Bron van eiwitten, vitamines en mineralen Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen. Zo bevat kip veel vitamine B, fosfor, selenium en koper.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund– en varkensvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Kip zit vol met hoogwaardige eiwitten en bevat niet veel vet — vooral als je magere stukken eet. Naast het rijke eiwitgehalte bevat kip ook: Vitamine B12. Tryptofaan.
Het vet van kip en kalkoen bevat ongeveer 25% minder verzadigd vet dan rund- en varkensvlees. Verzadigd vet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Alleen kip met vel zoals kippenpoten bevat duidelijk meer vet en dus meer verzadigd vet. Kip- en kalkoenfilet is mager vlees.
Spierfysiologie speelt ook een belangrijke rol in smaak. Kip wordt beschouwd als wit vlees vanwege het relatief lage myoglobinegehalte , wat het vlees een lichtere kleur en mildere smaak geeft dan rood vlees zoals rundvlees of lamsvlees.
Bron van eiwitten, vitamines en mineralen
Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitamines en mineralen. Zo bevat kip veel vitamine B, fosfor, selenium en koper.
Veel dieren smaken hetzelfde omdat ze zijn geëvolueerd van een gemeenschappelijke voorouder die zo smaakte . De kern van ons betoog is dat de "kipachtige" smaak voorouderlijk is (dat wil zeggen, plesiomorf) voor vogels en veel andere gewervelde dieren. De nadruk op kip in de uitspraak "smaakt naar kip" is inderdaad misleidend.
Het is een hoogwaardige, complete proteïne . Het bouwt spieren op en versterkt botten. Het ondersteunt gewichtsverlies en past bij verschillende diëten (Keto, Paleo, Mediterraan, Dietary Guidelines for Americans). Het levert essentiële, ondergeconsumeerde voedingsstoffen, zoals magnesium, kalium, ijzer, vitamines A, D, E en C.
Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees. Varkensvlees bevat veel meer vitamine B1 en rundvlees veel meer vitamine B12 dan kip. Kippenlever is rijk aan vitamine A.
Beide zijn acceptabel als ze worden opgenomen in een gezond, uitgebalanceerd dieet. Toch heeft kip vergeleken met deze meer vitaminen en mineralen en is het een betere bron van eiwitten. Het is ook veel magerder omdat het minder vet bevat dan de andere twee soorten vlees. Als gevolg hiervan kunnen we concluderen dat kippenvlees de gezondere optie is .
Van alle vleessoorten veroorzaken kalfs- en rundvlees veruit de hoogste CO2 uitstoot. Met gemiddeld 6,4 kg CO2 per kilo vlees is kip van alle vleessoorten het minst belastend voor het klimaat. Toch is de uitstoot van een kilo kip nog steeds 3 keer hoger dan die van plantaardige producten.
Volwassenen kunnen hun dagelijks benodigde bouwstoffen aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen halen uit zo'n 100 à 125 gram vlees(waren), vis, kip of eieren. Dat is het (bruto) gewicht in grammen van gare producten, dus bijvoorbeeld bereid vlees en vleeswaren samen.
Kip is een hoofdbestanddeel in het dieet van veel bodybuilders en dat is niet voor niets. Het is een magere bron van eiwitten met weinig vet en calorieën . Dit betekent dat je die kipfilets kunt verorberen zonder je al te veel zorgen te maken over ongewenste vettoename. Kip is ook rijk aan essentiële aminozuren, de bouwstenen van spiergroei.
Er wordt vaak gezegd dat ze naar kip smaken vanwege hun milde smaak , met een textuur die het meest lijkt op kippenvleugels. De smaak en textuur van kikkervlees zitten ongeveer tussen kip en vis in. Kikkers worden commercieel gekweekt in bepaalde landen, waaronder Vietnam.
Wanneer je wilt afvallen, kan je beter geen kip met vel eten. In het velletje zitten juist wel weer veel verzadigde vetten. Zo zijn er nog een aantal bewerkte kipproducten die jou niet helpen bij gewicht verliezen: gepaneerde kip, kipnuggets, kipknakworst en kipburgers. De beste keuze is onbewerkte kip.
De genetica van de kip
Een belangrijke factor die bijdraagt aan het smaakverschil tussen Amerikaanse kippen en die uit andere landen is de genetica van de vogels .
De smaak van kippenvlees wordt thermisch verkregen. De Maillard-reactie, thermische afbraak van lipiden en de interactie tussen deze twee reacties zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor het ontstaan van smaak- en aromacomponenten.
Mensen kiezen dit dieetpatroon om verschillende redenen. Voor sommigen is pollotarian worden een stap richting vegetariër worden, terwijl anderen zich meer zorgen maken over de gezondheids- en milieueffecten van het eten van rood vlees .
Veel vleessoorten hebben een smaak die lijkt op die van kip. Het is gebruikt om verschillende soorten vlees te beschrijven, voornamelijk ander gevogelte, maar ook andere soorten vlees, waaronder alligator, krokodil, kikker en slang .
Voedsel dat gevogelte proeft
Zoals je zou verwachten, hebben de meeste vogels (Aves) een "kipachtige" smaak . De uitzondering hierop is de struisvogel, met zijn "rundvleesachtige" smaak. Het vlees was donkerder dan de donkerste kip die ik ooit heb gehad.
De uitdrukking "alles smaakt naar kip" is echter een veelgebruikte uitdrukking die wordt gebruikt om voedsel te beschrijven dat een milde, flauwe smaak heeft. Er zijn een paar redenen waarom sommige voedingsmiddelen naar kip kunnen smaken. Eén reden is dat kip een veelvoorkomend vlees is en veel mensen bekend zijn met de smaak ervan .
Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het eten van rood vlees gezonder te maken. Kies bijvoorbeeld voor mager rood vlees, zoals biefstuk, tartaar of ossenhaas. Of kies voor wit vlees zoals kipfilet of kalkoenfilet. Mager rood vlees bevat minder calorieën en vet dan vet rood vlees.
Minder dan 200 gram per dag - 200 gram kip levert de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) aan eiwitten: 0,8 gram per kilo lichaamsgewicht. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan variëren, afhankelijk van een aantal factoren, zoals leeftijd, geslacht, gewicht en activiteitsniveau.
Kip is een ander geweldig vlees voor je huid . Het is een goede bron van proteïne, wat helpt om je huid gezond te houden. Bovendien is het ook een goede bron van niacine, een antioxidant die helpt om je huid te beschermen tegen schade.