Boordevol vezels Een geschilde appel bevat 54 procent minder vezels dan een ongeschilde appel. Vezels zorgen er onder andere voor dat je lichaam de aanwezige suikers langzamer opneemt. Hierdoor blijft je bloedsuiker stabieler en dat is gunstig. Er zijn twee soorten vezels: oplosbare en niet-oplosbare.
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Velen weten dit al, maar de schillen van appels kunnen prima gegeten worden. Het bevat veel vezels, vitamine A en C en quercetine. Dat is een krachtige, ontstekingsremmend antioxidant.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Dat wil niet zeggen dat je de schil van elk fruit en elke groente moet eten. Vermijd meloen, avocado en ananas en pel altijd uien en knoflook.
Hoewel 1 middelgrote appel slechts 95 calorieën bevat, bevat het veel polyfenolen (met antioxiderende eigenschappen). Deze antioxidant bevindt zich ook in de schil van de appel. Daarom is de vraag "moet je appelschillen eten?" het antwoord ja .
Een appel is caloriearm en is erg vezelrijk: er zitten 166 calorieën en 5,4 gram vezels in een appel die ongeveer 223 gram weegt. Appels helpen ook bij het afvallen. Caloriearme vruchten zijn erg vullend, waardoor je doorheen de dag minder zal eten van andere maaltijden.
Appel eten voor het slapen gaan
Appels bevatten namelijk veel vezels en de eiwitten van de pindakaas zorgen voor een vol gevoel. Bovendien houden de eiwitten de bloedsuikerspiegel stabiel, wat mede bijdraagt aan de diepe slaap.
2.Ze zijn goed voor je darmen
Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn. Maak je deze witlofsalade met appel klaar, dan doe je dat dus niet alleen voor je smaakpapillen.
Een ding is zeker: om vitaminen en vezels binnen te krijgen, kan je beter een appel eten dan appelsap drinken. Maar de hoeveelheid aanwezige suikers blijft onder welke vorm dan ook dezelfde. Hoewel appelsap misschien een gezonde connotatie heeft, is het een drank die boordevol suikers zit.
De Jonagold bevat de meeste antioxidanten en de Fuji appel bevat de meest flavonoïden en fenolen. Tot slot eindigt de Red Delicious als goede derde. Hou overigens wel in je gedachten dat rode appels iets meer suiker bevatten, maar daarom smaken ze natuurlijk ook zo lekker als tussendoortje.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Het beste moment om appels te eten is 's ochtends . Omdat de pectine die in appels zit erg goed is voor de darmen. Pectine ondersteunt de darmfunctie effectief en voorkomt constipatie. Je kunt appels eten als je een beetje honger hebt, het kan een voedzame snack zijn en helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Appels helpen bij gewichtsverlies omdat ze van nature weinig calorieën bevatten. Afhankelijk van de grootte leveren appels 80 tot 130 calorieën per stuk fruit . De natuurlijke suikers in appels kunnen ook helpen om de trek in zoetigheid onder controle te houden, aldus Melissa Mitri, MS, RDN, voedingsdeskundige en eigenaar van Melissa Mitri Nutrition.
Onderzoek toont aan dat appels een gunstig effect kunnen hebben op je cholesterolspiegel. Zo kunnen ze helpen om slecht cholesterol (LDL) te verlagen en gezond cholesterol (HDL) te verhogen [4]. Het mooie aan appels is dat ze polyfenolen, vezels én plantensterolen bevatten.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Voor degenen die zich zorgen maken over pesticideresiduen, kan schillen de blootstelling verminderen , hoewel het grondig wassen van de appel onder stromend water of het kiezen voor biologische appels deze zorgen ook kan verminderen. Personen met bepaalde spijsverteringsaandoeningen kunnen merken dat appelschillen de symptomen verergeren.
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Van welke vruchten kun je de schil eten? Appel : De schil van appels bevat de meeste onoplosbare vezels, een antioxidant genaamd quercetine en andere antioxidanten. Kiwi: De schil van kiwi's is waarschijnlijk een schil die de meesten van ons niet eten, maar het IS eetbaar!
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
De verbindingen die de schil van de appel taai maken en de vrucht zijn karakteristieke crunch geven, passeren direct uw spijsverteringsstelsel met zeer weinig opname van voedingsstoffen . Onverteerde stukjes voedsel en vezels hopen zich op in de dikke darm.