Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Bedorven vlees kan een onaangename geur, een verkleurde of plakkerige textuur en een vreemde smaak hebben. Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle bedorven vleesproducten dezelfde symptomen hebben. Soms kan het vlees er nog steeds normaal uitzien en ruiken, maar toch besmet zijn met schadelijke bacteriën.
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken. Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren.
Een moeilijk te beantwoorden vraag. De een houdt ervan als zijn vlees nog bloederig rood op het bord ligt te stuiptrekken, de ander gruwt juist van elk spoortje rood en heeft zijn vlees liever zo doorbakken mogelijk. Voor de meeste mensen zal het ideale stukje vlees er een beetje tussenin zitten.
Doorgaans kan je vlees 2 dagen in de koelkast houden, al laat je gehakt en samengestelde producten zoals blinde vinken liefst maar 1 dagje liggen. Krijg je het vlees niet op tijd op? Maak het klaar. In de gebakken of gebraden vorm blijft het 3 tot 4 dagen goed.
Als vlees in de koelkast of diepvriezer ligt, kan de kleur iets lichter of donkerder worden. Dit alleen betekent niet dat het bedorven is. Als je merkt dat behalve de kleur bijvoorbeeld ook de de geur of consistentie verandert, kan je het vlees maar beter weggooien.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig. Eet geen vlees dat er raar uitziet of niet goed ruikt.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u wat verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Wanneer u het dikste deel van het vlees met een vork of spies prikt, moet het sap helder zijn . Voor een hele kip of andere vogel is het dikste deel de poot tussen de drumstick en de borst. Snijd het vlees open met een schoon mes om te controleren of het helemaal gloeiend heet is - het moet stomen.
Ranzig vlees ruikt ook nog steeds vies na het koken — je kunt dat soort rotzooi niet wegschroeien of braden. Vergeet niet dat rauw vlees een aparte geur heeft die misschien niet helemaal prettig is, maar niet onaangenaam. Het ruiken van jodium of een lichte metaalachtige geur is normaal.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
Alle rundergehakt heeft een lichte ijzergeur. Rundergehakt dat bijna over de datum is, kan een iets sterkere geur hebben, maar is nog steeds veilig om te eten . Als een product echter een opvallende, scherpe geur heeft, is het hoogstwaarschijnlijk bedorven en moet het worden weggegooid.
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
De tijd tussen het eten van het besmette voedsel en het ontwikkelen van symptomen verschilt per veroorzakende bacterie. Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Stap 2: kijk ernaar. Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Deze verdonkering is te wijten aan oxidatie, de chemische veranderingen in myoglobine door het zuurstofgehalte. Dit is een normale verandering tijdens opslag in de koelkast. Rundvlees dat bruin is geworden tijdens langdurige opslag kan bedorven zijn, een vreemde geur hebben en plakkerig aanvoelen en mag niet worden gebruikt.
Rauw rundergehakt blijft maar een of twee dagen goed in de koelkast voordat het bederft . Gekookt rundergehakt, net als alle overgebleven gekookte rundergehakt, blijft drie tot vier dagen goed in de koelkast.
Een ander belangrijk nadelig effect van thermische behandeling is lipide-oxidatie , een belangrijke oorzaak van de bederfelijkheid van vlees, wat leidt tot ongewenste geuren, ranzigheid, textuurverandering, verlies van essentiële vetzuren of de productie van giftige verbindingen (Alfaia et al., 2010, Broncano et al., 2009).
Bijna niemand weet waarnaar vers vlees hoort te ruiken. Het is ook nog afhankelijk van het soort vlees hoe het hoort te ruiken. Zo heeft vers rundvlees een kenmerkende zoete en weeïge lucht. Varkensvlees heeft daarentegen een sterkere geur die lijkt op de geur van urine.
Bewaaradvies: Biefstuk kan maximaal 2 dagen in de koelkast bewaard worden bij een temperatuur van 4 graden . Indien u de biefstuk langer dan 2 dagen wenst te bewaren dan dient u het op de dag van aankoop in te vriezen. In de diepvries kan het 6 tot 12 maanden bewaard worden bij een temperatuur van -18 graden.
Het vlees kan zelfs zuur gaan smaken als het niet correct is opgeslagen. Als vlees te lang buiten de koelkast heeft gelegen of niet op de juiste temperatuur is bewaard, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en het vlees aantasten.
Bedorven vlees heeft een sterke geur die nog steeds doet denken aan biefstuk, maar dan met een vleugje ammoniak. Sommige biefstukken kunnen ook een ei-achtige geur hebben. Als uw biefstuk over de houdbaarheidsdatum is en een onaangename geur heeft, is het waarschijnlijk niet veilig om te eten .
Slecht vlees kan na het koken vreemd ruiken of smaken . Helaas zijn pathogenen (micro-organismen die ziektes veroorzaken) geurloos, kleurloos en smaakloos, dus vlees dat lekker ruikt en smaakt, kan nog steeds ziektes veroorzaken. In tegenstelling tot wat sommigen beweren, maakt het koken van slecht vlees het niet veilig.
Azijn is een effectieve manier om de geur van rot vlees uit uw koelkast te verwijderen . Bovendien is het ook een veilig en natuurlijk bleekmiddel, wat kan helpen als uw koelkast vlekken heeft. U kunt pure azijn gebruiken om het interieur schoon te maken, evenals schoonmaakazijn.