Het zout is iets exclusiever omdat het slechts tijdens één maand per jaar gewonnen kan worden, het zout is daarom ook iets duurder. Fleur de Sel bevat net zoals andere zoutsoorten iets meer mineralen dan tafelzout. Voordeel: bevat iets meer mineralen dan tafelzout en geeft de meeste smaak.
Zout in de hel
Hoewel er in de wereld veel zout is, was het lange tijd een erg schaars en dus kostbaar goed. Reden is dat er weinig plaatsen zijn waar zout zomaar voor het grijpen ligt. Veelal bevindt het zich een paar honderd meter onder de bodem. Zout is immers altijd het restant van zeewater dat is verdampt.
Tafelzout heeft daarentegen een houdbaarheid van ongeveer vijf jaar omdat het meestal verrijkt is met jodium en antiklontermiddelen bevat. Prijs: Zeezout is duurder dan tafelzout. Dit komt omdat zeezout in kleinere partijen en vaak met de hand wordt geproduceerd, wat het arbeidsintensiever maakt .
Hoewel zout in principe onbeperkt houdbaar is, kan het na verloop van tijd aan smaak verliezen.
Een ounce zout kon ooit worden geruild voor een ounce goud . Nu is het idee lachwekkend, met goudkosten die oplopen tot meer dan $2.000 per ounce, terwijl 26 ounces zout slechts $1 waard is.
Vóór de industrialisatie was het extreem duur en arbeidsintensief om de grote hoeveelheden zout te oogsten die nodig waren voor het conserveren en kruiden van voedsel . Dit maakte zout tot een extreem waardevol product. Hele economieën waren gebaseerd op zoutproductie en -handel.
Het meest verfijnde, meest smaakvolle en kostbaarste zout ter wereld, dat is fleur de sel. Dit zeezout wordt op duurzame wijze gewonnen, en is een echte topper in de keuken. Het geeft uw gerechten een exclusieve toets en een verfijnde smaak.
Bamboezout, ook bekend als Amethist Bamboe 9x of Jukyeom , is het duurste zout ter wereld. Dit zout wordt in Korea gevonden en kost $ 17 per ounce. Dit zeldzame zout ondergaat een nauwkeurig proces waarbij zeezout in 3 jaar oude bamboestengels wordt verpakt, met klei wordt verzegeld en tot negen keer boven een dennenhoutvuur wordt geroosterd.
Maldon zeezout
Zeewater wordt gekookt in grote pannen, het water verdampt, er ontstaan zoutkristallen, die zakken naar de bodem van de pan om er vervolgens te worden uitgeschept. Universeel Engels zout dat overal voor kan worden gebruikt. Het favoriete zout van koks.
"Zout kan helemaal niet over de datum raken!" Aldus Ineke Roerink, vrijwilligster bij het museum. "Het zout dat hier in Twente wordt gewonnen, is namelijk al miljoenen jaren oud maar omdat het een voedingsmiddel is moet het erop staan."
Gezondheidsrisico's van zout
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout.
Regelmatig gezouten water drinken is namelijk helemaal niet gezond. Het verhoogt - net als alle producten met veel zout - de bloeddruk en werkt dehydraterend. Daarnaast vergroot het de kans op nierfalen. De werkelijke resultaten zijn dus een stuk minder rooskleurig dan omschreven.
De mijnen hebben miljoenen tonnen zout en het wordt efficiënt gedolven met enorme industriële apparatuur. Zout is zo goedkoop vanwege de innovatie van locatie en extractie van zoutlagen . Een andere belangrijke gedachte is vraag en aanbod, de massaproductie van zout met toegevoegd jodium helpt Amerika gezonder te houden.
Het woord "salaris" is afgeleid van het woord "zout". Zout werd zeer gewaardeerd en de productie ervan was in de oudheid wettelijk beperkt, dus werd het historisch gezien gebruikt als een methode van handel en valuta. Het woord "salade" is ook afkomstig van "zout", en begon met de vroege Romeinen die hun bladgroenten en groenten zouten.
Zout was echter vaak moeilijk te verkrijgen, dus het was een zeer gewaardeerd handelsartikel en werd door veel samenlevingen, waaronder Rome, als een vorm van betaalmiddel beschouwd . Volgens Plinius de Oudere werden Romeinse soldaten betaald in zout, waarvan het woord salaris is afgeleid, hoewel dit door historici wordt betwist.
De eerste sporen van zoutwinning zijn gevonden in China en dateren van ongeveer 5500 jaar voor onze jaartelling. Ook in het Oude Egypte kende men reeds het gebruik van zout, niet alleen als smaakstof bij het eten, maar voornamelijk als conserveringsmiddel voor voedsel en als cruciaal component bij het mummificeren.
Verslaving. Als je gewend bent om natriumrijk voedsel te eten, kun je eraan gewend raken. Het lichaam is gewend geraakt aan grote doses zout, wat leidt tot de behoefte om grotere hoeveelheden zout te consumeren.
Verwacht niet dat u smaakloos, verfijnd tafelzout in de keuken van Chef Ramsay zult vinden, zelfs niet om groentewater te zouten. In plaats daarvan raadt hij zeezout aan, met name Franse fleur de sel uit Bretagne of Maldon zout . De mineralen in zeezout hebben een veel complexere smaak, dus u hebt er minder van nodig.
Wil je voor een wat gezondere zoutvariant gaan, dan kies je volgens Geleijnse het beste voor kaliumhoudend zout of zout met extra jodium. Bij kaliumhoudend zout is een deel van het natrium vervangen door kalium, waardoor je bloeddruk minder snel omhoogschiet. Ook extra jodium in zout heeft gezondheidsvoordelen.
Fleur de sel is volgens velen het lekkerste, maar ook het duurste zout ter wereld. De fijne kristallen ontstaan aan het oppervlak van de zoutpannen. Ze worden voorzichtig opgeschept voor ze de kans krijgen om naar de bodem te zakken.
Als je alle voor- en nadelen van de verschillende soorten zout bekijkt zou je kunnen zeggen dat Keltisch zeezout de meeste voordelen heeft. Deze is het minst bewerkt en bevat verreweg de meeste mineralen. Ook het gewone zeezout, Himalayazout en Fleur de Sel bevatten meer mineralen dan het gewone tafelzout.
Maar in de Middeleeuwen was er een grondstof misschien nog wel waardevoller: zout. Het was onmisbaar om eten te bewaren of juist om het op smaak te brengen, maar zonder een zee in de buurt was het voor steden als Krakau moeilijk te krijgen en daarom erg kostbaar.
De laatste tien jaar schommelt de jaarlijkse wereldproductie aan zout rond de 280 miljoen ton. Meer dan de helft daarvan was in 2017 afkomstig uit drie landen: China, de Verenigde Staten en India.
Waar vindt zoutwinning plaats? In Nederland zijn drie bedrijven die op drie plaatsen steenzout (natriumchloride: keukenzout) winnen: in Twente bij Hengelo (Nobian), in Groningen bij Heiligerlee en Zuidwending (Nobian) en onder de Waddenzee bij Harlingen (Frisia).
Hoe herken je fleur de sel? Fleur de sel voelt vochtiger, korzeliger en ook luchtiger dan gewoon zout. Het heeft grote, onregelmatige kristallen en dat kun je met het blote oog zien. Fleur de sel zit om deze redenen nooit in een strooier, altijd in een afgesloten bakje of potje.