwitten, melksuiker en zouten, worden afgeschuimd en maken er dan geen onderdeel meer van uit. Het voordeel van geklaarde boter is dat het tot een hogere temperatuur kan worden verwarmd en bij verhitting minder snel bruin of bitter wordt.
Geklaarde boter kan ook worden bewaard zonder te bederven, waardoor het langer houdbaar is dan hele boter . Gebruik het om te sauteren om een unieke, nootachtige smaak aan uw gerecht toe te voegen.
Eigenschappen. Geklaarde boter heeft een hoger rookpunt (252 °C of 486 °F) dan gewone boter (163–191 °C of 325–376 °F) en wordt daarom bij sommige kooktoepassingen, zoals sauteren, de voorkeur gegeven. Geklaarde boter heeft ook een veel langere houdbaarheid dan verse boter.
Melkbestanddelen zijn de reden dat boter bij een lagere temperatuur begint te verbranden dan bijvoorbeeld olijfolie. Wanneer je boter klaart, verwijder je alle melkbestanddelen en water, maar blijft het botervet over. Dit creëert een hoger rookpunt, waardoor geklaarde boter ideaal is om te koken en te sauteren.
Ghee is een soort geklaarde boter en bevat meer vetconcentratie dan boter, omdat het water en de melkbestanddelen tijdens het maakproces worden verwijderd. Ghee wordt al sinds de oudheid in Indiase en Pakistaanse culturen gebruikt en wordt gemaakt door boter te verhitten.
Geklaarde boter, soms ook wel getrokken boter genoemd, is een vorm van "schone" boter waarbij bepaalde vaste stoffen worden verwijderd en alleen het pure botervet overblijft . Ongezouten boter wordt langzaam gesmolten, waardoor de vaste melkbestanddelen zich kunnen scheiden van de transparante gouden vloeistof en al het water kan verdampen.
Het natuurlijke rookpunt van boter is ongeveer 350 graden Fahrenheit. Directe hitte boven deze temperatuur zal resulteren in verbrande boter. Terwijl geklaarde boter verhit kan worden tot 450 graden zonder risico op verbranding , wat het een geschiktere optie maakt voor het dichtschroeien van eiwitten of het maken van sauzen.
Schep het resterende gouden botervet in een schaal en gebruik het om zeevruchten in te dippen, groenten te sauteren of een saus te maken . Je kunt het ook in een luchtdichte container bewaren gedurende 6 maanden tot een jaar zonder koeling.
Gesmolten boter kan nooit meer ontsmolten worden. Het kan weer stollen, maar het zal niet meer hetzelfde zijn. Sommige eiwitten zullen onvermijdelijk gestold zijn en uit de suspensie zijn gevallen, en de textuur zal iets vettiger en olieachtiger zijn dan een verse stick. Dat is echter oké, want gesmolten boter kan altijd opnieuw gesmolten en gebruikt worden .
Als je geklaarde boter maakt, schep je melkbestanddelen van de bovenkant van de gesmolten boter en laat je het vrijgekomen water op de bodem van de pan achter. Het spul in het midden, het vloeibare goud, is 100% puur botervet.
Vloeibaar vet (zoals olie en vloeibare bak- en braadproducten) heeft hierbij de voorkeur. Olie en vet bestaan altijd uit een combinatie van verzadigde en onverzadigde vetzuren. Vloeibaar vet bevat veel onverzadigde vetzuren die het 'slechte' LDL-cholesterolgehalte verlagen. Gezond vet dus!
Plaats de geklaarde boter in een glazen of keramische pot en bewaar in de koelkast. Je kunt geklaarde boter ook invriezen voor een langere houdbaarheid. Zorg ervoor dat je de geklaarde boter goed afsluit om te voorkomen dat het oxidatie of andere schade oploopt.